Kultur

Hipp hurra - høstferie!

Har du ennå ikke lagt planer for uka som kommer? Her er noen tips til 12 fine høstferier for hele familien.

1. Potetferie

Høstferien ble opprinnelig innført for at barn skulle kunne hjelpe til med potetinnhøstingen hjemme på gården. Og på Folkemuseet på Bygdøy, kan du være med på nettopp det - potetferie. Du kan nemlig leke poptebonde på en trøndersk 1950-tallsgård og ta opp poteter, lage potettrykk og steke potetpuff. Du får kjøpt aktivitetskort på besøkssenteret for 50 kr. www.norskfolkemuseum.no

2. Badeferie

Det er strengt tatt fortsatt brukbare badetemperaturer i fjorden, men for de litt mer pysete, er det heldigvis gode bademuligheter innendørs også! Oslobadene har vanlige åpningstider i høstferien. Vil du ha litt høyere splashfaktor, må du prøve deg på Drammensbadet i Drammen, Risenga svømmehall i Asker eller Østfoldbadet i Askim, som alle har flere vannsklier og ulike typer basseng. Samt deilig sauna, for å tine opp småfrosne høstkropper!

3. Ku(l) ferie på Kongsgården

Visste du at Bygdø Kongsgård er Oslos største økologiske melkeprodusent? I høstferien kan du komme på besøk og hilse på kyrne - og alle de andre dyrene som bor her - inkludert sauer, kalver, kaniner, høner og griser, mellom klokken 14-15. Etterpå kan du også få være med på melking i fjøset, fram til 16.30. Ta med niste og nyt naturen og det fine kulturlandskapet på Bygdøy. Lørdager er det også åpent fra 11-15 med ponniridning på uteridebanen, 30 kr per runde.

4. Gruveferie i Koboltgruvene

Koboltgruvene ved Blaafarveværket på Modum holder åpent i hele høstferien, samt søndagene ut oktober. Her kan du bli med på Barnas Gruvetur inn i de gamle gruvene, hver dag klokken 12 og 14. Du får på deg skikkelig gruveutstyr, og får lære om spennende mineraler og møte Kittelsens troll - og nøkken. Passer for barn mellom fire og tolv år. Ta med niste, eller spis hjemmelagd mat på Gruvekroa. I tillegg er gruvemuseene åpne, og det er mange merkede kulturstier og turstier i området. www.blaa.no

5. Fornøyelig ferie

Har du ikke fått snurret fra deg riktig ennå? Da kan du ta en siste berg-og-dalbane-tur på Tusenfryd i denne uka, før parken stenger for sesongen. Fornøyelsesparken på Vinterbro holder åpent fra klokken 10.30-18 i helgene, og 11-17 i ukedagene i høstferien. Bestill billett online - det blir billigere jo flere dager i forveien du bestiller! Billetter fra 299-369 kroner, avhengig av høyde, i luka. Men kjøper du sesongkort for 2015 nå, får du kjøre gratis resten av 2014! Det koster 759 kr, så hvis du har tenkt å besøke parken minst to ganger til neste år, kan det fort lønne seg. Dessuten har parken nylig lansert søndagskort, et sesongpass som gir gratis inngang på søndager i år og neste år, som koster 599 kr. www.tusenfryd.no

6. Sykkelferie

Det går mot slutten på sesongen for tohjulingene, så kanskje det er tid for å ta den siste, fine familiesykkelturen? For eksempel kan dere sykle havnelangs fra Bygdøy til Bjørvika og Ekeberg i hovedstaden (utenbysfarere kan bruke bysykkel, kontakt turistinformasjonen på Fridtjof Nansens plass 5 for turistkort). Ta med deg en god piknik fra en delikatesse- eller innvandrerbutikk i sekken og rast på bryggekanten eller oppe på Ekeberg. Har du terrengsykkel, kan du også prøve seg på stisykling mellom høstfargene i skogen, en sport som bare blir mer og mer populær. På toppsenteret på Tryvann leier de ut Mountain Bikes for dem som har lyst til å prøve seg. www.oslosommerpark.no

7. Cruiseferie

Ta et spontant minicruise i Oslofjorden - eller slå til og se litt av Norges fantastiske kyst med Hurtigruta. I høstferien kan nemlig barn under 12 år reise gratis på reiser over tre døgn. Og de får halv pris på utflukter og mat, i tillegg til velkomstpakke og møte med kapteinen. Det blir også arrangert filmvisninger, skattejakt og ulike aktiviteter. (www.hurtigruten.com)

Stenaline forvandler som vanlig danskebåten til Barnas båt i ferien, og Zita og Zotpiratene sørger for teater, musikk, aktiviteter, show, oppgaver og mye mer for ungene. Kombiner gjerne turen med et badebesøk på The Reef i Frederikshavn, som har et gedigent familiebadeland med tropiske temperaturer og tematiserte hotellrom i piratstil. www.stenaline.no

På Color Line er det Kaptein Kid som herjer på vei til Kiel, og på Color Magic og Color Fantasy kan ungene både kose seg i et badeland med vannsklie, og med show, diskotek, spillerom og masse aktiviteter for barn og unge. Barn reiser gratis med to voksne. Eller reis på en svipptur fra Larvik til Hirtshals, og besøk flotte Nordsøen Oceanarium. www.colorline.no

8. Hytteferie

Det er fortsatt ikke for sent å ta seg en hyttetur - også om du ikke har hytte selv. Du kan leie hytte og sengeplass både hos Den Norske Turistforening (www.turistforeningen.no, hytter i hele Norge, men du må i hovedsak være medlem eller i følge med medlem) eller hos Statsskog (www.statsskog.no, 70 enkle utleiehytter i hele Norge, mange i villmarka). Du kan også leie en kystnær Kystledhytte langs Oslofjorden eller i Aust-Agder (www.oslofjorden.org). Lei sammen med en vennefamilie, så blir det rimeligere og hyggeligere!

9. Teknoferie

Teknisk museum i Oslo har som vanlig et rikholdig høstferietilbud med show og interaktive aktiviteter hver dag, og er åpent hver dag fra 10-18. Tips: En familiebillett for to voksne og inntil fire barn koster 300 kroner! Fra neste lørdag til søndag 19. oktober er det dessuten tid for Legofestival igjen! www.tekniskmuseum.no

Digger du dinosaurer? Da bør du ta deg en dagstur til Inspiria science center i Sarpsborg. Der blir det nemlig premiere på den nye 3D-filmen «Patagonias kjemper», hvor du praktisk talt får skapningene rett i fanget. I tillegg kan du se nærmere på en 15 meter lang modell av den 150 millioner år gamle svaneøglen som ble funnet på Svalbard i 2006. Sjekk også ut det flotte planetariet og ta en tur i Gyro Xtreme - om du er tøff nok. Den brukes ellers til å trene astronauter. www.inspiria.no

Mens du er der, kan du også reise innom naboen, lekelandet Superland og Badelandet (åpent 9-22 i høstferien) som ligger i tilknytning til Quality Hotel & Resort Sarpsborg. I feriene forvandles det til Barnas Hotell, med egne kveldsaktiviteter og barnemenyer. www.superland.no

10. Dyreparkferie

Ny vei gjør at det går enda fortere og lettere å komme seg til Bjørneparken i Flå - en fin dagstur unna Osloområdet. Fra Oslo tar det cirka 1,5 timer opp. Nå er det dessuten siste sjanse til å se bjørnene ute - snart går de i hi! Men det er også veldig mange andre spennende dyr her - som elger, rever, hjort, geiter, gaupe, hengebuksvin og rådyr. Det er også et stort leke- og aktivitetsanlegg - både innendørs og utendørs, samt en tøff zipline. Åpent daglig fram til 12. oktober, fra 11-17. Bestill billett på nettet - det er billigere. Få med deg foringene! www.bjorneparken.no

11. Klatreferie

Har du fått testet de tøffe installasjonene i Klatreparken på Tryvann? Her er det noe for ethvert nivå og alder. Du bør sette av mist tre timer til klatringen. Parken er åpen hele uka fra 10-18. Det er stor pågang i helger og ferier, så kjøp gjerne billett på forhånd på nett, da er du garantert plass! Dagskort fra 175-340 kr. www.oslosommerpark.no

Er været ufsent, kan du heller klatre innendørs, for eksempel i Klatreverket på Torshov, som er Norges største klatresenter med mer enn 200 ruter fra nybegynnernivå til proff. www.klatreverket.no.

12. Museumsferie

Er det lenge siden du besøkte hovedstadens mange fine museer og utstillinger? Ta med poden på høstutstillingen på Kunstnernes Hus eller på den nye «Europe, Europe»-utstillingen på Astrup Fearnley-museet, da vel! Også en rekke av de andre oslomuseene har ekstra aktivitetstilbud i høstferien, som Kon-Tiki Museet på Bygdøy, som feirer 100 års jubileum for Thor Heyerdahl hele uka. Litteraturhuset byr blant annet på gratis rapkurs og dansekurs for ungdom mellom 13 og 18 år, slampoesi og forfatterbesøk. Flere museer som vanligvis er stengte på mandager er dessuten åpne denne uka.

christine.baglo@dagsavisen.no