Kultur

VM-rapper til Oslo-festival

En somalier i eksil har laget en av sommerens store fotball-VM-sanger. Mannen bak «Wavin‘ Flags» kommer nå til høstens Oslo World Music Festival.

Den somalisk-canadiske rapperen K‘Naan har lenge vært en stigende stjerne i world music-miljøer. Nå er hans sang «Wavin‘ Flags» valgt som hovedsponsor Coca-Colas offisielle fotball-VM-sang. Rapperen fronter dermed en av tidens største sponsorkampanjer, og sangen hans er med i alle Coca Cola-reklamene i forbindelse med fotball-VM. Han opptrer under åpningsseremonien 10. juni sammen med stjerner som Alicia Keys og Shakira. K‘Naan er nå bekreftet som første toppnavn til høstens Oslo World Music Festival, som finner sted 2. til 9. november.

– Vi er glad for å ha fått ham tilbake. K‘Naan spilte på Oslo World Music Festival allerede i 2006, da som oppvarmingsartist for Timbuktu. Vi syntes konserten hans var for kort og ville gjerne se mer av ham, så vi prøvde å få ham tilbake ifjor, uten at det klaffet. Det er ekstra artig at vi har fått det til i år, med aktualiteten som fotball-VM gir ham, sier Oslo World Musics festivalsjef Alexandra Archetti Stølen.

Flyktet med siste fly

K‘Naan er født og oppvokst i Mogadishu. Som 13-åring flyktet han fra Somalia sammen med sin familie, angivelig på det siste flyet ut av Mogadishu før borgerkrigen brøt løs. Han kom til Canada, der han lærte seg engelsk gjennom å høre på rappere som Nas og Rakim. I 2006 ga han ut sitt første album «The Dusty Foot Philosopher», som vakte oppsikt også utenfor Canada. I 2008 kom albumet «The Troubadour», som inneholder originalversjonen av «Wavin‘ Flags». Etter at Coca Cola-konsernet plukket ut låten til sin VM-satsing, er det det laget en ny versjon av låta for internasjonal utgivelse, med Will.I.Am og David Guetta. K‘Naan har laget 11 andre versjoner av sangen for utgivelse i forskjellige land med lokale artister, som del av Coca Colas verdensomspennende fotball-VM-kampanje. K‘Naan er nå ute på FIFAs offisielle «World Cup Trophy Tour», som skal innom 86 land før VM, inkludert samtlige afrikanske nasjoner. Som artist har K‘Naan markert seg som en tydelig talsmann for somaliernes sak.

– K‘Naan er den typen artist som vil redde verden. Han er en sterk stemme og har mye han brenner for. Å få oppmerksomheten som fotball-VM gir ham, er stort og viktig. For festivalens del er det gøy å ha en annerledes type headliner. Vi prøver hele tiden å få nye publikumsgrupper til å oppdage festivalen, sier Alexandra Archetti Stølen. På konserten under Oslo World Music Festival er den britiske Mercury-vinneren Speech Debelle oppvarmer.

Ny Buena Vista

Oslo World Music Festival arrangeres av Rikskonsertene og finner sted årlig om høsten. Fjorårets festival hadde navn som Gilberto Gil, Staff Benda Bilili og Oumou Sangare, og satte publikumsrekord med 15.000 besøkende. World Music-magasinet Songlines kåret festivalen til en av verdens 25 beste.

Nå begynner festivalen å få klart høstens program: Åpningsforestillingen på Operaens hovedscene blir verdenspremieren for med det nye prosjektet til Nick Gold, mannen bak suksessen Buena Vista Social Club. Afrocubism er tittelen på konserten og den kommende platen, som realiserer den opprinnelige planen Gold hadde for Buena Vista Social Club: Å la musikere fra Mali spille inn plate i Havana med musikere fra Cuba. Men like før innspillingen ble de afrikanske musikerne nektet visum, plata ble dermed rent cubansk - og solgte over sju millioner eksemplarer.

Nye navn

På scenen under åpningsforestillingen står navn som Toumani Diabate og Bassekou Koyate sammen med Eliades Ochoa og andre musikere fra Cuba.

Produsent Gold var på Oslo World Music Festival i fjor sammen med Toumani Diabate for å spille inn konserten Diabate gjorde sammen med Kringkastingsorkesteret, for utgivelse på Golds selskap World Circuit.

– Oslo World Music Festival har opparbeidet et godt nettverk i world music-kretser, noe som gjør at vi nå får tilbud fra Nick Gold om denne åpningskonserten. Det er viktig for festivalen å ha en ambassadør som ham der ute, sier Archetti.

Første pulje av festivalnavn inkluderer også brasilianske Adriana Calcanhotto og senegalesiske Nuru Kane.

– På årets festival satser vi i enda større grad på nye, unge navn for å speile verden her og nå, sier Archetti Stølen.

Mer fra Dagsavisen