Kultur

Figurativt møte på Briskeby

I fjor deltok de på sympatiutstilling for deres tidligere lærer, Odd Nerdrum. I dag åpner Trine Folmoe, Bjørn Kjødnes og Harald Kolderup utstilling i Galleri Briskeby i Oslo.

De tre kunstnerne er både venner og kollegaer og har stilt ut sammen en rekke ganger. Malere i den klassiske tradisjon som alle har fått opplæring og assistanse av Odd Nerdrum. Natur, brunlige portretter og landskap med himmel og hav står hulter til bulter langs veggene når Dagsavisen er på besøk. Bildene skal sorteres og plukkes ut før de ender i ramme på veggen.

- Vi har arbeidet i halvannet år fram mot denne utstillingen, og har hatt kontakt med hverandre underveis. Men vi hadde ikke hele tida oversikt over alt det de andre arbeidet med. Det er nervepirrende å få det til å henge sammen. Kanskje vi henger bildene tematisk, sier Trine Folmoe og ser spørrende på de to andre.

Det er over to år siden de søkte om å få stille ut i galleriet på Briskeby.

Kitsch, eller...

Nerdrum kaller seg kitschmaler, og lar begrepet også omfatte store deler av den klassiske malerkunsten.

- Kitsch eller klassisk, det er spørsmålet?

- Kitsch er et moderne kunstbegrep. Et metaargument, jeg vil si det er en polemikk, sier Harald Kolderup.

- Jeg syns vi skal male, ikke kalle oss noe, skyter Bjørn Kjødnes inn.

- Da beholder vi det klassiske begrepet. Hvilke fellestrekk har dere som kunstnere?

- Det klassiske, det som har med naturen, mennesker og landskap å gjøre. Og selvsagt annen klassisk kunst. Det handler om å få et bilde til å være levende. Kanskje det kan forveksles med natur, mens det likevel er noe helt annet enn foto, sier Harald Kolderup.

Han har vært elev av Terje Moen og Odd Nerdrum. Trine Folmoe er kjent for sine motiver av kvinner og morsrollen.

- Jeg maler fortsatt kvinner, men beveger meg inn i andre temaer. Går mer i retning av det psykologiske og mytologiske, sier hun.

Folmoe er utdannet ved Statens Kunstakademi og debuterte med separatutstilling i Bergen i 1989. Siden har hun deltatt på en rekke utstillinger. Det har også Bjørn Kjødnes, som på sin side har gått i lære hos Per Lundgren og Eirik Lütken.

Nerdrum-saken

Nerdrum er dømt til to års fengsel for skatteunndragelse, men denne uka kunne Dagbladet presentere dokumenter som kanskje kan frifinne kunstneren.

- Vi får bare håpe dette fører til et bedre resultat og håpe det beste, sier Trine Folmoe.

De andre nikker bekreftende.

- Jeg syns det er rart at ikke advokatene har funnet disse papirene, sier Bjørn Kjødnes.

- Jeg syns ingen skulle i fengsel for sånne saker. Det burde ordnes økonomisk. Jeg ble overrasket over at han ble dømt, men tør ikke gjette resultat etter de nye opplysningene som er kommet, sier Harald Kolderup.

Spente

Galleristene Grete Ringdal og Elisabeth H. Strøm er spente før utstillingen åpner. Galleriet, som har holdt til på Briskeby i 30 år, har tidligere kun hatt én utstilling med en kunstner i den klassiske tradisjon.

- Vi er spente på reaksjonen fra publikum, dette er noe annet enn det de er vant til hos oss. Men vi er svært godt fornøyd og tror folk vil like den, sier Grete Ringdal.

Og kanskje kommer Nerdrum på åpningen...

mona.larsen@dagsavisen.no

Nyeste fra Dagsavisen.no: