Kultur

Teknoturisten på tur

Med iPod på øret og med GPS´en i hånda gjør hun seg klar til å innta byen der alle veier møtes.

ROMA (Dagsavisen): Gladiatorene går fram foran keisertribunen og roper: «Ave Cesare& vi som er rede til å dø, hyller deg». Keiseren nikker tilbake, løfter sin høyre arm. Lyden av fanfarer og trommevirvler fyller arenaen. Fra tribunene jubler 70.000 mennesker. I verdens største og viktigste amfiteater er kampen om liv og død i gang, forteller iPoden.

Levende historie

Fra sitt utkikkspunkt på tribunen over scenegulvet, 2.000 år senere, har teknoturisten tatt plass. Da hun forlot hotellet oppe i bydelen Castro Pretorio i morges, slo hun på GPS´en, skrev søkeordet Colosseum og fulgte kartbeskrivelsen på skjermen. Nå, en 40 minutters spasertur senere, står hun her, midt i Romas største turistattraksjon.

Hjemmefra har hun via Internett podcastet (lastet ned) gratis lydopptak med informasjon om flere av Romas viktigste severdigheter. Nå lytter hun til mp3-spilleren og hører historien om det største og viktigste amfiteateret i hele den antikke verden.

Hun hører en levende beskrivelse av hvordan det fire etasjer høye og hvitmalte byggverket ble oppført i rekordfart på mindre enn ti år, hvordan keiser Titus innviet Colosseum i år 80 e. Kr. med en 100 dager lang folkefest der 5.000 dyr skal ha blitt drept, hvordan slaver og krigsfanger kjempet sin innbitte kamp for frihet og berømmelse, men der resultatet like gjerne kunne bli en voldsom død, alt ettersom keiseren der oppe fra tribunen til venstre vendte tommelen opp eller ned.

Circo Massimo

Nå står Circo Massimo for tur. Enkleste vei fra Colosseum er å gå gjennom det gamle området som rommer både Palatinohøyden og Forum. Teknoturisten sjekker GPS´en og kaster vekselvis blikket mot displayet og de fantastiske minnesmerkene. Enorme basilikaer, søyleganger og rester av et utall templer. Teknoturisten er tydelig imponert, men skal videre til det største idrettsanlegg verden noen gang har sett. 380.000 mennesker fikk plass her, fire ganger mer enn dagens største idrettsarena.

Når teknoturisten krysser gaten Via del Cerchi, prøver hun å få øye på anlegget. Hun sjekker GPS´en som forteller at hun allerede er framme ved Circo Massimo. Men alt hun ser er et stort, avlangt parkområde. I enden av området ligger noen få rester etter murbygninger. Resten av grøntområdet brukes av joggere, forelskede par som går arm i arm, noen unge speidere sitter oppe i skråningen og nipper til en brus.

iPoden gir henne forklaringen: Det er ingenting igjen av Circo Massimo, forteller lydopptaket; og, ingen vet helt sikkert hvordan det så ut her da de romerske idrettslekene i antikken ble arrangert her, hvordan anlegget som var bygget i stein og marmor kunne romme så utrolig mange mennesker som ville se yndlingssporten, hesteveddeløp med vogner.

På iPoden får teknoturisten høre beskrivelse av hvordan inntil 100 veddeløp ble arrangert her hver dag. Om seierherrer som, ifølge kildene, skal ha blitt styrtrike folkehelter og om taperne som kanskje måtte bøte med livet om keiseren ikke var fornøyd med innsatsen.

Mye å oppleve

Før dagen er omme skal teknoturisten dessuten spise en liten lasagne til lunsj i en av de mange kafeene i bakgatene som nå, tidlig på ettermiddagen, fylles opp av italienerne og turister. Så skal GPS´en vise henne veien til Pantheon og la må3-spilleren fortelle om det storstilte tempelet – et arkitektonisk mesterverk – bygget for alle og til ære for samtlige guder.

I morgen står St. Peters-plassen og – kirken, Det sixtinske kapell, Trevi-fonten og Piazza Navona for tur. Det går nok bra, for teknoturisten har GPS´en som veiviser og iPoden fullastet med flere levende historier om Roma og alt den har å by på.

Stort tilbud

Bruken av nye teknologiske løsninger også innenfor reiselivet, kan bety at den gamle reisehåndbokas dager er talte. Med Internett og PC kan du før du reiser på tur effektivt planlegge og tilrettelegge opphold i Roma, Firenze og Venezia og en rekke andre italienske byer.

Du kan laste ned mange gratis lydkutt til må3-spilleren eller iPoden. Betaler du en liten sum penger, har du straks et enda større tilbud om elektroniske reiseguider.

Med en GPS (Global Position System – det amerikanske, satellittbaserte posisjoneringssystemet) får du på nettet lett tilgang til en rekke bykart som du kan bruke til å legge opp reisen.

Trolig har vi bare sett starten på bruk av elektronikk på reise. Har du en av del nyeste mobiltelefonene med må3-spiller og kanskje GPS, trenger du i framtiden ikke mer enn mobiltelefonen når du vil utforske store og små turistattraksjoner verden rundt.

Mer fra Dagsavisen