Kultur

Vinferie for enhver

Dyrk livsnyteren i deg og la edle dråper stå i fokus 
i ferien.

Hvor skal ferien tilbringes i år? På en strandrestaurant med feilstavet engelskmeny og sur hvitvin i glasset?

Det finnes alternativer for deg som liker det gode liv. En ferie der solseng og sangria blir byttet ut med delikatesser og årgangsvin.

- Å dra på vinferie handler ikke bare om god vin, men også om god mat. De to hører sammen, sier Christine Tronstad i temareiseselskapet Inspiratour.

Hun forteller at vinferiene er populære, og at det er stadig flere vinklubber som melder seg på.

- Det er alt fra store vinklubber som er med i Norske vinklubbers forbund, til små klubber bestående av vennegjenger med sans for god vin. Uansett har de en genuin vininteresse, ellers hadde de ikke viet en hel ferie til dette.

TEMA Star Tour merker også at vinturer er populære, men deres reisende vil helst kombinere vinsmaking med aktiv ferie.

- Å dra på fot- eller sykkeltur og samtidig drikke og spise godt er ypperlig, og særlig for Rolling Stones-generasjonen på 50 pluss. De reiste rundt for en slikk og ingenting på 70-tallet, og nå har de igjen mulighet. De drar heller på opplevelsesferie enn å kjøpe ny sofa, sier Elisabeth Larsen-Vonstett.

- Det kan være både vennegjenger, ektepar og folk som reiser alene på disse turene. Siden gruppene er ganske små, blir du alltid kjent med noen, sier Larsen-Vonstett.

Oui til Chablis og Paris

* Helgetur med den tørre chablisvinen i fokus. Chablis ligger to timer unna Paris, og siden siste natt tilbringes i Lysenes by, får du smake både landsbyliv og storbypuls, gourmetmat og årgangsvin på ekte fransk vis.

Pris: 7.990 kr for 4 dager, lunsj og middag ikke inkludert

Fakta: 3.-6. mai med Inspiratour



Katalansk vinvandring

* Også her får du kombinert landsby og storby, for turen går til Katalonias vakre vindistrikter, før det hele avsluttes med noen dager i Barcelona. Ta med gode sko og kamera, for veien snor seg forbi gamle klostre, gjennom frukthager og mellom vinranker.

Pris: fra 10.998 kr for 8 dager, enkelte måltider inkludert

Fakta: Avreiser i mai, september og oktober med TEMA Star Tour

Sjanglesykling i Toscana

* Det er særlig damer som sverger til italiensk vin, så en jentetur til Toscana helt riktig. Påskuddet for fniseferien er at det skal sykles mellom vingårdene, og Toscana er jo lett kupert, så da er det jo egentlig en treningsferie, ikke sant?

Pris: fra 14.600 kr for 8 dager, alt inkludert

Arrangør: 9.-16. oktober med Jomfrureiser

Finn flyten i Douro-dalen

* Elvecruiset i vakre Douro-dalen i Portugal er perfekt «slow travel». Kvalitetsvin, kulturutflukter og null stress er oppskriften på det gode liv. På programmet står blant annet verdensarvbyene Porto og Salamanca.

Pris: fra 13.975 kr for 8 dager, alt inkludert

Arrangør: 22.-29. oktober med Escape Travel

På egne hjul i Moseldalen

* Til vakre Moseldalen reiser du på egen hånd. Du blir utstyrt med kart og sykkel, og tråkker gjennom Frankrike Tyskland og Luxembourg i eget tempo. Rene kinderegget, dette! Bagasjen blir fraktet for deg.

Pris: fra 13.550 for 8 dager med halvpensjon

Fakta: Avreise hver helg fra mai til september med Merlot Reiser

Mer fra Dagsavisen