Kultur

Teatre taper sponsorer

Siden 2008 har teatre og orkestre en realnedgang på 30 prosent i sponsor- og gaveinntekter.

Regjeringen ønsker mer private penger inn i kulturlivet, og har varslet en gaveforsterkningsordning for musikk- og scenekunst neste år. Men tall fra Norsk teater- og orkesterforenings (NTO) sponsorundersøkelse viser at sponsor- og gaveinntekter utgjør kun én prosent av virksomhetenes inntekter. Fra 2008 til 2014 har det vært en realnedgang i gave- og sponsorinntekter på 30 prosent.

Nå ønsker NTO en debatt om regjeringens satsing på å få mer private midler til scenekunstinstitusjonene.

– La oss snakke om dette med utgangspunkt i norsk virkelighet, sier direktør Morten Gjelten.

KOMMENTAR PÅ NYEMENINGER.NO: Kultursponsing og andre unoter

LES OGSÅ: Ber jazzfestival ta våpendebatt

I USA

– Jeg var nylig på en spennende reise i USA, rett før 17. mai, og besøkte mange museer som er bygd på innhenting av privat kapital, sa kulturminister Thorhild Widvey (H) i sin tale ved NTOs årsmøte for to uker siden.

– Jeg har også hatt møter med stiftelser i Norge, og de sitter på mange milliarder kroner til sammen. Jeg er klar over at dette er en ny tenkning i Norge, men stiftelsene er interessert, og da er det bare å ta kontakt og bygge nettverk. De venter bare på de gode prosjektene, utdypet hun.

NTO så seg nødt til å legge ut en uttalelse på nett etter talen til Widvey, som de opplevde ga noe misvisende informasjon. De avviser at det kun er en holdningsendring i kulturlivet som må til for å generere mer private midler.

– Vi som har fulgt med i mange år kjenner igjen den norske virkeligheten i de tallene som den ferske sponsorundersøkelsen viser. Dette handler om demografi og geografi, og de store byene og institusjonene har lettere for å få sponsormidler. Vi er ikke negative til å skulle øke nivået av private midler, men vi er realistiske. Norge er bygd som et land med små forskjeller, sammenlignet med USA, og det er ikke så mange kilder å hente de store pengene fra, sier Gjelten.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Evaluering

Gaveforsterkningsordningen er inne i sitt andre år for museene, og som Dagsavisen skrev om tidligere denne måneden, mener blant andre Munchmuseet at ordningen bør innrettes slik at den belønner samarbeid med næringslivet. Slik den er i dag er det et krav om at mottakeren av gaven ikke skal gi en gjenytelse til giveren. NTO ser denne utfordringen som et potensielt problem også for scenekunstsektoren.

– Kulturministeren oppsummerer gaveforsterkningsordningen som en suksess, men jeg er spent på å se en evaluering som viser hvordan pengene er blitt spredt. Vi frykter at ordningen kan føre til at midlene dras mot noen få store aktører. Samtidig er det også en viktig diskusjon hvorvidt man skal la private midler styre de offentlige midlene. Den diskusjonen savner vi i regjeringens retorikk, sier Gjelten.

LES OGSÅ: Munchmuseet kritiserer gaveordning

Mer fra Dagsavisen