Kultur

Her er det plass til Tronsmo

En oppsagt leiekontrakt skapte stor kulturdebatt. Nå er saken løst: Tronsmo Bokhandel har fått nye lokaler.

– Nå er jeg veldig lettet, sier daglig leder Eva Stenlund Thorsen ved Tronsmo Bokhandel.

Tirsdag ble det klart at Tronsmo får nye lokaler, rett rundt hjørnet for der den tradisjonsrike bokhandelen har holdt til siden 1973.

De nye lokalene blir i Universitetsgata 12, der det i dag ligger en klesbutikk, som i løpet av kort tid skal inn på mindre areal, og gi plass til Tronsmo Bokhandel.

LES OGSÅ: Tronsmo må leter videre

Det skapte storm da eiendomsgiganten Entra A/S i mars sa opp leiekontrakten med Tronsmo Bokhandel i Kristian Augusts gt 19. Bokhandelen fryktet for sin framtid, og saken engasjerte både partiledere og lokalpolitikere. Trine Skei Grande (V) var i møte med Tronsmo, og byråd Hallstein Bjercke engasjerte seg for å få forlenget Tronsmos leiekontrakt, som går ut 1. august.

– Vi har fått forlenget kontrakten med Entra slik at vi rekker å flytte, sier Eva Stenlund Thorsen. – Men vi skal være inne i de nye lokalene før bokhøsten starter. Vi har skrevet kontrakt med gårdeieren. Vi får større plass - 350 kvadratmeter, og en stor lagerkjeller. Dette er en god løsning for Tronsmo, mener Eva Stenlund Thorsen.

– De totale leiekostnadene blir noe høyere enn i dag, siden vi får større plass, men kvadratmeterprisen er det ikke noe å si på.

Og:

– Det blir tegneserieavdeling i kjelleren. Det må vi ha. Og vi har kontaktet serietegnere om å være med å dekorere de nye lokalene, forteller hun.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Bakgårdssalg

I helga som var, arrangerte Tronsmo sitt årlige bakgårdssalg, der flere tusen bøker stables og selges fra indre gård i Kristian Augusts gt 19. Det pleier ellers finne sted om høsten, men ble framskyndet i år:

– Vi arrangerte bakgårdssalget vårt nå, fordi vi visste at vi ikke kunne ha det i høst. Da ble vi kvitt noen bøker. Men flyttingen blir en stor operasjon. Vi har fortsatt over 40.000 bøker å flytte. Nå gjelder det å få til logistikken med å flytte, midt om sommeren, mens våre ansatte gjerne vil ha ferie. Kanskje vi skal be kundene våre om hjelp til å flytte? lurer Thorsen.

LES OGSÅ: Tronsmo støttes av tusenvis i sosiale medier

Tegner på veggen

Tronsmo er kjent for sin tegneserieavdeling, som ligger i underetasjen, der en rekke av landets fremste tegneseriekunstere har dekorert veggene med egne arbeider. Dette vil bli videreført i de nye lokalene, lover Thorsen:

– Vi har kontaktet serietegnere om å være med å dekorere de nye lokalene, forteller hun.

Siden Entra første gang la fram sine planer om bygging av nytt kunnskapskvartal på Tullinløkka, har debatten rast om Tronsmos plass i bybildet, og uavhengige aktørers mulighet til å drive butikk i Oslo Sentrum.

– På godt og vondt har denne prosessen gjort at vi har fått mye oppmerksomhet. Vi merker at folk bryr seg om Tronsmo. Det er et godt tegn. Nå kan vi si til alle bekymrede kunder at vi overlever, og jeg kan begynne å drive bokhandel igjen på ordenlig. Det har jeg ikke kunnet gjøre på lenge.

Mer fra Dagsavisen