Kultur

Kvinner og kunst i kofferten

Dagsavisens bokanmeldere anbefaler hvilke av årets bøker du bør ta med på ferie. Kvinnelige forfatteres tjukke, men lettleste og lettlikte romaner om kunst, film og litteratur dominerer lista.

Leseglede i mursteinsform

ROMAN
Donna Tartt
«Stillitsen»
Tiden forlag

En terrorbombe sprenges inne i New Yorks mest kjente kunstmuseum. Mennesker dør og skades alvorlig. Kunst og bygningsmasse for millioner av dollar ødelegges. Noen verk finnes aldri igjen. Det er bakteppet for amerikanske Donna Tartts sterkt kritikerroste og bestselgende roman, «Stillitsen», 22 år etter brakdebuten med «Den hemmelige historien» i 1992.

Hovedpersonen er Theo, som mister moren i terroren, og som i kaoset etter eksplosjonen klarer å snike med seg Rembrandt-elev Carel Fabritius‘ (1622-1654) mesterlige bilde av en fugl, «Stillitsen». Faren er allerede ute av bildet, så nå defineres Theo som foreldreløs. Romanen følger ham gjennom New Yorks bydeler, innom Las Vegas og tilbake igjen, og viser fram møbelrestaureringens kunst, viktigheten av vennskap, og hvilken livsomveltende påvirkning god kunst kan ha på menneskene. Det er sårt og morsomt i like doser.

Tartt skriver fantastisk. Klart, variert, friskt, helt uten at det føles språkjålete eller tungt. Hun lager karakterer leseren tror på og blir glad i, samt en utrolig spennende fortelling. 840 sider burde kunne holde gjennom sommerferien igjennom. Likevel ønsker man mer når de er over.

Gerd Elin Stava Sande

Feminist, javisst!

SAKPROSA
Marta Breen
«Født feminist»
Gyldendal

Det er på tide nå. Vi må slutte å tenke på feminisme som farlig. Som marginalt og sutrete. Det handler ikke om BH-bål og mannehat, men om likhet mellom mennesker! Marta Breens friske, morsomme og personlige samfunnsanalyse forkledd som oppvekstsskildring og reisebrev er herlig befriende lesning, innsiktsgivende helt uten å tippe over i det kjedelig doserende. Le av alle de selvtitulert «enkle mennene» som likevel har karret seg til toppen, og ras over all drittslengingen kvinnekroppen utsettes for overalt. «Født feminist» er en ekte øyeåpner. Ikke minst for dem som absolutt ikke har noen planer om å fødes på ny.

Gerd Elin Stava Sande

Film, kunst, liv

ROMAN
Marisha Pessl
«Nattfilm» (2014)
Gyldendal

Pessl bygger bøkene sine nærmest som komplette måltid, fylt til randen av saftige partier, ispedd syrlige brudd og kokende setninger. Det passer ypperlig i sommervarmen. Hun debuterte i 2008 med «Utvalgte emner i katastrofefysikk» (Gyldendal), en bok som sendte henne til topps på New York Times’ bestselgerliste, men har på ingen måte ligget på latsiden siden. Pessl har en unik evne til å ta for seg spesifikke miljøer og dissekere dem grundig. I «Katastrofefysikk» var det universitetsmiljøet som fikk gjennomgå. I «Nattfilm» er det akkurat filmens noe dramatiske underverden som blir blottlagt. Pessl tar for seg den mystiske filmskaperen Cordova, som er kjent for å lage noen av verdens mest fryktinngytende prosjekter. Hovedpersonen, den avdankede gravejournalisten Scott McGrath, klarer ikke å gi opp jakten på den enigmatiske Cordova og detektivhistorien er i gang.

Thea Urdal

ROMAN
Siri Hustvedt
«Denne flammende verden» (2014)
Aschehoug

Hustvedts nyeste er intet mindre enn en bragd. Romanen handler om den omfangsrike kvinnen Harriet Burden, som både i fysisk og overført betydning tar mye plass i New Yorks kunstverden. Hun føler seg oversett som kunstner og er overbevist om at det er fordi hun er kvinne – og en tilsynelatende genial plan legges, der tre menn skal fungere som masker for hennes egne verk, før den store avsløringen. Men så dør plutselig en av mennene på underlig vis og kaoset oppstår. Hustvedts portrettering av Burden er gjennomført til fingerspissene og hennes tilhang til det bisarre og underlige gjør boken komplett, uten dødpunkter.

Thea Urdal

Et dykk i dansk kultur

ROMAN
Hanne-Vibeke Holst
«Knud, den store»
Dansk Gyldendal

En sommerbok bør være både lett og tung. Et krav som oppfylles av danske Hanne-Vibeke Holsts roman «Knud, den store». Nesten 600 sider kan vare gjennom en lang regnfull ferie, eller den kan nytes porsjonsvis under en blå himmel. Hanne-Vibeke Holst skriver underholdende og innsiktsfullt om sin far, som var litterær stjerne på 60-tallet, og om dansk kulturliv gjennom flere tiår.

Her serveres dansk historie og dansk kulturliv og familieliv på et sølvbrett, en bok fylt av skarpe og presise iakttakelser og fornøyelige beskrivelser av fuktige fester hjemme hos de litterære stjerner. Her er også rørende beskrivelser av fattig bondeliv, av ung kjærlighet som ikke blir gjengjeldt, men også av frydefullt og strevsomt ungt familieliv med barn og spirende suksess for den unge dikter Knud Holst.

Hanne-Vibeke Holsts roman burde glede enhver norsk ferierende med sans for det danske. Romanen gir unik innsikt i dansk kultur, den gir  underholdende og tidvis fornøyelige lesestunder.

Turid Larsen

Ormeår og klein sex

BARNEBOK
Bjørn Arild Ersland (tekst)
og Alice Lima de Faria (ill.)
«Hoggormen»
Cappelen Damm

Et sympatisk portrett av hoggormen, sett fra ormens synsvinkel med dens drifter og glupske appetitt. Boka tar både temaet og målgruppa på alvor, dette er en leken fremstilling både i bilder og tekst. Noen steder kan ormen ha et litt søtt Mikke Mus-lignende blikk, men det blir aldri et direkte frieri. Hoggormen dreper små mus i en campingstol: «Den tygger ikke, den sluker musa hel». Dette er spennende lesning både for små og store. Hvis man har nerver til det, da.

Liv Mossige

TEGNESERIE
Lene Ask og Martin Ernstsen (red)
«Smuss. Tegneserier om sex»  
Cappelen Damm

Er det mulig å si noe nytt om sex? «Smuss» er en antologi der 19 norske tegneserieskapere skriver og tegner med sex som utgangspunkt. Visuelt sett er dette er kvalitetsprodukt, og på sitt beste er fortellingene både morsomme og såre uttrykk for hverdagsmenneskets lengsler etter en forløsning.

Liv Mossige

UNGDOMSBOK
Marjun S. Kjelnæs
«Skriv i sanden»
Samlaget

Lavmeldt og stilsikkert om ungdommer på Færøyene. Det handler om å være utenfor og isolert både som menneske og øyboer. Her er det mye drikking i grell belysning, lymfekreft og religiøse grublerier, kjellerrom som lukter av råte og tobakk, sex med sokkene på. Romanen kunne lett bli en parodi, hvis det ikke hadde vært for Kjelnæs elegante distanse til det tunge, lokalforankrede stoffet. Romanen ble nominert til Nordisk råds litteraturpris for barn og unge 2013.    

Liv Mossige

Svart sommer

REPORTASJE
«Blod eld död: En svensk metalhistoria»
Pocketförlaget

Fra stor komikk til dyp tragedie: Historien om skandinavisk metal har alt. Og den er ivaretatt med både empati og kritisk distanse av de svenske journalistene Ika Johannesson (redaktør for SVTs kulturprogram Kobra) og Jon Jefferson Klingberg (også skjønnlitterær forfatter). Boka holder virkelig hva tittelen lover, her er det blodig død, mordbrann og pyro så gnistene spruter. I hendig og tettpakket pocketutgave er dette en perfekt bok å ta med i strandbagen, eller stappe i soveposen, for noen iskalde grøss i varmen. Den kom først ut i 2011, men er aktuell som noen gang i sommer, kanskje særlig i Norge, hvor black metal-pionerene Mayhem skal spille på Øya-festivalens hovedscene, og Varg Vikernes igjen er både i musikk- og krim-nyhetene.

Forbindelseslinjene mellom de svenske og norske metal-miljøene var med på å skape norsk black metal, helt konkret nettopp i tilfellet Mayhem. Historien om bandets svenske vokalist Pelle «Dead» Ohlin er hjerteskjærende fortalt her. Man trenger ikke engang like metal for å sette pris på hvordan fortellingene i denne boka sier noe viktig om ungdomskultur og opprør i det moderne Skandinavia. Selv om «Blod eld död» har utgangspunkt i svensk metal, er dette den hittil beste boka jeg har lest om norsk black metal, en av de store ennå ufortalte historiene fra norsk kulturliv.

Bernt Erik Pedersen

Mer fra Dagsavisen