Kultur

Vil bli e-bokgigant

Vigmostad & Bjørke kjøper Schibsted forlag og E-bok.no. Det gir dem en viktig posisjon i e-bokmarkedet.

– Vi får en glimrende posisjon i markedet, sier Arnstein Bjørke i forlagshuset Vigmostad & Bjørke til Dagsavisen.

I går ble det kjent at forlagshuset, som har vært beskrevet som en suksesshistorie, nå kjøper Schibsted forlag samt Schibsted-eide Ebok.no, som ble etablert i 2013.

Ifølge forlagets egen pressemelding er Ebok.no landets største bokhandel for digitale bøker, og med tanke på at Vigmostad & Bjørke allerede eier nettbokhandelen Haugenbok.no og fagbokhandelen Akademika, vil de nå få en betydelig plass i markedet.

– Vi tror dette vil bidra til å holde oppe konkurransen i bokbransjen der de største aktørene fortsatt er Ark, Tanum og Norli Libris, sier Bjørke. Selv om Vigmostad & Bjørke nå er en stor aktør, understreker han at de fortsatt ser på seg selv som utfordrere.

– Vi er utfordreren på fjerdeplass, sier han.

LES OGSÅ: Vil ikke begrense e-bokutlån

Ut av forlagsbransjen

Schibsted Media Group selger seg med dette ut av bokbransjen, og spisser seg inn mot mediebransjen.

Forlaget ble etablert i 1839 av Christian Schibsted, og konsernsjef Rolv Erik Ryssdal understreker hvor viktig det har vært å finne en eier som kan forvalte arven videre.

– Slik vi ser det nå er vi overbevist om at Vigmostad & Bjørke vil være gode, langsiktige eiere for Schibsted Forlag og EBOK.NO. I Schibsted Media Group vil vi bruke våre ressurser på å utvikle posisjonen som en ledende aktør innenfor Online rubrikk globalt og å utvikle digitale mediehus i verdensklasse, sier Ryssdal i pressemeldingen. Det er ikke kjent hvor mye Vigmostad & Bjørke har betalt, men ifølge Dagens Næringsliv fikk Schibsted forlag og Ebok.no til sammen et driftsresultat på minus 14 millioner kroner.

Følg oss på Twitter og Facebook!

E-boksalget

E-boksalget har imidlertid stagnert, skal vi tro de siste tallene som er lagt fram. Diskusjonen om hvorvidt e-bokutlånet ved bibliotekene fortrenger markedet har vært oppe flere ganger, og mandag skrev Dagsavisen om Rambølls utredning som til en viss grad gir bransjen rett i det. Likevel mener kulturminister Thorhild Widvey at det vil være feilslått å begrense e-bokutlånet.

– At det bidrar til at færre kjøper e-bøker, er ikke et holdbart argument, sa hun til Dagsavisen mandag.

Arnstein Bjørke er kjent med utfordringen bibliotekene utgjør.

– Bibliotekenes satsing på e-bøker gjør at vi må yte enda bedre. Må strekke oss lenger, sier han.

LES OGSÅ: - Bokbransjen må komme mer på banen

Mer fra Dagsavisen