Kultur

– Bygger ned kinokulturen

Kinogigantene SF Kino og Nordisk Film Kino mener kinoene er oversett i regjeringens nye filmmelding.

De norske kinofilmene har hatt en dårlig vår i år. Men fortsatt utgjør kinovisninger nærmere halvparten av inntektene til norske filmer. FOTO: FREDRIK BJERKNES

– Filmpolitikk uten en kinopolitikk er som en buss uten sjåfør. Den beveger seg ikke av flekken, sier administrerende direktør i SF Kino, Ivar Halstvedt.

«Det store kinoranet», er tittelen på pressemeldingen som organisasjonen Film & Kino sendte ut etter kulturminister Thorhild Widvey (H) la fram stortingsmelding om film. Film & Kino-styret, som blant annet består av toppene i SF Kino og Nordisk Film Kino, mener filmmeldingen er en «systematisk nedvurdering og sannsynlig nedbygging av norsk kinokultur og norsk lokal filmkultur».

LES OGSÅ: Fikk ikke filmstøtte fra Siv

Utenfor kinoen

Regjeringen vil gjøre filmpolitikken teknologinøytral. Det betyr at filmer som får produksjonsstøtte ikke må gå på kino, og det betyr at avgift på DVD-salg og kinobillettsalg kan gå til lansering og distribusjon av film i ulike strømmetjenester, og ikke kun til kinoene. Det hadde vært interessant å vite hva regjeringen tenker om framtida til norsk kinobransje, mener administrerende direktør i Nordisk Film Kino, Jannicke Haugen.

– Det kan vi ikke om regjeringen sidestiller kinoen med det å se film på trikken fra smarttelefonen, sier hun.

Styret i Film & Kino advarer mot at avgiftspenger som kinoene betaler nå kan gå til strømmetjenester, som ikke bidrar til finansiering av norsk film.

– I Norge har vi hatt en omforent kinopolitikk i 100 år, der kinoene har bidratt til finansieringen av norsk film gjennom billettavgiften. Forsvinner kinoleddet, så forsvinner også produsentene, for de får ingenting igjen fra strømmeprofittørene, sier Halstvedt, som velger å se på det hele som et arbeidsuhell fra regjeringen.

– Jeg håper vi kan få en dialog om dette, for det er rart at kinoene skal betale moms, som er foreslått forhøyet, og billettavgift, mens strømmetjenestene ikke skal bidra, sier han.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Piratkopiering

Thorhild Widvey har sagt at hun vil se på hvorvidt strømmetjenestene kan bidra i større grad, men det er ikke kommet noe mer konkret om det i filmmeldingen. Jannicke Haugen etterlyser dessuten politikk rundt piratkopiering.

– Det er bemerkelsesverdig at piratkopiering ikke er nevnt med ett ord. Dette er en av de største utfordringen filmbransjen møter i dag, sier hun.

SF Kino planlegger et stort kinosenter på Storo i Oslo, og Nordisk Film Kino planlegger ny kino på Økern. Å legge opp til en filmpolitikk der kinoene ikke presenteres som det viktigste visningsstedet for film, er uheldig, mener kinoselskapene.

– Det filmmeldingen legger opp til er svært uheldig for de mange mindre kinoene i Norge, som sikrer folk et bredt tilbud av filmer. Filmmeldingen sier for eksempel ingenting om hvordan garantiordningen for import av garantifilm skal finansieres framover, og mister vi den, mister Norge 20 filmer i året, som tilsvarer 10 prosent av alle filmer i et kinoår, sier Halstvedt.

LES OGSÅ: – Vi er ikke i utakt med bransjen lenger