Kultur

Høstfjellet kaller!

Høstfargene er kommet, og høyfjellet tindrer i den kalde, klare luften. Kom deg til fjells du også - og pust ut!

Ut på tur, aldri sur! Nordmenn elsker friluftslivet. I Virkes årlige undersøkelse om nordmenns ferieplaner, svarte hele 27 prosent at de vil bruke deler av ferien sin på fotturer og naturopplevelser i år. Jakt, fiske og sportsaktiviteter kommer i tillegg.

Nylig satt dessuten Den Norske Turistforening (DNT) medlemsrekord for 15. år på rad. Flere enn 247.000 nordmenn er nå medlemmer av den populære foreningen.

- Det blir spennende å se om vi når en kvart million før året er omme, sier Ida Amelie Helgesen, som er kommunikasjonsrådgiver i DNT.

Hun tror den økte interessen skyldes flere ting.

- Friluftsliv er en trend, og folk vil ha en aktiv ferie. Mange lever travle liv og synes at det er godt å komme tilbake til naturen, til ro og fred på fjellet. I tillegg har det jo vært veldig fint vær i sommer, noe som gjør det mer fristende å ta ferie i Norge, påpeker hun.

Medlemstilstrømningen favner de fleste aldersgrupper.

- Generelt har vi jobbet veldig aktivt for å nå barn og unge - og gjennomsnittsalderen er på vei ned. Men eldrebølgen er også kommet til Turistforeningen - det er mange spreke seniorer som ofte går i fjellet og jobber mye på dugnad, forteller Helgesen.

Høsten er også tid for vennetreff.

- På sommeren ferierer man ofte sammen med familien. Nå på høsten er det veldig populært å samle vennegjengen og gå på tur, forteller hun.

Flere overnattinger

Turisthyttene er også veldig populære. Økningen i besøket på de betjente hyttene i sommer var på 22 prosent i forhold til i fjor.

- Er det blitt et problem at det blir fullt på de mest populære hyttene, når antallet medlemmer og besøk stiger?

- I høysesongen kan det være trangt om plassen, ja. Derfor prøver vi å løfte fram områder med mindre trafikk. Men folk er fleksible. De som har med barn og eldre får prioritet på rom, mens ungdommene synes det er greit å sove på en madrass på gulvet. Og ingen blir avvist, forsikrer Helgesen.

Får fem nye hytter

Vil du unngå trengsel, kan du kanskje prøve en av de nye, litt mer ukjente hyttene som åpnet i sommer. For eksempel prakthytta Fønhuskoia like nord for Vassfaret, tømmerhoggerkoia Grasbråtan på Finnskogen, kysthytta Veslekillingen i Sandebukta, seterselet Jakobselet i Tafjordfjellene, koia Pråmvika ved Kongsberg og den nydelige steinhytta Breidablik i Stølsheimen. Alle er ubetjente.

Totalt har Turistforeningen nå 495 hytter til disposisjon. Til neste år vil imidlertid foreningen runde 500.

Men husk: Planlegger du en fjelltur på en turistforeningshytte utover høsten, bør du sjekke på www.ut.no hvor lenge hyttene er betjent og åpne. Mange av fjellhyttene går over til å bli selvbetjente mot månedsskiftet, og noen stenger for vintersesongen.

Lengsel etter oss selv

Også naturfilosof Per Ingvar Haukeland ved Telemarksforsking tror at den travle hverdagen vår gjør at vi søker fjellets ro og stillhet.

- Turistforeningen har vært flinke til å markedsføre naturen som en arena for velvære - trening, helse, livskvalitet. Samtidig tror jeg at friluftstrenden et uttrykk for noe dypere - en lengsel i oss etter oss selv. Når vi er fremmede overfor naturen er vi fremmede overfor oss selv. Vi er jo også natur! sier Haukeland

Han tror at mange søker etter en bedre balanse i livet.

- Jo mer vi sitter stille, jo mer trenger vi bevegelse. Jo mer tid vi tilbringer foran skjermen og har virtuelle møter - jo mer trenger vi det virkelighetsnære, fortsetter naturfilosofen.

Bra for barn

Han mener også at barn og unge har godt av mer «naturnærvær».

- Forskning viser at dette påvirker evne til indre ro, konsentrasjon og balanse positivt. Mange barn har en svært stillesittende tilværelse.

Naturfilosofen er også opptatt av at man ikke nødvendigvis trenger å fokusere på de store ekspedisjonene og lange turene.

- Bruk heller naturen i nærområdet i hverdagen! Ta med middagen ut en vanlig dag, følg et dyretråkk. Oppdag de store ting i de små, i naturen der du er - enten det er en park eller en bekk, avslutter han.

Fem fine høstturer i Jotunheimen:

Her er guidebokforfatter Frank Ivar Hansens forslag til familievennlige høstturer i Jotunheimen:

Ved Eidsbugarden og Fondsbu kan du gå til toppen Utsikten 1518 m.o.h. En flott familietur, med kjempefin utsikt de vestlige delene av Jotunheimen. Tar cirka to timer t/r.

Kjør opp gjennom de flotte høstfargene i Bøverdalen, fra Lom til Spiterstulen. Herfra kan du gå opp til Galdhøpiggen, men en tur opp til kanten av Svellnosbreen er også å anbefale. Tar cirka 3-4 timer t/r.

Et fint alternativ til Besseggen er Knutshø 1.517 m.o.h. ved Leirungsdalen, på den andre siden av Gjende. Start ved P-plass på veien. Først går du i fjellbjørkeskog, før du går over fjellryggen med kjempeutsikt til toppen. Ta rundturen videre over ryggen og ned gjennom Leirungsdalen tilbake. Tar cirka 4-5 timer t/r.

Utladalen vest i Jotunheimen er en av de flotteste høstfjellturene jeg har gått! Nede i dalen holder fargene seg til langt ut i oktober. Turen er fin for hele familien, med god gå/sykkelvei inn til turisthytta, så en time til inn til Vettisfossen, som har det høyeste frie fossefall i Norge. Så kan du gå lenger om du vil.

Glittertind har en roligere atmosfære en Galdhøpiggen. Lei sykkel som står på P-plass ved nasjonalparkgrensa i Veodalen, og sykle inn til turisthytta Glitterheim, der man betaler sykkelleien. Herfra kan dere gå opp på Glittertind fra hytta.

Norges turmekka Jotunheimen

– Jotunheimen er kontrastfylt og mektig, sier naturfotograf Frank Ivar Hansen, som har laget en ny turguide til området.

– Jeg har gått i Jotunheimen, Dovrefjell og Rondane siden jeg var 15 år. Og jeg har hatt interesse for fotografi omtrent like lenge, forteller Hansen, som står for både bilder og tekst i den nye «Turguide Jotunheimen».

Her presenterer han 50 av de flotteste turene i området–både til fots, på sykkel og med padleårer. Enten du vil gå fra hytte til hytte, eller ha en base på ett enkelt sted.

– Jotunheimen er spesielt kjent for sine mange tinder over 2.000 meter, de store isbreene og det vakre Gjendevannet, som nesten ser ut som en fjord man har flyttet inn i fjellheimen. Men det er også fint å gå i dalene, særlig når du har med familien. Imidlertid er det også mange snille topper i Jotunheimen, for eksempel i området rundt Bygdin og Eidsbugarden, påpeker han.

Det gode været har ført til stor tilstrømning i år. Gjendebåtene satt en solid passasjerrekord i sommer, med en økning på 30 prosent. Båtene frakter rundt 35.000 turister hver sommer. Omtrent like mange går hvert år over Besseggen. Galdhøpiggen og Glittertind er også blant de mest folksomme områdene.

– Men det er ikke noe problem å finne bortgjemte stier i Jotunheimen også, der du nesten er helt alene. Det finnes også flere ukjente hytteperler, som for eksempel DNT-hytta Stølsmaradalen vest i Jotunheimen, tipser han.

Flere nye turguider i år: 

«Norges beste toppturer»

De erfarne turguideforfatterne Otto Teksum Lund, Inger Lise Innerdal og Per Roger Lauritzen har valgt ut de 65 flotteste toppopplevelsene i Norge. Ingen lett oppgave, tatt i betraktning at de til sammen har vært på mer enn 1.800 topper! Komplette lister over kommunetopper, øytopper og 2.000-meterstopper hører også med. (Gyldendal, 399 kr).

«Gyldendals turguider - Hardangervidda»

Guidebokforfatter Per Roger Lauritzen har også tatt for seg Europas største høyfjellsplatå, Hardangervidda. Her er tips til turer både til fots og på ski, toppturer, padleturer og sykkelturer for enhver formkurve. Også faktainfo om overnatting, natur, kultur og historie. Turkartet Hardangervidda i målestokk 1: 100.000 følger også med boka. (Gyldendal 399 kr).

«Lofoten - 50 flotte turer
i verdens vakreste øyrike»

Friskus og lofotentusiast Kristin Folsland Olsen tipser om 50 av de beste turene i Lofoten-regionen. De fleste er fotturer, men også til toppturer på ski, samt fine kajakk- og sykkelturer. Også kart og generell reiseinformasjon. 
(Vigmostad & Bjørke 349 kr).

"Jotunheimen: 50 flotte turer"

Frank Ivar Hansen har laget en ny, flott turguide til Jotunheimen. Boka guider deg rundt i hele området, høyt og lavt, skriver forlaget.

Flere nye turguider i år:

Fjelltur 1

Fjelltur2

Fjelltur3

Fjelltur4

Fjelltur5

Du kan sykle den siste biten inn til Glitterheim. FOTO: FRANK IVAR HANSEN

Fjelltur6

Fjelltur7

Fjelltur8

I naturen blir vi glade og avslappet, og kommer vi nærmere oss selv igjen. FOTO: CHRISTINE BAGLO

Fjelltur9

Mer fra Dagsavisen