Kultur

Tøffe tips til Norgesferien

Sommerferien står for døra. Her er noen av de mest spennende reisenyhetene du kan utforske i Norge i år!

Utsiktsplattformen like under toppen av Nesaksla gir skikkelig magasug: FOTO: HILDE GRÅBERG BAKKE

1. Månerakett i Alvdal

Reodor Felgen er i oppfinnelsesmodus for tida. 21. juni åpner den splitter nye familieattraksjonen Flåklypatoppen i tilknytning til Aukrustsenteret i Alvdal. Her kan du besøke Reodor Felgens verksted og hus, der han bor sammen med Ludvig og Solan Gundersen. Og ikke minst utforske den 16 meter høye måneraketten han har bygd til Solan, i fire etasjer. Her kan man gå gjennom et tolvtrinns astronautprogram og kanskje bli en Flåklypa-astronaut, «tilkallingsklasse 1a, med eikeløv». Inne i senteret blir det utstillinger fra filmen «Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa», Kjell Aukrusts tegninger, ulike oppfinnelser, filmer med mer. I stabburet kan man få noe godt å drikke og spise. www.aukrust.no

2. Il Tempo Extra Gigante 
på Hunderfossen

Fornøyelsesparken Hunderfossen byr også på reodorsprell i racerfart. I sommer kan du kjøre en helt særegen spesialversjon av Kjell Aukrusts ikoniske bil - Il Tempo Extra Gigante - som er en splitter ny, diger berg-og-dalbane. Her får du garantert får enda mer Flåklypa Grand Prix-sommerfugler i magen enn på kino! Toppfarten er 65 kilometer i timen. www.hunderfossen.no

3. Romskip på Andøya

Reodor Felgens månerakett er fin den, men vil du ha skikkelige saker, må du reise til Andøya i Vesterålen. Her åpnet nylig Romskipet Aurora, et helt nytt kunnskaps- og besøkssenter i tilknytning til Andøya Rakettskytefelt. Her kan du bli med på omvisning, se solforsker Pål Brekkes flotte nordlysfilm og utforske utstillinger. Og ikke minst kan du velge mellom å utføre to forskningsoppdrag: Enten å bli med et virtuelt romskip ut i verdensrommet og inn i nordlyset - eller være med å sende opp en virtuell forskningsrakett. www.romskipetaurora.no

4. Fossesti i Geiranger

Turistene skal få mer å gå på i Geiranger i sommer. Da kan de vandre langs en flott ny kultur- og natursti fra Fjordsenteret, forbi Hotel Union og helt ned til sentrum i Geiranger. Underveis kommer du tett på elva, det gamle kraftverket og ikke minst den flotte Storfossen der det er laget et helt spesielt trappe- og utsiktsanlegg med høy Instagram-faktor!

5. Gråtass i Kongeparken

Norges mest berømte traktor flytter til Kongeparken og får sitt eget land, Gråtassland, i sommer. Det vil bli mange spennende aktiviteter, også teknologiske, rundt temaet - og selvsagt muligheter til å møte selveste Gråtass. Gråtassland åpner 7. juni. www.kongeparken.no

6. Lekkert veistopp, Averøy

1. juli åpner Eldhusøya, som vil bli hovedstoppet langs Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen, som er en av Norges desidert flotteste veistrekninger. Her har Ghilardi+Hellsten tegnet et nytt, stilig servicebygg med kiosk og informasjon - i tillegg til en «svevende sti» som går rundt hele øya! www.nasjonaleturistveger.no

7. Rorbuer i Nordlysfarger

De røde og okergule rorbuene i Lofoten er et velkjent syn. Men trenger alle å se helt like ut? Det synes ikke folka bak Kræmmervika rorbuer på Ballstad på Vestvågøy. Nå har de satt i gang et ganske vilt prosjekt - nemlig å male buene i alle nordlysets farger - mintgrønt, magenta, knallgult og så videre - både inni og utenpå. Så får i alle fall turistene noe å ta bilde av! www.kremmervika.no

8. Verdens lengste trapp 
i Åndalsnes

Fjellturen over Romsdalseggen i Møre og Romsdal er på kort tid blitt en av Norges meste populære. Men nedstigningen til Åndalsnes har vært bratt og glatt. Nå har imidlertid nepalske sherpaer bygd det som muligens er verdens lengste trapp, med mer enn 600 trinn, fra Åndalsnes og opp på byfjellet Nesaksla. Underveis kan du nyte utsikten fra en arkitektonisk spektakulær plattform.

9. Design-turisthytte 
ved Okstindbreen

Turistforeningens hytter blir stadig råere. Sjekk ut den nye Rabothytta i Hemnes i Nord-Norge, som er tegnet av det anerkjente arkitektkontoret Jarmund / Vigsnæs Arkitekter. Hytta ligger ved Okstindbreen i Nordland, 1200 meter over havet, med nydelig utsikt over Oksskolten, det høyeste fjellet i Nord-Norge. Hytta er oppkalt etter Charles Rabot, en fransk geograf, isbreforsker og utforsker, og har 30 sengeplasser. Den åpner i august. www.rabothytta.no

10. Badebåt til 
blide sørlandsskjær

I sommer blir sørlandsskjærgården mer tilgjengelig enn noensinne - også når du ikke har egen båt. Det blir nemlig satt opp flere badebåter, både fra pir 6 i Kristiansand, i Grimstad og i Tvedestrand. Båtene vil gå ut til badevikene og friområdene i skjærgården.

11. Sus i zip ved Preikestolen

Det er mye mer å gjøre i området rundt den moderne turisthytta Preikestolen, enn bare å gå opp på den berømte klippen ved samme navn i Rogaland. Årets luftigste nyhet er en 350 meter lang zip-line over et stort juv rett ved fjellstua - med nydelig utsikt. Hvis du klarer å nyte den i den magesugende farta, da! www.preikestolenfjellstue.no

15. juli åpner også Trolltunga-zippen i Odda, som hadde premiere i høst. Her må du kombinere vandring og sykling for komme deg fram til ziplinen, der du seiler tilbake i tre liner med en total lengde på 600 meter. Passer for de fleste i normalt god form over 15 år. www.opplevodda.com

12. Stisykling i Trysil

Stisykling er en av de virkelig store sportstrendene nå - og Trysil satser tungt på terrengsyklistene framover. Allerede i sommer kan du teste fire nyskiltede hovedruter, og mer enn 60 stialternativer totalt. Haik med Fjellekspressen til topps på lørdager. Radisson Blu Resort Trysil åpner en ny, stor Bike Park, med løyper og hopp, samt flere sykkelstier, før stisykkelarrangementet Utflukt 19.-22. juni. www.trysil.no

Også i Arendal er det gode muligheter for å ha det gøy på to hjul i så søla skvetter. 14. juni åpner den nye stisyklingsløypa Tungvektern, om er åtte kilometer lang (www.arendalsingletrack.com)

13. Rovdyrsenter i Flå

Nylig åpnet det nye, interaktive rovdyrsenteret ved i Bjørneparken i Flå i Hallingdal. Dette er et nasjonalt opplevelses- og kunnskapssenter for de fire store norske rovdyrene, ulv, bjørn, jerv og gaupe. Her får du se spennende utstillinger, teste sansetunnelen og se tredimensjonale hologram-bilder av dyrene, i tillegg til mye annet. Barna kan krype inn i et «ekte» bjørnehi. www.bjorneparken.no

14. Munke-business i rib, 
Trondheim

Bli med på en heftig rib-tur til Tautra og Forsta, med klosterruiner og moderne klosterliv. Her kan du nyte lokalmatlunsj og shoppe i gårdsbutikken på Klostergården. Turene går hver torsdag og søndag i sommer. Varighet: fire-fem timer, 1195 kr www.trondelag.com

15. Kunst for barn i 
Kristiansand

Nå kan du oppleve kunst i barnehøyde på Sørlandets Kunstmuseum midt i sentrum av Kristiansand. Nylig åpnet de en egen avdeling i museet som er tilrettelagt for barn mellom 0-10 år, med en interaktiv kunstutstilling. Det finnes også et mystisk «skap» med veldig mye rart i - bestående av flere kunstprosjekter ungene kan utforske. Museet tilbyr også egne verksteder. www.skmu.no

christine.baglo@dagsavisen.no