Kultur

Varsler angrep mot bokavtalen

Frps kulturpolitiske talsperson vil be om at bokavtalen blir diskusjonstema i Stortinget, og håper regjeringen skrinlegger ny bokavtale til fordel for mer støtte til forfattere.

Bilde 1 av 2

– Det skjer så mye i bokbransjen nå at jeg tror forfattere vil komme bedre ut uten bokavtalen, sier Frps kulturpolitiske talsperson, Ib Thomsen.

I år venter bokbransjen på at de skal få en ny bokavtale, som sikrer fastpris på bøker første år etter utgivelse. Og nå har Den norske Forfatterforening, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Den norske Forleggerforening og Bokhandlerforeningen bedt om et møte med kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) for blant annet å diskutere ny bokavtale, da den eksisterende avtalen går ut ved nyttår.

Men de kan altså møte motstand fra Stortinget i år.

– Egentlig er dette en avtale som kun skal godkjennes av regjeringen. Men jeg har allerede luftet for kulturministeren at vi bør diskutere dette i Stortinget denne gangen. Avtalen man inngikk i 2014 var ment som en overgangsordning, da man skulle se hvordan bransjen utviklet seg. Det er på tide at regjeringen nå tar skrittet videre, sier Thomsen.

LES OGSÅ: Nedgang for skjønnlitteratur

Bestselgere og prisdump

Gjennom avtalen bransjen har hatt i en årrekke, har bokhandlene og forlagene kunnet operere med en fastprisordning, ved at det gjøres et unntak fra konkurranselovgivningen. Ved et eventuelt frislipp frykter de at konkurransen om å selge bøker billigst mulig vil føre til at inntektene vil falle. Frykten er også et langt større fokus på bestselgere, da en del av bokavtalen er at bokhandlene også forplikter seg til å ta inn visse utvalg av bøker.

– Slik vi ser det nå så fungerer virkemidlene slik at vi fortsatt har en bred lesning i Norge, og et bredt utvalg av titler, sier direktør for Den norske Forleggerforeningen, Kristenn Einarsson.

Den rødgrønne regjeringen la i 2013 fram en egen boklov, som lovfestet fastprisen, men den ble raskt opphevet med den blåblå regjeringen. I stedet gikk daværende kulturminister Thorhild Widvey (H) inn for en ny bokavtale med fastprisordning.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Sterke lobbyister

Thomsen mener på sin side det er på tide at regjeringen hører på Konkurransetilsynets synspunkter. De har gjentatte ganger påpekt at avtalen fører til mindre konkurranse i bokmarkedet, og at leserne kan tape på dette.

– At man ikke tar hensyn til Konkurransetilsynets påpekninger når det gjelder bøker, men at man gjør det i andre tilfeller er veldig spesielt. Det kommer nok av at bransjen har sterke lobbyister i de store forlagene, som sitter på begge sider av bordet, ved at de også eier de største bokhandlene, sier Thomsen.

Han mener bokbransjen vil kunne selge flere bøker uten fastprisordningen.

– Land som ikke har fastpris selger godt med bøker til en lav pris. Det ligger mye makt til de store forlagene og butikkeierne. De gjør ikke dette for moro skyld, sier Thomsen.

– Hva er alternativet til bokavtale? Ingenting?

– Det er faktisk en del forfattere som ringer meg, som gir ut på eget forlag, og som påpeker hvor stor makt som ligger hos forlagene. En del forfattere trenger mer støtte for å kunne skrive. Jeg tenker vi bør ha andre støtteordninger rettet mot dem, slik at det går mer til forfatterne og ikke til forlagene, sier Thomsen.

LES OGSÅ: Vil bli e-bokgigant

Momsfritak

– Vi er nødt til å sette i gang et arbeid mot framtida nå. Bokbransjen har klart å levere i henhold til de målene som har vært satt, og vi føler oss ganske sikre på at det kommer av en kombinasjon av virkemidler som fastpris, momsfritak for papirbøker og innkjøpsordningene, sier Einarsson. Han forteller at partene i bransjen er veldig innstilt på å videreføre avtalen.

– Premissene da vi drøftet avtalen for halvannet år siden med regjeringen var at vi begrenset den til å vare to år for å sikre at det ble gjort en vurdering av det digitale markedet. Etter vårt skjønn har det ikke skjedd noe hos leserne som tilsier at det kreves endringer. Vi har ikke fått det digitale skiftet som musikkbransjen har hatt, og det skyldes klare meldinger fra leserne: De ønsker å lese papirbøker, eller være såkalt hybridlesere som leser både e-bøker og papirbøker, sier Einarsson.

Et momsfritak for e-bøker vil imidlertid hjelpe på salgstallene, mener han.

– Vi vil be kulturministeren om å legge til rette for et momsfritak for e-bøker fra 2017, som en del av statsbudsjettet, sier han.

LES OGSÅ: Dette gjør norsk bokbransje feil

Mer fra Dagsavisen