Kultur

Må skaffe 20 mill. før i morgen

De engelske produsentene av «Wide Blue Yonder» må handle lynraskt. Hvis ikke, kan norske kreditorer ta over filmprosjektet etter at halvparten av lønningene fremdeles ikke er betalt.

– Det vi har gjort, er å sikre oss, slik at vi ikke blir ufrivillige investorer som stiller bakerst i køen når fortjenesten skal fordeles, sier tillitsvalgt for staben, Runar Wiik.

Uløste saker

Et stykke ut i den mye omtalte filminnspillingen som foregikk i Haugesundområdet denne sommeren, ble det nemlig klart at flere kontrakter ikke var underskrevet, og at pengene som skulle vært der innen produksjonen startet, ikke var på plass. Fremdeles skylder den britiske produsenten den norske staben med skuespillere og øvrige filmfolk nærmere 20 millioner kroner, noe han nå har hatt en måned på seg til å rette opp.

– Nærmere research avslørte at produsentene hadde flere uryddige og uløste saker ovenfor den engelske filmbransjen. Vi innså før innspillingen var over at her kommer det ingen penger, og spurte oss selv om vi skulle fortsette, sier Wiik.

På grunn av regissør Robert Young og troen på filmens kvaliteter, ble staben, som blant annet inkluderer Lauren Bacall, Brian Cox, Hege Schøyen, Kåre Conradi, Sverre Anker Ousdal, Ingrid Bolsø Berdal, enige om å fullføre innspillingen.

Betingelsen var at den engelske produsenten skrev under på et dokument som ga filmmedarbeiderne kontroll over negativene, noe som betyr at de i praksis har kontroll over den videre utviklingen.

Tror på vårpremiere

Wiik er optimistisk på filmens framtid, selv om han er usikker på om engelskmennene vil klare å rydde opp i saken.

– Det er ingenting i veien for at det ikke skulle bli film, men vi vil ha gode kontrakter og se en veldig solid plan når nye investorer skal inn, hvem de er, og hva de planlegger, slik at vi ikke stiller bakerst i køen og risikerer å få lønna vår utbetalt i 3.000-kronersrater etter at filmen har hatt premiere til våren og begynt å spille inn penger, sier han.

Wiik vil ikke svare konkret på om hvorvidt nye investorer har meldt sin interesse, men antyder at en fullnorsk løsning ikke er utenfor rekkevidde, selv om han ikke har tro på det at det norske selskapet Euromax, som var Cairns samprodusent på filmen kan bidra.

– De har mer eller mindre ringt til alle de skylder penger og invitert dem til visning av klipp fra filmen i dag, og spurt om de vil bli investorer i stedet for kreditorer. Det ser jeg på som en siste krampetrekning, og så vidt jeg har hørt, har de fleste sagt nei. Det viktigste nå er full åpenhet og en skikkelig opprydning, slik at nye investorer kan se hvilket potensial som ligger i denne filmen, og føle seg trygge på å gå inn og satse, sier han.

Mer fra Dagsavisen