Kultur

Vil ha avgift på teater og konsert

– Enten må publikum betale, eller så må arrangørene ta ekstra kostnader, sier Torbjørn Valum, leder for Norske Konsertarrangører.

Det ble dårlig mottatt av musikkbransjen da Kulturmomsutvalget i 2008 foreslo å legge avgift på 8 prosent på konsert- og teaterbilletter. Argumentet fra Musikk-Norge var at de store institusjonene med statstilskudd og høy omsetning vil tjene godt på mulighet til momsfradrag, men at populærkulturen vil måtte øke billettprisene.

Kulturhusene

Nå ser det ut til at diskusjonen oppstår på ny. Det er Norsk teater- og orkesterforening (NTO) og Spekter som har sendt brev til Finansdepartementet med innspill til statsbudsjettet, som legges fram i dag, samme dag som finansminister Siv Jensen (Frp) legger fram skattereformen.

Etter at kulturhus som Kilden og Stavanger konserthus fikk gigantregninger fra skatteetaten i vår, ble debatten rundt kulturmomsen aktualisert, og Finansdepartementet ble bedt om å gripe inn. Momsreglementet i kultursektoren er for uoversiktlig, mener NTO og Spekter, som foreslår å innføre kulturmoms for musikk og scenekunst, som hittil har vært unntatt. NTO understreker overfor Finansdepartementet at det må gjøres unntak for artisthonorarer, og at de må finne løsninger som sikrer at man i størst mulig grad unngår uheldige konsekvenser for aktører uten offentlig støtte, og artister som selv er med på å arrangere konserter.

Tjener på det

– Grunnen til at NTO foreslår dette er jo at deres medlemmer, som mottar store summer i offentlig støtte, vil tjene på muligheten for fradrag, sier leder for Produsentforeningen for privatteatre, Bjørn Heiseldal. Han mener det er positivt at NTO åpner for at man bør finne løsninger for å sikre aktører som ikke mottar offentlig støtte.

– Hvis vi må betale moms vil det svekke vår konkurranseevne mot de offentlig støttede teatrene ytterligere, og vi må legge kostnadene på oss selv eller i form av dyrere billetter, sier han.

Rammer de minste

– En innføring av moms vil kunne slå uheldig ut for de frivillige konsertarrangørene, da det stiller større krav til administrasjon. Dessuten er det kortere vei til full moms, hvis man først innfører lavmoms, sier Valum i Norske Konsertarrangører. Han understreker imidlertid at de store arrangørene vil kunne tjene på å bli omfattet av momsreglene, da de også kan få fradrag for innkommende moms.

Scheel-utvalgets rapport, som skattereformen baserer seg på, foreslo dessuten å heve lavmomsen fra 8 prosent til 15 prosent.

Mer fra Dagsavisen