Kultur

Åpner for nytt Ibsenhus

Ibsenmuseet i Oslo sentrum kan bli til Ibsenhuset, etter at Christian Ringnes kjøpte gården hvor dramatikeren bodde 
i sine siste leveår.

- Ibsenmuseet er veldig fint, men det er altfor lite og puslete. Ambisjonen må være å lage et større og mer levende museum, en større arena for formidling, arrangementer og oppsetninger, sier Christian Ringnes.

Større plass

I går ble det kjent at Victoria Eiendom, hvor Ringnes er medeier, har kjøpt opp bygården i Arbins gate 1 hvor Henrik Ibsen levde de 11 siste årene av sitt liv. Nå åpner han dørene for at Ibsenmuseet kan ta over den halvparten av gården som andre leietakere til nå har benyttet.

Eiendomsinvestoren gjør det klart at etableringen av et helt Ibsenhus blir en offentlig oppgave.

- Det er mulig å bygge ut i første etasje, hvor det er en stor, åpen bakgård. Men dette tror jeg du skal snakke med det offentlige om. Om du spør om vi har tenkt å bygge gratis for dem, er svaret «absolutt ikke». Vi er gårdeier, men på linje med Ibsenmuseet. Museet har et visjonsdokument, hvor museet skisserer veien det ønsker å ta. Det er dette vi ønsker å legge veien åpen for, sier Ringnes.

Han vil ikke si noe om når et nytt Ibsenmuseum kan stå ferdig.

- Vi kan begynne i morgen, men det offentlige bruker nok litt lengre tid. Det tar vel noen år, men nå er det i alle fall muligheter der, sier Christian Ringnes.

Gården gikk for noe under verditaksten på 85 millioner kroner.

- Jeg skjønte at det var stor vilje og et ønske fra staten om å få sikret Ibsenmuseet. Beslutningsprosessen der er litt langsommere, så det var kanskje greit at en vennlig privatperson gikk inn og skapte en mulighet for Ibsenmuseet, sier Ringnes.


Bygger ut

Museet ble grunnlagt av skuespilleren Knut Wigert i juni 1990, og ble seinere overtatt av Norsk Folkemuseum. Nå satser museumsleder Erik Henning Edvardsen på å få utvidet og videreutviklet driften.

- Vi er i ferd med å gjøre ferdig Ibsens kjøkken, som åpner snart, og vi har flere bakværelser som står for tur. Vi håper også å utvide programtilbudet etter hvert, sier Edvarsen.

Mer fra Dagsavisen