Kultur

Arkitektoniske høydepunkter

Nå har stjernearkitektene også inntatt toppene og fjellviddene – både i Norge og flere steder i Europa.

Bilde 1 av 5

Bye, bye smårutete vinduer og lave, gulnede furutak. Nylig åpnet den nye, stilige turistforeningshytta Kvitlen – med store, flotte glassflater, som kan ta inn det flotte utsynet over Bjerkreimsheiene i Rogaland.

– Dette er Norges fineste turisthytte! uttalte helseminister Bent Høie, som åpnet hytta.

Nå er det nemlig ikke lenger bare naturen som skal nytes på fjellet. Tøff, moderne arkitektur skal nemlig være med å trekke en helt ny type turister til forblåste vidder og topper.

Miljøvennlig og moderne

For mange av turisthyttene er i ferd med å bli skikkelig pimpet opp. Også den nye hytta på Høgevarde på Norefjell, som er under bygging, vil bli mer moderne i stilen. Rabothytta i Hemnes, som åpnet i fjor, er også en av de virkelige godbitene for arkitekturinteresserte fjellvandrere.

Og i Samnanger møter gammel, tradisjonsarkitektur nye takter høyt oppe på snaufjellet. Stilige Gullhorgabu åpnet i fjor, med mange små rom, spesielt tilpasset barnefamilier.

Nye Jonstølen i Ryfylkeheiene har også en moderne touch.

– Turistforeningen fyller snart 150 år, og det er fordi vi forsøker å være flinke til å tilpasse og fornye oss. Og når vi får lov til å bygge på så spektakulære steder som vi gjør, er det viktig at byggene også ser flotte ut og er miljøvennlige og bærekraftige. Dessuten er det flott å kunne vise fram den norske arkitekturen, som passer inn i naturen, men som likevel er moderne i uttrykket, sier kommunikasjonsrådgiver Ingvild Lundberg Bakke i Turistforeningen.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Snøhettas design

Den lekreste fjellhytta av dem alle, kommer nok til å bli den nye turisthytta på Tungestølen. Orkanen Dagmar blåste i 2011 den tidligere, mer enn 100 år gamle, turisthytta over ende.

Nå har det anerkjente arkitektkontoret Snøhetta vunnet konkurransen om å bygge den nye hytta, med prosjektet Virveltre, som består av flere enheter i nyskapende, moderne stil.

Hytta vil være betjent og kunne tilby 40 sengeplasser om sommeren, og 12 selvbetjente plasser om vinteren.

– Jeg tror at Turistforeningen med dette kan få tilflyt til turisthytta av en del nye tilreisende, sier seniorarkitekt Anne Cecilie Haug i Snøhetta.

– Det er jo en del som er skeptiske til ny arkitektur i fjellet. Men de gamle bygningene var laget med helt andre begrensninger enn i dag, av tre og med små vinduer. Nå har vi en helt annen materialtilgang og kan for eksempel benytte store vindusflater, som kan trekke naturen og utelivet inn i rommet, påpeker hun.

Enkelt og effektfullt

Snøhetta har også laget den oppsiktsvekkende reinsdyrpaviljongen Snøhetta Viewpoint, på Hjerkinn, som har vunnet flere arkitekturpriser verden rundt.

– Det er veldig gøy at et såpass relativt enkelt bygg kan skape så mye blest og få så mange til å stoppe opp. Det er værhardt og vindfullt oppe på fjellvidda, så det at man kan gå inn i et lunt og varmt rom og nyte utsikten gjennom panoramavinduene, gir det en ekstra opplevelsesdimensjon, sier hun, og påpeker at nyskapende arkitektur også kan være med på å trekke folk og reisende til mer grisgrendte strøk.

Naturen har hovedrollen

Også i Alpene har nyskapende arkitektur begynt å innta fjellheimen. Snøhetta vant nylig konkurransen om den nye kabelbanen som skal ta besøkende opp for å nyte panoramautsikten over den italienske byen Bolanzo, i konkurranse med flere prestisjefylte arkitektkontorer. Anlegget vil ha en ringformet utsiktsplattform med innebygd restaurant, i futuristisk stil, som skal sveve 180 meter over provinshovedstaden i den sørlige delen av Tyrol.

– Vi laget et forslag der man kan se byen gjennom sirkelen. Vi ønsket å la naturen få spille hovedrollen i prosjektet og tilpasset arkitekturen til dette, sier Haug.

Internasjonal trend

I Italia åpnet dessuten den irakisk-britiske stjernearkitekten Zaha Hadid nettopp et splitter nytt fjellsportsmuseum på toppen av et fjell i Corones, og i Sveits har prestisjefirmaet Herzog & de Meuron nettopp ferdigstilt en stor trebygning som skal huse en utsiktsrestaurant i forbindelse med kabelbanen som går opp på Chäserrugg.

Stadig flere av de gamle, skjeve trehyttene i Alpene er også blitt byttet ut med miljøvennlige, høyteknologiske nyvinninger, som glinser om kapp med sola – og ikke minst utnytter strålenes energigivende kapasitet.

Og både her hjemme og ute kan man nå teste høydeskrekken – skikkelig! De siste årene er det kommet en rekke spektakulære utsiktsplattformer, som både fungerer som fantastiske steder å ta bilder fra – og ta bilder av.

Mange av dem kan ses i Alpene – eller langs våre egne turistveger. Turistvegprosjektet har vakt oppsikt langt utenfor landegrensene, ved å introdusere oppsiktsvekkende arkitektur på de villeste steder. Og ikke bare hos turistene.

– Arkitektstudenter fra hele Europa valfarter til Norge for å studere arkitekturen langs turistvegene, forteller Anne Cecilie Haug i Snøhetta.

LES OGSÅ:

Nasjonale turistveger byr på nyskapende arkitektur i vill natur langs våre vakreste veier. Noe de har høstet stor internasjonal anerkjennelse for. Blant høydepunktene med best utsikt er blant annet Viewpoint Snøhetta på Dovrefjell, som byr på panoramautsikt mot fjellheimen, mens du sitter varmt og beskyttet i et bølgende atrium av tre. Konstruksjonen er tidligere kåret til «årets beste bygg», i verden!

Den luftige utsiktsplattformen Stegastein, høyt over Aurlandsfjorden, og de røffe gangplattformene som henger i løse luften ut over hårnålssvingene i Trollstigen i Møre og Romsdal, er også blant de mest spektakulære av sitt slag i verden, og har vunnet en rekke priser.

Arkitekturelskere bør også stoppe ved Sognefjellhytta, som ligger langs turistvegen over Sognefjellet. Hytta har fått en moderne overhaling av det anerkjente arkitektkontoret Jensen & Skodvin, med en ny, lekker mellombygning i limtre og glass. Bygget åpnet 18. august.

Turistforeningen kan også by på ville arkitekturopplevelser i fjellheimen. Rabothytta i Hemnes, som sto ferdig i fjor, byr på både wowutsikt mot tindene – og i seg selv. Bygningen, som er tegnet av Jarmund/Vigsnæs Arkitekter, er i år innstilt til Statens byggeskikkpris. Hytta ligger flott til på 1200 høyde, og er et supert utgangspunkt for turer i Okstindane.

I 2017 vil også Snøhettas spenstige forslag til den nye turistforeningshytta på Tungestølen bli en realitet.

Fuglekikker-chic: Arkitektkontoret Biotope i Varanger kaller seg «verdens første og eneste fuglekikker-arkitektkontor». Teamet har siden 2009 jobbet med å etablere Varanger som verdens fremste arktiske fugledestinasjon. Et av de mest spektakulære fuglekikkerskjulene ligger i Kongsfjord, der du kan observere sjøfuglene i timevis i et lunt og stilig rede, helt ytterst på en værbitt klippe med panoramautsikt over Barentshavet. Eller nyte uværet!

Sexy utsikt: Utsiktsplattformen AlpspiX i Garmisch-Partenkirchen, der du kan titte ut over klippekanten og ned på den frodige Höllentaldalen i Tyskland, er også et vakkert skue i seg selv. De to stålarmene svever fritt ut i luften og danner en frittstående X mer enn 1000 meter over dalbunnen. Like ved ligger dessuten Zugspitze, som med sine 2962 meter er det høyeste fjellet i Tyskland, som man også kan haike med kabelbane eller tog for å komme opp på. En ny pendelbane og nytt kaféområde vil stå klart i 2017.

Høyteknologiske fjellhytter: Fjellhytta Monte Rosa Hut, som er eid av den sveitsiske alpinklubben, er en høyteknologisk og miljøvennlig arkitekturperle, som brukes som basecamp for toppturer til Monte Rosa og andre turer i området. Hytta åpnet i 2009 og fikk raskt tilnavnet «Fjellkrystallen», siden de ruvende, skinnende aluminiumsveggene i ulike vinkler reflekterer lyset og fjellene rundt.

På vei opp til Mont Blanc kan du sove over i verdens mest moderne, og bokstavelig talt høyteknologiske, økohytte, Refuge du Goûter, som ligger på 3835 meters høyde på den mest brukte ruten opp til det ikoniske fjellet. Den nyåpnede, eggformede hytta er fire etasjer høy, ser ut som et romskip og har plass til 120 gjester. Og den henger praktisk talt utfor en klippe på 1500 meter!

I langt mindre skala – men minst like tøff, er Gervasutti bivouac, en liten, rørformet basecamp-hytte i futuristisk design, som ligger midt i en strabasiøs fjellklatrerute i Grandes og Petites Jorasses på grensen mellom Frankrike og Italia. Stasjonen er tegnet av de italienske arkitektene i LEAPfactory, og drives av solcellepaneler på taket. Det er plass til tolv personer og et bitte lite dagligrom – med kjempestor utsikt.

Stig ut i det store intet! For å komme til den nye «Trappen til ingensteds» i Schladming i de østerrikske alper, må du også krysse en 100 meter lang hengebru, som går over en luftig kløft som stuper 400 meter rett ned i avgrunnen. Deretter må du følge 14 trappetrinn nedover til en ny utsiktsplattform i gjennomsiktig glass, der du bokstavelig talt «svever» i luften. Ikke for deg med høydeskrekk!

Gjemt i inne i fjellet: Det splitter nye Messner Mountain Museum Corones ligger gravd inn i fjelltoppen Kronplatz, i Sør-Tyrol, med panoramautsikt til de alpine tindene i Zillertal, Ortler og Dolomittene. Museet er tegnet av stjernearkitekt Zaha Hadid, og er det siste av seks museer etablert av den berømte rekordklatreren Reinhold Messner. Museet har fokus på fjellsportens tradisjoner og historie. Utstillingshallene er utformet som grotte- og hulelignende rom i rå betong, med restaurant og flere flotte utsiktsterrasser.

Mer fra Dagsavisen