Kultur

Slutt for legendarisk rockcafé

Nyttårsaften

For nøyaktig ett år siden var det en gladsak på trykk her i avisen. På tross av utgått leiekontrakt og planer om oppussing i bygården, lot gårdeier Olav Thon den legendariske rockebula Elm Street drive videre, om enn på ubestemt tid. Og nå har altså siste time kommet; 1. januar 2012 er det kroken på døra. Gården skal rives og området moderniseres. Etter over 20 år og 2000 konserter har stedet skrevet seg inn i norsk rockhistorie. Elm Street Rock Café har også etablert seg som et kjent varemerke, godt utenfor Norges grenser, men nå er altså det eventyret over. Eller?

MK2?

Uvisst, ifølge eier Petter Hafstad. Det er åpenbart slutt på driften i Dronningensgate 32, men navnet Elm Street og stedets sjel lever enn så lenge videre, først og fremst via stedets facebookside. I det siste har man også kunnet se Hafstad omtale det nåværende lokalet som Elm Street (MK 1), der stedets navn altså er merket på samme måte som man merker bandbesetninger.

– Jeg må jo dyrke myten og legger opp til litt mystikk med vilje, humrer Hafstad selv.

– Fleetwood Mac er vel oppe i MK18 nå?

Hafstad forteller likevel at for nå er Elm Street som rockeklubb sin tid over, og at nyttårsaften blir den siste festen for bardriften sin del.

– Vi skal minimum ligge døde i et års tid og la ettermælet hvile i fred. Dersom jeg føler et tomrom melde seg når det kommer til det å spre opplevelser gjennom musikk, kan det hende jeg åpner igjen, men sånn som det ser ut nå er det over med bardrift for min del.

Hafstad eier varemerket Elm Street, samt den godt kjente logoen til stedet. Dermed er det ikke usannsynlig at selve merkenavnet i det minste vil leve videre. Hvordan er ennå uvisst.

– Enn så lenge får vi holde det gående på facebooksiden vår. Vi har jo over 7000 fans der, så det er et naturlig sted å holde aktiviteten oppe.

Ett siste år i limbo

Siden leiekontrakten til Hafstad gikk ut ved inngangen av 2011, har han stadig hatt potensiell stenging hengende over seg. Derfor syns han egentlig at det er like greit at Elm Street har fått beskjed om å flytte ut nå.

– Det blir som en separasjon. Du vet at papirene kommer, og du går bare rundt og venter på dem. Når det er sagt, så har Thon vært utrolig kule å ha med å gjøre mens vi har leid her, så dette handler på ingen måte om at vi blir kastet ut.

Han omtaler seg som en pragmatiker og hevder han aldri har hatt noe ønske om å drive Elm Street inn i evigheten uansett.

– Dersom jeg hadde styrt på idealistisk grunnlag hadde jeg bare gått glipp av alle impulsene som har strømmet på. Da er det bedre å ta ting som de kommer og skape veien mens man går. Og nå er det på tide at Elm Street tar en helt ny vei.

Verdig avslutning

Men før dørene stenger for godt i Dronningensgate 32 står det en siste fest på programmet. Etter et siste år i drift, en sammenhengende seiersparade, ifølge Hafstad selv, skal det holdes bisettelse og gravøl på nyttårsaften. 150 billetter til 800 kroner stykket ble lagt ut for salg 3. desember. De ble utsolgt i løpet av få timer. Kanskje ikke så rart når festen byr på champagne og mat fra kjendiskokk Mona Halvorsen og mannen (som for øvrig møttes over en øl på Elm). Videre skal hele «Party on Elm Street»-albumet til Backstreet Girls framføres live av samme besetning som spilte inn skiva for 12 år siden. I så måte sluttes det en ring denne nyttårskvelden, for release-festen for samme skive var første gangen musikk ljomet i veggene i Dronningensgate.

– Platebutikken Rebel Records, der jeg selv hadde jobba, hadde akkurat stengt dørene her og Backstreet Girls holdt slippfest i de tomme lokalene. Rett etter tok jeg og forhenværende partner Knut Akselsen over driften og starta bar og konsertscene.

– På nyttårsaften skal albumet framføres i kronologisk rekkefølge. Deretter er det min egen spilleliste som skal få regjere, satt sammen av essensiell rockehistorie fra 1955 til i dag. Ellers blir det to markeringer i løpet av kvelden, en bisettelse 23.55 etterfulgt av gravøl fram til siste låt 02.55.

På spørsmål om hvilke to låter det er som skal få markere Elm Streets utgang blir Hafstad hemmelighetsfull.

– Det eneste jeg vil si om det er at det blir to låter som betyr mye for meg personlig og for stedet symbolsk, og at den ene er norsk og den andre utenlandsk. Sånn er det med den saken!

Forhåpentligvis vil de 150 gjestene dele hemmeligheten med resten av oss første nyttårsdag.

Mer fra Dagsavisen