Kultur

Mye moro for lite penger i København

København har mye å by på,

Med eksklusive restauranter og designbutikker lokkes tusenvis av norske turister til Nordens gourmethovedstad hvert år. Men du behøver ikke å ha lomma full av gryn for å nyte livet i København. Byen inneholder mange bortgjemte perler som både koster mindre og gir mer enn de åpenbare turistmagnetene. Her er noen av dem:

1) Hvorfor gå i Tivoli når du kan besøke Dyrehavsbakken?

Tivoli er Københavns største turistattraksjon. Fornøyelsesparken, som ligger like ved sentralstasjonen, er pakket av fine spisesteder og morsomme karuseller. Men det koster. Før du har kommet innenfor porten, ryker hundrelappen, og skal du ha dagspass til karusellene, må du bla opp et par hundre kroner til. En S-togbillett til Klampenborg er imidlertid den eneste inngangsbilletten du trenger for å komme til Dyrehavsbakken, verdens eldste fornøyelsespark. Parken byr blant annet på en berg-og-dal-bane bygget i tre. Den ligger i et praktfullt parkområde i Jægersborg Dyrehave, med gigantiske eiketrær og en hjortebestand på flere tusen. Dessverre er fornøyelsesparken stengt om vinteren, men å se kronhjorter på femti meters avstand i naturlige omgivelser er uansett verdt togbilletten.

2) Hvorfor shoppe i Strøget når du kan shoppe i Studiestræde?

Strøget er Københavns Karl Johan. Her ligger alle de kjente merkebutikkene, fra Hennes & Mauritz til Louis Vuitton. Dersom du ikke har råd til sistnevnte, men har lyst på noe litt mindre mainstream enn førstnevnte, anbefaler vi å ta turen til Studiestrædet. Her ligger mange kule vintagebutikker, som Wasteland, Second Way og One Off.

3) Hvorfor betale for guidet byvandring når det fins gratis tilbud?

Hver dag klokken 11.00 starter en gratis, guidet tur fra Rådhuset som ikke koster mer enn du ønsker å tipse. I løpet av tre timer blir du veiledet gjennom Københavns 6.000 år lange historie av lokale guider som gjør jobben av ren og skjær lidenskap. Sjekk Sandemans New Europe Tours for mer informasjon, www.newcopenhagentours.com.

4) Hvorfor drikke dyr øl når du kan få den billig?

Dersom du vil gjøre som københavnerne, må du tilbringe noen timer på vertshus. Et vertshus, eller bodega som det også kalles, er en brun pub, ofte med jukeboks og som serverer billig alkohol til folket. I Sværtegade ligger The Moose og Wessels kro, som begge er gode alternativer. McKluud i Istedgade ble kåret til Københavns beste vertshus i 2011 og har en hyggelig atmosfære. Dersom du heller er i cocktailhumør, besøk Mexibar ved Sankt Hans Torv. Her er musikken og paraplyfaktoren høy, og stedet er proppfullt fredager og lørdager. En longdrink her koster halvparten så mye som i Norge.

5) Hvorfor spise i Nyhavn når du kan spise på Vesterbro?

Nyhavn er som Aker Brygge, bare hyggeligere. I dansk målestokk er prisene stive, og det behøver ikke å bety at maten er bedre her enn andre steder. Dersom du har lyst til å spise god og billig mat i litt alternative omgivelser, er Mother pizzeria på Vesterbro et godt valg. Her kan du spise lekker, italiensk pizza med surdeigsbunn til under 100 kroner. Lokalet er intimt og hyggelig, og ligger i Københavns svar på Meatpacking District i New York, nemlig Kødbyen. Er du i humør til noe som er hakket flottere, får du mye for pengene på Restaurant Cofoco. Og om du egentlig hadde lyst å spise på Noma, men glemte å booke tre måneder i forveien, er Restaurant Geist på Kongens Nytorv et rimeligere og lettere tilgjengelig valg. Her har Bo Bech, Danmarks prisbelønte kjendiskokk, skapt et livlig og uformelt gourmetspisested som ikke koster skjorta.

6) Hvorfor betale for å gå på museum når du kan komme inn gratis?

København har mange museer med gratis inngang hver dag, som Statens museum for kunst, Nationalmuseet, Musikhistorisk Museum og Davids Samling. De aller fleste museer som koster penger, har også én gratisdag i uken. Det varierer hvilken dag dette er hos de ulike museene, men onsdag, fredag og søndag slipper du garantert inn uten å betale på et eller flere.

7) Hvorfor spise lunsj på Amagertorv når du heller kan velge Gråbrødretorv?

På Amagertorv i Strøget ligger Café Norden og Café Europa, to av byens mest kjente kafeer. Etter mange timer med trasking i bykjernen, er det lett å falle for fristelsen til å velge det mest åpenbare og tilgjengelige lunsjstedet. Bruk isteden fem minutter ekstra på å finne fram til Gråbrødretorv, og vi garanterer lønn for strevet. Torget er fylt av trivelige kafeer, som Café Skildpadden, et intimt lunsjsted med fransk atmosfære. Her kan man komponere sitt eget smørbrød fra et rikt utvalg av salater, spekepølser og dressinger til en overkommelig pris. Og er du student, blir affæren enda billigere.

8) Hvorfor betale for å oppleve festival-livet når du kan delta på gratis gatefester?

I København er gratis gatefester blitt et populært fenomen. Den største, Copenhagen Distortion, blir arrangert hvert år i starten av juni. Det er en mobil festival som i løpet av en uke flytter seg til ulike bydeler med DJ-er og grupper som spiller musikk på hvert gatehjørne. I år deltok over 100.000 mennesker. København har også mange mindre gatefestivaler som gjerne oppkalles etter gaten festen holdes i. Les mer på cphdistortion.dk.

9) Hvorfor reise på kanalrundfart i en dyr båt når den billige er like god?

Å se København fra en kanalbåt er en fin måte å bli kjent med byen på. De aller fleste går på båten i Nyhavn, hvor DFDS har kapret den beste havneplassen. Femti meter lenger nede langs kanalen ligger Netto-båtene, som er et tilsvarende alternativ til nesten halve prisen.

10) Hvorfor bruke penger på overnatting når de kan brukes på moro?

Det mangler ikke på steder å overnatte i København. Det billigste alternativet er selvsagt gratis og heter Couchsurfing.org. Der kan du finne københavnere som låner vekk sofaen sin gratis til turister. Ønsker du litt mer privatliv og komfort, bør du sjekke ut Københavns nye, freshe hostel, Generator, som ligger midt i sentrum. I motsetning til på andre hosteller, er sengetøy inkludert i prisen, og hostellet har et stort mingleområde med bar, spill og internett.

Sjekk derfor ut disse:

Generator Hostel.

Fra 150 kroner per person.

www.generatorhostels.com/en/copenhagen

Danhostel Copenhagen City.

Fra 135 kroner per person.

www.danhostelcopenhagencity.dk

Wake Up Copenhagen.

Dobbeltrom fra 615 kroner.

www.wakeupcopenhagen.dk

Mer fra Dagsavisen