Kultur

Bedagelig bydelsferie

TYSKLAND: Har du sett deg mett på severdigheter, men er sulten på mer av Berlin? Da er Prenzlauer Berg verdt et besøk.

Man kan så vidt skimte Marlies Poitschkes luekledde hode der det stikker opp mellom stativene med bruktklær. Hun har nettopp parkert sykkelen og blar seg målbevisst gjennom kleshengerne.

- Jeg bor ikke så langt unna Prenz­lauer Berg. Så jeg er her en del, blant annet fordi jeg liker bruktbutikkene, sier Poitschke, som har bodd i Berlin i ti år.

Favorittby

Butikkene med pent brukte og nøye utvalgte klær ligger tett i Oderberger Straße. Men lukten av gammelt tøy er slett ikke enerådende i gata der kafeene og restaurantene ligger minst like tett.

Berlin er blitt en feriefavoritt for mange nordmenn - med gode museer, spennende arkitektur, bra mat og uteliv, butikker i alle kategorier og størrelser, et bredt kulturliv og en viktig historie. I tillegg er prisene hyggelige.

Ansiktsløft

Men byens enorme omfang, både geografisk og innholdsmessig, gjør det til et stort prosjekt å få med seg alle severdighetene. Innimellom kan det være godt å trekke seg litt tilbake fra museer og praktbygg og bli bedre kjent med ett av de mer oversiktlige nabolagene. Prenzlauer Berg er et godt alternativ.

Reiseekspertene i Lonely Planet har laget en liste over ti nabolag som har fått et skikkelig ansiktsløft de siste årene. Blant nabolagene finner du Oslos Grünerløkka, Williamsburg i Brooklyn, Newtown i Johannesburg og Berlins Prenzlauer Berg.

I likhet med Grünerløkka er Prenz­lauer Berg kjent som et gammelt arbeiderklassestrøk. Bydelen var en del av Øst-Berlin i det delte Tyskland og kunne fort fått en ganske annen atmosfære enn den som preger området i dag. DDR skal ha hatt planer om å rive mesteparten av bebyggelsen til fordel for boligblokker.

Men også under DDR-tida var Prenzlauer Berg en plass som tiltrakk seg kunstnere og unge mennesker.

Brede gater

Området nås lett med en bane i Berlins velfungerende kollektivtransportsystem. Det ligger heller ikke mer enn en overkommelig spasertur unna det kjente landemerket Alexanderplatz.

På Café Krone er berliner Monique Wiesner i full sving med å betjene lunsjgjestene. Utetemperaturen er omkring frysepunktet, og den lune kafeen frister med lokale varer og hjemmebakst.

- Prenzlauer Berg er hyggelig. Men jeg ville faktisk ikke bodd her, for jeg synes det er for mange folk. I helgene er det helt kaos! forteller Wiesner.

Men det skal sies at berlinere er godt vant når det kommer til plass. Brede fortau og gater gjør at det tross alt ikke føles så altfor fullt i én av områdets travleste gater, selv på en lørdag.

Familievennlig

Du kan spise og drikke godt og rimelig i Oderberger Straße, Kastanienallee, Schwedter Straße, Kollwitzstraße og andre gater i området. Det er også lett å la seg friste inn i de mange små butikkene - enten du har penger å bruke eller du bare vil kikke.

Til tross for Prenzlauer Bergs forholdsvis gamle bebyggelse - mange bygninger overlevde andre verdenskrig - er dette i dag en bydel som skinner. Den regnes som familievennlig og trygg. Men i takt med fornyelse og popularitet har også boligprisene beveget seg oppover. Omkring 80 prosent av dem som bodde i området før murens fall i 1989, har flyttet fra stigende husleier og hippe kafeer, ifølge Lonely Planet.

Prenzlauer Berg er ikke kjent for de store attraksjonene. I parken Mauerpark, som også markerer den gamle grensen mellom Øst- og Vest-Berlin, arrangeres det imidlertid et sagnomsust bruktmarked hver søndag. I folkemylderet skal det fremdeles være mulig å gjøre noen kupp. Utendørskaraoken er også noe som skaper god stemning på søndagene. Tar du sjansen?

Reisefakta Berlin

Generelt: Berlin er både hovedstad og delstat i Tyskland. Byen har omkring 3,4 millioner innbyggere og et areal på over 890 kvadratkilometer.

Reise dit: Berlin har to internasjonale flyplasser: Tegel og Schönefeld. Flytida fra Oslo til Berlin er cirka 1 time og 35 minutter.

Reise rundt: Berlin har et velfungerende system for kollektivtransport: S-Bahn og U-Bahn, trikk og buss tar deg dit du skal for en rimelig penge.

Valuta: Euro. 1 euro = ca. 8,30 kroner. Byen har for øvrig et hyggelig prisnivå.

Kjente byggverk: Blant annet Brandenburger Tor, TV-tårnet på Alexanderplatz, Riksdagsbygningen og Holocaust-minnesmerket. Berlinmuren: Mellom 1961 og 1989 var byen delt av Berlinmuren, som skilte Vest-Berlin fra Øst-Berlin og resten av DDR. Langs den gamle murgrensen finnes i dag flere viktige minnesmerker.

Les mer: www.berlin.de/en, www.visitberlin.de/en, www.berlin-info.de/en.

VELHOLDT: Dagens Prenzlauer Berg har gjerne både fargerike og velholdte fasader.

STORT: Vær oppmerksom på at det er lange og mange gater også innenfor området som kalles Prenzlauer Berg. Vi snakker tross alt om Berlin.

Mer fra Dagsavisen