Kultur

Skylder Kulturrådet en halv million

Forlaget Margboks manglende betaling til forfattere kan få konsekvenser for innkjøpsordningen, varsler Kulturrådet. De etterlyser nå hvor det er blitt av midler utbetalt til Margbok, øremerket forfatterne.

- Margbok forlag skylder Kulturrådet nærmere en halv million kroner. Vi har gitt Margbok frist til 1. mai med å tilbakebetale midlene og komme med en redegjørelse. De må betale det de skylder oss, fastslår Arne Vestbø, seksjonsleder for litteratur i Norsk kulturråd.

De siste dagene har Dagsavisen fortalt om Margbok forlag som ikke har betalt forfattere for bøker gitt ut og meldt opp til innkjøpsordningen for litteratur i høst.

Helt siden vinteren 2012 har det Tromsø-baserte forlaget Margbok samlet seg opp utestående krav til Kulturrådet, for innkjøpsmidler utbetalt ved utgivelse av bøker som siden er underkjent av Kulturrådets vurderingsutvalg. Samtidig utlyste de en romankonkurranse og annonserte vinneren i april 2013, med en utlovet prissum på 150.000 kroner. Vinneren har fortsatt ikke fått utbetalt prissummen.

I oktober tok Kulturrådet affære, da Margbok skyldte nærmere 650.000 kroner som skulle tilbakeføres til Kulturrådet. Kulturrådet inngikk en minnelig ordning med Margbok om tilbakebetaling av pengene innen 1. mai. Så langt har Margbok betalt tilbake 150.000 kroner. Tre uker før fristen løper ut, skylder Margbok forlag en halv million.

- Vi har aldri hatt en slik situasjon før, så vidt jeg vet, der forlag skylder Kulturrådet penger uten at de gjør opp for seg, sier seksjonsleder Arne Vestbø.

Les også: - Lurt av Margbok forlag

Må betale forfatterne

For 2013 meldte Margbok opp 11 titler til Kulturrådets innkjøpsordninger for skjønnlitteratur. For forlag i forleggerforeningen er dette en automatisk ordning, der forlagene får utbetalt innkjøpsstøtte for 1000 bøker fra Kulturrådet ved utgivelse. Bøkene blir kvalitetskontrollert i etterkant, 10 til 20 prosent av vurderte bøker blir underkjent, såkalt «nullet», og da må støttemidlene betales tilbake.

- Normalt gis det 30 dagers frist for å betale tilbake. I dette tilfellet har Margbok ikke betalt tilbake midler, tross krav fra oss, i flere omganger, sier Vestbø.

Nå holder Kulturrådet tilbake forskuddsbetaling for oppmeldte titler fra Margbok i påvente av tilbakebetaling, slik at Margbok framover får utbetalt støtte etter kvalitetsvurderingen.

- Da ordningen om tilbakebetaling ble inngått, hadde Margbok flere titler under utgivelse. Vi er opptatt av at forfattere ikke skal bli skadelidende, derfor utbetaler vi likevel den delen av støtten som skal gå til forfatterroyalties, forteller Vestbø.

De fire forfatterne som debuterte på Margbok i høst, som følge av romankonkurransen, har nå henvendt seg til Kulturrådet for å få utbetalt oppgjør for bøkene sine, i henhold til standardkontrakten. Forfatterforeningen anslår at Margbok skylder forfatterne til sammen over 200.000 kroner. Ifølge Kulturrådet er dette penger som Margbok allerede har fått utbetalt, øremerket forfatterroyalties.

- Vi vil be Margbok om en redegjørelse. Stemmer det at forfatternes royalties er holdt tilbake, må det bli utbetalt umiddelbart. Vi vil forfølge denne saken. Kulturrådet ser alvorlig på dette. Det er skattebetalernes penger vi forvalter, sier Arne Vestbø.

«Nytt regime»

For 2011 og 2012 har Margbok fått nullet seks titler i innkjøpsordningen for skjønnlitteratur, inkludert lyrikk og barnebøker. Utbetaling pr. bok tilsvarer rundt 200.000 kroner. «Det er plutselig blitt et helt annet regime i Kulturrådet. Nå nulles de fleste av våre bøker, noe vi aldri opplevde tidligere», forklarer Margbok-sjef Jens Harald Eilertsen til Dagsavisen, i en e-post. Dette avviser Kulturrådets fagleder:

- Det har ikke vært noe skifte i praksis for innkjøpsordningen de siste årene. Ingenting tilsier at det er noen større endring i vurderingskriteriene eller utøvelsen. Antall avslag er stabil. Andelen avslag til Margbok er ikke spesielt høy, påpeker Vestbø.

Spekulerer

For 2013 er vurderingen ennå ikke sluttført, og Margbok har flere anker inne til behandling. Men to av de fire romandebutantene er blitt underkjent av Kulturrådets vurderingsutvalg. De fire forfatterne har fortalt om et forlag som ikke følger opp manus, og ikke gir respons på henvendelser, mens forlaget har oppmeldt bøker til innkjøpsordningen lenge før manus forelå, og fikk hastverk i høst med å få ut bøkene før nyttår.

- Dette høres spesielt ut. To av disse bøkene er underkjent av vurderingsutvalget. Det kan være et resultat av en for rask prosess i forlaget. Innkjøpsordningen er basert på at den redaksjonelle kvalitetsvurderingen skal ligge hos forlagene. Kulturrådet må vurdere den ferdige boka, men jeg noterer meg at forfatterne mener forlaget ikke har gjort jobben sin, sier Vestbø.

Den nye regjeringen har varslet en større gjennomgang av innkjøpsordningen for skjønnlitteratur. Tilfellet Margbok er uvanlig, mener Vestbø, men han vil likevel ta med saken inn i den videre diskusjonen om hvordan innkjøpsordningene skal organiseres.

- Om det viser seg at innkjøpsordningen blir et system der forlag kan spekulere i antall utgivelser, må vi se på det i gjennomgangen av innkjøpsordningen. Innkjøpsordningen har vært en suksess og sikret bredden i norsk litteratur. Derfor er det viktig at vi sikrer at ordningen fungerer og ikke blir misbrukt, understreker Vestbø.

Margboks forlagssjef Jens Harald Eilertsen ønsket ikke å kommentere saken.

bernt.erik.pedersen@dagsavisen.no

Margbok-vinner trakk seg

Premiert forfatter fra Margboks forrige romankonkurranse trakk manuset.

– Etter min erfaring klarer ikke dette forlaget å følge opp debutanter, fastslår Oda Bhar, journalist og kritiker. I 2010
kom hun på andreplass i Margboks romankonkurranse, med debutmanuset «Filmkyss – en kinoroman». Ved utdelingen fikk hun en sjekk på 75.000 kroner, som skulle utbetales ved utgivelse. Men boka kom aldri ut, etter at Oda Bhar gikk til Forfatterforeningen for å få annullert kontrakten.

– Margbok ba meg omarbeide manuset, men jeg fikk aldri noen respons på mine forslag. Så gikk det flere måneder uten noen kontakt, og uten at de svarte på mail. Plutselig i september 2010 fikk jeg tre uker på meg til å levere ferdig manus, forteller Bhar.

– Da hadde jeg allerede tenkt på å trekke boka, jeg hadde også forstått at de hadde svært lite penger til markedsføring. Jeg kontaktet Forfatterforeningen, som foreslo å gi Margbok en ukes frist på å komme med tilbakemelding på manusendringene mine, ellers ville vi be dem heve kontrakten. Ti minutter før fristen gikk ut fikk jeg beskjed om at jeg kunne sende tilbake kontrakten, sier Bhar.

Dagsavisen fortalte tirsdag om vinneren av Margboks romankonkurranse 2013, debutanten Lajla E. Lorentzen. Hun er en av forfatterne som nå savner oppgjør fra Margbok, og som har gått til Forfatterforeningen. Etter press fra Forfatterforeningen fikk hun utbetalt halve prissummen, 75.000 kroner, like før jul.

Vinneren av Margboks romankonkurranse 2010 var Solfrid Sivertsen, som utga bok som planlagt og fikk prispengene på 100.000 kroner.

Oda Bhar er frilanskritiker tilknyttet Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen