Kultur

Nostalgisk hotellperle i Saltdal

Midt på Europavei 6 gjennom Nordland kan du ta en tidsreise tilbake til 1920-tallet 
- og nyte prisbelønt lokalmat - på den lille perlen Storjord Hotel. Med temperaturer du slett ikke forventer nord for polarsirkelen.

Vi har akkurat passert polarsirkelen oppe på Saltfjellet, godt inntullet i anorakk og stillongs. Fjellvinden tar godt, men vi søker ikke ly i den røde polarsirkelufoen av en turistfelle midt oppe på vidda. For noen kilometer lenger ned, i lune, frodige Saltdal, er det bare å strippe til T-skjorte.

- Vi er velsignet med veldig lite nedbør, og er faktisk et av de tørreste stedene i hele Norge. Ifølge VG hadde vi Norges fjerde beste sommerklima, om man ser på kombinasjonen av antall soldager, temperatur og nedbør. Vi har faktisk målt 33,8 grader i juni, noe som må være bortimot norgesrekord for måneden, forteller Camilla Storjord som eier og driver den lille, nostalgiske perlen Storjord Hotel i Øvre Saltdal.

Årsaken ser vi rett utenfor stuevinduet. Det 1.751 meter høye Ølfjellet stopper effektivt det våte vestaværet - som så ofte nøyer seg med å dandere en myk skykappe rundt toppen. Det ser ut som det ryker ut av det.

- «Øl» betydde røyk i gamle dager, tror vi, forteller kompanjong Petter Ording.

Original 20-tallsstil

Det var en iskald jul at parets tilværelse tok en helt ny vending - fra den urbane storbytilværelsen i Trondheim. Litteraturviteren Camilla og arkitekten Petter var på besøk på Camillas hjemsted, da de begynte å leke seg med tanken om å ta over besteforeldrenes gamle, forlatte hotell fra 1923. Og gi nye reisende både ly for natten - og en lyntur nesten 100 år tilbake i tid, tilbake til 1920- og -30-tallet.

- Vi har forsøkt å være så tidstro som mulig, og møblert med originale ting og interiør fra hotellet og antikviteter vi har kjøpt inn rundt omkring. Alle bøkene er for eksempel fra denne tidsepoken, forteller Camilla.

Telegrafur

Gamle familiebilder, malerier og en ekte telegrafklokke med 24 timersur pynter veggene i stua. Nystrøkne, hvite duker kler bordene, og praten sitter løst blant gjestene. For det blir slett ikke ensomt å bo på et bitte lite sted med bare elleve fastboende, rett ved stormfulle Saltfjellet.

- Nei, det kommer jo så mange hit! Å ha gjester her er dessuten mer som å ha besøk - det er en hjemmekoselig stemning som gjør at folk begynner å snakke sammen, påpeker Camilla.

Hun innrømmer imidlertid at det kan bli litt for stille om vinteren - så etter to overvintringer i Saltdal, har de nå bestemt seg for å flytte til leiligheten i Trondheim på den kaldeste tida av året.

Hjemmelaget mat

Men i dag er mørketida langt borte. Ute i det grønne gresset koser en solbrun gjeng seg med After Noon Tea - et tre etasjers fat fylt med de lekreste hjemmelagde terter, småkaker og blåbærpaier.

- Det er bare helt nydelig her! sier John Arne Øyen og sukker.

For reisende kommer ikke bare for å nyte stillheten og de fem nydelige, nostalgiske soveværelsene med håndheklede gardiner og prinsessemadrasser - de kommer minst like ofte for å nyte den fantastiske - og rimelige - maten. I 2010 vant Storjord Hotel den regionale ganefartprisen, som deles ut til steder langs veien som tilbyr fremragende kost.

Det er ikke dårlig - spesielt med tanke på at paret bor 20 kilometer unna nærmeste butikk - og ikke har førerkort. Eller kollektivforbindelse.

Varmrøkt røye

- Det går fint, bare vi planlegger godt nok. Mamma kjører meg på butikken av og til. Ellers får vi det meste levert av lokale produsenter her, som fisk og reinsdyrkjøtt, forteller Camilla.

- Vi baker og lager alt fra grunnen av, og dyrker også veldig mye selv - urter, poteter, gulrøtter, jordskokk og mye annet rart. Vi eksperimenterer mye, og det er spennende å se hva som gir seg, forteller Petter.

Bær og sopp sankes også inn. Maten du får servert tilpasses råvareinngangen. På de søte porselenstallerkenene får jeg i dag servert varmrøkt røye som smelter i munnen, sammen med nyplukket salat, urter og spiselige blomster fra hagen. Det smaker himmelsk.

Akkurat som de pikekyssmyke sengene. Stillheten. Storheten rundt. En sommernatt så god, at du nesten ikke kan sove den bort.

christine.baglo@dagsavisen.no

Utforsk Øvre Saltdal

Storjord og Junkerdalsura et perfekt stoppested for både et par timers utforsking når du er på langtur langs E 6 i Nordland - eller som en flott base for flere dagers utforsking.

Det er fort gjort å rase forbi denne lille perlen på E6, om du ikke vet bedre. Ved Storjord ligger inngangen til den helt unike Junkerdalsura, et enormt, smalt juv som graver seg inn blant høye fjell. På grunn av den skjermede beliggenheten og et kalkrikt jordsmonn finner du et botanisk eldorado med orkideer og varmekjære vekster som man ikke forventer så langt nord. Kløften ble et populært turistmål allerede på 1800-tallet.

Det går veier og stier inn i ura, men på grunn av rasfare anbefales det å lytte til råd fra lokale før man legger litt lengre turer inn her, spesielt i vårløsningen.

Stort nasjonalparksenter

Ura ligger i Junkerdal nasjonalpark, og inngangen ligger rett ved E6 og Nordland Nasjonalparksenter, som også er verdt et besøk. Her kan du lære mer om samekultur og Nordlands sju nasjonalparker, og se kunstverk og fotografier av de lokale kunstnerne Per Adde og Kajsa Zetterquist. Også mange fine aktiviteter for barn, muligheter for å teste lassokasting og nyte kaffebålet. Det er også et utendørsmuseum med en samisk boplass og historiske bygninger.

- Mange familier bruker hele dagen her, forteller driftsleder Jim Arondsen.

Og hold øynene åpne - for det er mange ville dyr i området.

- Jeg har sett gaupa tre ganger i vinter, forteller Arondsen.

Rovdyr som jerv, ulv og bjørn kan også skimtes i området innimellom.

- Men de stikker av så fort de lukter mennesker, beroliger han.

Flott stinett

Og ikke minst er det mange tilrettelagte, lette fotturmuligheter i området, med blant annet natur- og kultursti gjennom Storjord Arboret med over 30 forskjellige treslag og klatrejungel for barn. Stien, som er tilrettelagt for rullestoler og barnevogner, leder videre til flere spektakulære, lange hengebruer over lakserike Lønselva. De gynger kraftig, og får det definitivt til å kile i magen til dem som går over! Under bruser og koker det i ville stryk. På veien kommer du innom en gammel, idyllisk skogvokterbolig og Storjord Hotel, og du kan fortsette til den flotte Kjemågfossen.

Naturen rundt byr også på mange muligheter. Et populært turmål for dem som liker å tinderangle, er Solvågtind, som byr på spektakulær utsikt 1.559 meter over havet, og som er en av de mest særegne fjellene i Salten. Det går fine turstier opp, en seks til åtte timers tur, som er moderat krevende. I tillegg er det ikke langt til Saltfjellet, med utallige fotturmuligheter på snaufjellet.

På to hjul

Snart kan du også sykle helt fra Polarsirkelen til Saltstraumen, gjennom Storjord. 1. juli skal strekningen Kjemåga-Saksenvik stå ferdig, men til neste år skal du kunne sykle helt fra Lønsdal togstasjon på Saltfjellet. Veien skal delvis gå på den gamle E6 over Saltfjellet, på gamle skogsveier og på nye sykkelstier og blir totalt drøye 50 kilometer lang. Det skal også bli oppført flere gapahuker til gratis overnatting, og det vil bli muligheter til å leie sykler.

- Det skal bli en opplevelsessti der du både kan gå og sykle, med klatrevegger og mye lokal- og kulturhistorie, forteller prosjektleder for sykkelprosjektet i Saltdal, Elin Kvamme, som håper at ruta kan bli en konkurrent til den berømte Rallarvegen.

Mer fra Dagsavisen