Kultur

Ha en ekstrem ferie

For noen handler ikke ferie om soling, mat og kulturopplevelser, men adrenalin og fysiske utfordringer. Hvorfor ikke ta en reise ut i det ekstreme?

Bilde 1 av 6

Aldri har det vært enklere å dra til eksotiske reisemål på vågale eventyr. Dykking på Bali, klatring i Himalaya eller kitesurfing i Sør-Afrika. Enten det er for å øke ferdighetene gjennom kurs, skaffe internasjonalt godkjent sertifisering eller kun for opplevelsens skyld, er det ingen mangel på tilbud innen ekstremsportsjangeren rundt om i verden.

– Desidert størst interesse opplever vi innen surfing, kitesurfing og dykking. Vi bor jo i et kaldt land der sommersesongen er kort. Mens noen reiser for å få undervisning, handler det for andre om å dra dit hvor forholdene er aller best for den aktiviteten de driver med, mener Even Hulleberg, markedssjef i reisebyrået KILROY.

Reisebyrået har en rekke skreddersydde tilbud for dem med interesse for ekstremsport – enten man er på nybegynnerstadiet eller er en rutinert utøver på jakt etter prima forhold.

– Når det gjelder surfing, samarbeider vi med kurstilbyderen Lapoint, som holder surfekurs på flere nivåer over hele verden, sier Hulleberg, og nevner Portugal, California, Bali, Australia, Zanzibar og Sør-Afrika som blant de mest ettertraktede destinasjonene.

Eksotiske dypdykk

Sørøst-Asia er for tiden det mest populære reisemålet for å ta dykkerlappen.

Dykkerkurs arrangerer KILROY i samarbeid med Blue Venture Diving. Kursene gir PADI-sertifisering, som er gyldig de fleste steder i verden, og tillater dykking ned til 18 meter.

– I Thailand er det fantastisk fint. Men enda mer spektakulær dykking kan man oppleve i Indonesia, Filippinene, Australia, Fiji og Egypt. Man kan absolutt ta dykkerlappen i Norge også, men jeg vil hevde det er betraktelig triveligere å gjøre det slike steder, legger Hulleberg til.

En behøver ikke bruke reisebyrå for å finne gode ekstremsporttilbud i utlandet. De mange ulike idrettsklubbene rundt om i Norge tilbyr ofte gruppereiser. Og et raskt nettsøk gir direkte kontakt med kurstilbydere over hele verden. Mange velger også å vente til de har ankommet feriemålet og får sett seg rundt før de melder seg på undervisning og organiserte aktiviteter.

– Ingenting i veien med det. Fordelen med en mer skreddersydd løsning er at det gir en sikkerhet for kvaliteten, du er sikret plass og det blir enklere å planlegge, mener Hulleberg.

Til topps

Klatring – og ikke minst trekking – er det noen som reiser til verdens fjerneste avkroker for å oppleve. Fordi slike aktiviteter ikke har noe offisielt sertifiseringssystem, annet enn på kursleder-nivå, gjelder det å være ekstra nøye med hva slags opplegg man velger.

Det er mye som i teorien kan gå galt under tøffe forhold i fjellområder, og det anbefales å forsikre seg om at opplegget er drevet av seriøse aktører som kan vise til lang erfaring. Reisebyrået Hvitserk & Eventyrreiser er spesialister i ekspedisjonspregede reiser for de mest eventyrlystne. Klatring i Himalaya, på ski over Grønland og trekking til toppen av Kilimanjaro er blant de mange tilbudene.

– Stadig flere har et ønske om å gjøre «noe mer» i forbindelse med ferien. Å reise sammen med en gruppe der alle har et felles mål, er i seg selv verdifullt. Men når man skal pushe sine grenser i fjerntliggende strøk, gir det å ha med norske guider som har samarbeidet med lokale operatører i mange år, en viktig ekstra grad av trygghet, mener daglig leder i Hvitserk, Trygve Sunde Kolderup.

Norges Klatreforbund er enig i at man skal være forsiktig i valget av utenlandske kurs- og turoperatører innen klatring.

– Selv om det finnes mange land med lange og stolte tradisjoner innen fjellklatring, er risikovurdering og sikkerhetsrutiner ofte annerledes enn her hjemme. Man kan møte en litt tøffere «klar deg selv»-holdning i visse internasjonale miljøer. Vi har en klatretradisjon i Norge basert på fjellvettregler, og sikkerhetsrutiner som er blant de grundigste i verden, sier Nikolai Kolstad i Norges Klatreforbund.

Hopp i Dubai

Har du lyst til å virkelig hoppe uti det, kan fallskjermhopping være noe å bedrive når du er ute i den store verden. Men her bør du være obs, for det finnes strenge sertifiseringsregler som ikke uten videre lar seg kombinere med globetrotting.

– De fleste velger å ta fallskjermutdanning her hjemme, fordi utenlands-utdanning ikke uten videre gir tillatelse til å hoppe i Norge. Men er man først sertifisert, er det mange muligheter rundt om i verden. Sverige – fordi det er billigere per hopp, men også Spania og USA er populære destinasjoner, forklarer fagsjef i fallskjerm ved Norges Luftsportforbund, Jan Erik Wang.

Han anbefaler Zephyrhills utenfor Tampa i Florida, der Skydive City tilbyr hopp, og i tillegg har fallskjermskole. Dubai har også blitt et yndet sted for fallskjermhopping. Skydive Dubai er blant flere anerkjente firmaer som tilbyr utdanning i tillegg til tandem og regulære hopp for de sertifiserte.

Velger du å skaffe lisens i et annet land enn Norge, kan Norges Luftsportforbund vurdere og eventuelt godkjenne denne utdanningen.

Mer fra Dagsavisen