Kultur

Her jobbet Per. Nå skal det rives

Neste gang Per Petterson gir ut bok, kan Tronsmo være borte.

I går var han tilbake på sin gamle arbeidsplass for verdenslansering av sin nye roman.

- Dere må ha litt forståelse for meg: Jeg har ikke snakket om denne boka før, sånn utenfra, sier Per Petterson, henvendt til publikum.

I går kveld: Tronsmo bokhandel er fullstappet av folk. Ved poesihyllen sitter Norges mest internasjonalt anerkjente forfatter det siste tiåret, Per Petterson. Det er hans første offentlige opptreden siden hans sjuende roman «Jeg nekter» kom ut for en drøy måned siden. «Verdenslansering» står det på skiltet utenfor.

- Tronsmo kommer først, fastslår Per Petterson.

I dag skal han intervjues på Litteraturhuset av Aslak Sira Myhre. Etter at «Jeg nekter» kom ut har han knapt sagt et ord offentlig - han misliker å promotere bøkene sine, og rømte landet den siste måneden for å slippe oppstuss og anmeldelser. På Tronsmo jobbet Per Petterson selv i 12 år. Siden han sluttet i 1993 har han sittet i styret for Tronsmo A/S. Og i år har styret måttet ta stilling til den tradisjonsrike bokhandelens framtid på ny, etter at statseide Entra i vinter kjøpte bygården Kristian Augusts gate 19. Planen er å rive bygården i 2014, som del av et større byutviklingsprosjekt.

Hektisk jobb

Ledelsen i Tronsmo frykter at det blir umulig å finne nye lokaler til en overkommelig pris. Dette kan bli siste boklansering for Petterson i bokhandelen slik vi kjenner den.

- Blir gården revet, er det krise for oss. En bokhandel som dette har en veldig fast kundekrets. Å flytte butikken og kundene vil bli komplisert. Det går bra med Tronsmo nå, men vi har ikke store marginer. En høst de la nytt fortau utenfor her, holdt vi på å gå konkurs. Mer skal det ikke til, sier Per Petterson til Dagsavisen.

Vi sitter på bakrommet på Tronsmo, der det henger gamle bilder av Per Petterson på veggen. Da han kom inn denne ettermiddagen, satte han seg bak kassa som vanlig, men denne gangen for å signere bøker. Ansatte på Tronsmo smiler og hilser til sin tidligere kollega, som i mellomtida er blitt en verdensberømt forfatter.

- Jeg jobbet her fra 1981 til 1993. Det var fantastisk. Kundene mine og jeg utviklet oss sammen. Det var en hektisk periode. Jeg følte jeg snakket kontinuerlig i tolv år, smiler Petterson.

Vil skrive om Tronsmo

I 2004 kom Petterson med essaysamlingen «Månen over porten», der han skriver om sitt liv med litteraturen. I forordet skriver Petterson: «Jeg har ikke skrevet om de tolv åra jeg jobba i Tronsmo bokhandel, mitt eneste universitet; tolv år i konstant dialog med bøker og kloke kunder. Det er ei god og omfattende og kanskje viktig historie, og jeg burde ha skrevet den».

- Det kan godt hende at jeg gjør det. Men hvilken form det blir i, vet jeg ikke. Jeg er ingen stor sakprosaforfatter, sier Petterson.

Klorer seg fast

Siden Entra kjøpte Tronsmo-gården i vinter, har to direktører gått av. Først strandet de ambisiøse planene om kunnskapskvartal ved Tullinløkkka - av Petterson beskrevet som «kunnskapsløst». I høst kom avsløringen av Entra-lederens millionlønn og tette forbindelser til næringsminister Trond Giske, som skapte skandale og full utskifting i Entra-styret.

- Jeg er ikke spesielt imponert over Entra, sier Petterson.

- Jeg hører at Entra skal privatiseres. Politisk kan jeg ikke se at det er lett for dem å gjøre det de har sagt, og gjennomføre denne rivingen. Dette er ingen god reklame for dem, sier Petterson, som nekter å flytte butikken han kaller «vår»:

- Nei, vi klorer oss fast her. De sier de har tenkt å rive gården i 2014, men det tror jeg ikke noe på. Det er ikke bra for Entra å rive, det blir jo bråk. Og vi kommer til å lage bråk. Tronsmo har tenkt å bli her. Så da må de vel la gården stå?

bernt.erik.pedersen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen