Kultur

Oppvekst 
i øst

Kritikerrost roman om oppvekst i DDR blir nå utgitt på norsk av forlagssjef fra DDR.

Simone Stibbe (32) overtok som sjef for det norske forlaget Skald i fjor. Som en av sine første satsinger gir hun nå ut romanen «Jenta» av den tidligere østtyske dissidenten Angelika Klüssendorf. Både forfatteren og forlagssjefen er vokst opp i det tidligere DDR, i nærheten av Leipzig, Klüssendorf på 70-tallet og Stibbe på 80-tallet.

- Jeg var ni år da muren falt. Det er naturlig for meg å være interessert i denne tematikken. Men jeg falt for romanen til Klüssendorf fordi hun skriver så brutalt og samtidig så skjørt, om noe som er universelt. Ikke først og fremst fordi jeg også var jente som vokste opp i DDR, sier Simone Stibbe.

Nominert

«Jenta» var nominert til den store Deutsche Buch Preis i 2011 sammen med Eugen Ruge (se egen sak). I Klüssendorfs roman er DDR-samfunnet mer et bakteppe enn et hovedtema.

- En styrke ved boka er at DDR-kritikken er så subtil. Tematikken er allmenn: Det handler om omsorgssvikt, og samfunnets behandling av intelligente barn som ikke passer inn. Jenta i boka er barnet i klassen som stiller de vanskelige spørsmålene. I DDR skulle alle tenke likt, forteller Stibbe.

Hun tok mastergrad i norsk litteraturpolitikk ved Universitetet i Leipzig, og er tidligere forlagsredaktør for barne- og ungdomsbøker i Samlaget.

- Nordmenn er opptatt av Tyskland, og overraskende mange har et forhold til DDR, sier Stibbe.

- Det er egentlig forbausende at det kommer ut så lite tysk litteratur i Norge, og det som gis ut, er for det meste bestselgerne. Mye god tysk samtidslitteratur kommer aldri ut i Norge, det vil jeg gjøre noe med som forlagssjef, sier Stibbe.

Til Oslo

I februar kommer Klüssendorf til Oslo for å holde foredrag på Goethe-instituttet, som har støttet utgivelsen. Dette er en av en rekke bøker som er kommet på norsk i høst, om landet som forsvant.

- Tyskland har modnet. Snart 25 år etter murens fall kommer det nå bøker med utgangspunkt i DDR som er mer enn bare bearbeiding var fortida. I flere tilfeller er det blitt stor litteratur, fastslår Stibbe.

pedersen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen