Kultur

Storslott på Fyn

Få steder i Danmark ligger slottene tettere enn på den vesle øya Fyn. Her kan du få både ridderlige, historiske, eventyrlige, lekne og riktig grufulle opplevelser.

Bilde 1 av 6

Det er noe helt eget med det danske kulturlandskapet – noe dannet, kultivert. De store «eike- og bøkeskovene», fulle av høyreiste, tykke trær, med nakne snurregrener som fortsatt bærer ekkoet av den insisterende vinden i sine armer, og ringer inn de myke skogsstiene.

De velpleide plenene og engene mellom. Havet og innsjøene som nesten alltid glimter mellom grenene.

Dessuten har Danmark fortsatt grever og baroner! Og siden mange av dem har gått – eller har holdt på – å gå konk, kan vi vanlige folk nå også nyte grevelige opplevelser. I alle fall for en stakket stund.

Lekelandet Danmark

Dådyridyll

Som på Hindsgavl Slot i Middelfart på sørvestspissen av Fyn. Vi er helt alene der vi rusler rundt i den fornemme parkhagen som omgir den enorme eiendommen. Alt er åpent for publikum.

Høsten kommer med en egen stillhet. Bare en liten andefamilie gjør unna et ettermiddagsbad i en av de små, velstelte vanndammene. Uten noen stygg andunge på slep, selv her på H. C. Andersens eventyrøy.

Et steinkast unna ligger dessuten Hindsgavl Dyrehave, der du kan jogge om kapp med kronhjort og dådyr.

Norges selvstendighet

Så har da eiendommen også fungert både som storkarenes jaktmarker, kongsgård og mye annet rart i sin lange historie, som har røtter helt tilbake til 1200-tallet. Flere ganger har bygningene blitt lagt i ruiner, ødelagt av stormer, branner og ufred. De fleste av dagens herregårdshus ble oppført av Christian Holger Adeler og Karen Basse Føns på 1800-tallet.

Og ikke minst er det her grunnlaget for Norges selvstendighet ble lagt for 201 år siden. På veggen kan du fortsatt beskue fredstraktaten som kong Frederik VI signerte her på slottet den 18. januar 1814, hvor han bokstavelig talt fraskrev seg Norge – som igjen gjorde det mulig å gjennomføre grunnlovssamlingen på Eidsvold senere samme år.

Les flere reisetips på Dagsavisen.nos reiseseksjon

Spøkefull restaurant

I dag hersker det fortsatt en nobel fred over den herskapelige eiendommen. Alle måltidene inntas inne på slottet, som også har fornemme stuer og terrasser, hvor en kan nyte en deilig aperitiff eller varm kopp kamillete.

Og nydelig mat i restauranten som er oppkalt etter slottets spøkelse – «Den hvide dame». Hun skal ha vært en ung brud, som ble forulykket før bryllupet med en herremann på slottet. Det sies at hun er blitt sett av flere mannlige gjester i slottsparken ved midnattstider.

Men maten er slett ingen spøk. Restauranten ble nylig tatt opp i White Guide 15/16, som kun lister Danmarks beste restauranter.

– Vi henter urtene og grønnsakene i den store kjøkkenhagen vår i sommerhalvåret, forteller servitøren.

LES OGSÅ: Småbyferie

Gode netter i grisehuset

Om natten blir de fleste gjestene forvist til grisehuset. Men det er det ingenting å grynte mismodig for – murhuset er blitt ombygd til lune, hjemmekoselige rom.

Til frokost venter hjemmelagde spesialiteter som hjorte- og rullepølse, lokale oster og deilig syltetøy.

Slottet er bare ett av flere fornemme etablissementer i Danmark som har åpnet dører for turister. Dette har ført til at både gamle adelsfamilier, og nye «velbeslotte» eiere, har funnet en måte å holde de gamle, staselige eiendommene i hevd, og således forhindre videre salg og forfall.

LES OGSÅ: Akerselva – blant Europas fineste

Billigere i ukedagene

Prisene behøver ikke være noe verre enn vanlige hoteller, selv om du bor kongelig. Særlig mellom søndag og fredag kan du ofte få gode tilbud – da slottene er mest populære i helgene.

Om du fremdeles synes et slottsopphold kan bli litt vel overdådig for lommeboken, er det også mulig å bare komme på besøk ved mange av slottene. Flere har nemlig kafé og restaurant som serverer både à la carte og festemiddager, også til besøkende.

Noen slott har også museer, temautstillinger og gallerier, eller andre opplevelsestilbud, som er åpne i helger og ferier.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Mer fra Dagsavisen