Kultur

Full vikingstrid

Statsbygg har invitert arkitekter til konkurranse om nytt Vikingmuseum. Få bidrag har kommet inn, og arkitekter krangler om hvorfor.

Av Hanad Ali

Kunnskapsdepartementet ga i sommer Statsbygg i oppdrag å bestemme hvordan det nye Vikingmuseet på Bygdøy skal se ut. Museet skal romme vikingskipene som nå er i Vikingskipshuset, og andre gravfunn. Det inkluderer Osebergskipet. Men Statsbyggs internasjonale arkitektkonkurranse har bare tiltrukket 107 forslag. Ifølge Alexandria Algard, president i Norske Arkitekters Landsforbund (NAL), er det uhensiktsmessig av Statsbygg når de krever at arkitekter må levere en bygningsinformasjonsmodell (BIM).

BIM gir arkitekter muligheten til å samle og dele ideer og informasjon om et bygg på en digital plattform. BIM-kravet til Statsbygg erstatter kravene om fysiske modeller eller trykte tegninger. Det kan ha gjort at mange har latt være å delta, tror Algard.

LES OGSÅ: Slik kan det nye vikingtidsmuseet bli

– Vi kan ikke la noen reaksjonære individer styre utviklingen, sier Steen Sunesen, leder i interesseorganisasjonen BuildingSmart.

– Alle endring skaper motstand. Jo større endring, desto mer motstand, sier Sunesen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Han mener det er på høy tid at norske arkitekter makter å levere ideene sine på et digitalt format.

– Den arkitekten som ikke klarer dette gjør seg selv sørgelig uaktuell og ubrukelig i denne sammenhengen.

– Merarbeidet med å utforme en BIM-modell i denne fasen er langt større enn nytterverdien for juryen, sier Algard.

I en åpen konkurranse blir ikke størstedelen av forslagene honorert, påpeker hun.

Mer fra Dagsavisen