Kultur

Et fjell nær deg

Fra Høgevardetoppen på Norefjell, 1.459 meter over havet, kan du oppleve Sør-Norges nest videste utsikt.

Herfra ser du Jotunheimens tinderekker, Rondane og Gaustatoppen. Du ser også Blefjell, Hardangerjøkulen, Hallingskarvet og nesten alt det som finnes av fjelltopper i Sør-Norge. Når du får øye på Høgronden i Rondane er det greit å vite at dette utsynet skal være det lengste mellom to faste punkter i Norge sør for polarsirkelen, 185 kilometer. Du trenger heller ikke reise langt for å oppleve dette.

– Norefjell er flott, det er et kjempeområde. Det er også det nærmeste og høyestliggende fjellområdet til folk i Oslo- og Drammens-regionen, sier sekretær Anne Gallefos Wollertsen i Drammens og Oplands Turistforening.

Det er denne foreningen som merker ruter og har turisthytter her. Fordi Norefjell er så lett å komme til, egner det seg for helgeturer, forteller Wollertsen. Området er da også spesielt populært akkurat nå på ettersommeren og høsten.

Gammel seter

Wollertsen har lagt opp en helgetur for oss, og hun har selv vært i området mange ganger. Hun vil at vi skal oppleve Norefjell og Høgevardetoppen fra Eggedalssiden og starte med å gå inn til den trivelige gamle setra Toveseter etter jobb på fredag.

– Kjør inn til Sandvassetra via Eggedal. Herfra er det kun halvannen time til to timers gange inn til Toveseter, en fin tur på fredagskvelden, anbefaler Wollertsen.

Det er ikke lenger setring på Toveseter, men Drammens og Oplands Turistforening har prøvd å bevare setermiljøet ved det som nå er en ubetjent turisthytte.

– Det er veldig likt slik som det var. Her er det blant annet en unik rosemalt dør fra 1790-åra. Det var ikke vanlig med rosemalte dører på setrene, forteller Wollertsen. På DNT-hyttene er det heller ikke vanlig med dobbeltseng, men den finner vi innenfor Toveseters gamle tømmervegger.

Siden Toveseter er en ubetjent hytte, må du ta med egen mat. Dette trenger du ikke om hytta er en selvbetjeningshytte eller er betjent. De ubetjente- og selvbetjente hyttene er låst med en DNT standardlås, som DNT-medlemmer har tilgang på.

jaktet på rein

Neste morgen smører vi matpakke på Toveseter og begir oss ut på turen oppover til Høgevarde. Vi går fra bjørkeskogen og opp mot fjellryggen. Her i området er det fangstgraver fra reinsdyrjakt fra tidligere tider.

– De gravde en dyp grop som de dekket til med kvist og satte opp steingjerder som de ledet rein inn i. Det er jo spennende særlig for unger å se hvordan de fanget dyrene før, forteller Wollertsen.

Og fremdeles er det reinsdyr på Norefjell, men de er ganske tamme. På Toveseter kan du til og med oppleve å få dem helt inn på tunet!

Gråfjell

Vi tar en avstikker på stien mellom Toveseter og Høgevarde for å få med oss Gråfjell på 1.466 m.o.h. Dette er det aller høyeste punktet på Norefjell. Utsikten er fantastisk, selv om det er Høgevardetoppen som er den mest kjente her oppe.

Så følger vi ryggen videre forbi Ranten og videre til Raumyra, et sted der kryllinger, sigdøler, eggedøler, hallinger og numedøler møttes til sommerdans. Helt fram til 1858 kom de hit til Raumyra for å handle, bytte hester, drikke og danse. Raumyrdansen som den ble kalt fikk en brå slutt etter et uvær da tre menn omkom. Nå er den tatt opp igjen og neste sommer er det 150 år siden siste ordinære dans.

Høgevarde

Fra Raumyra går det bratt opp til Høgevarde som er Drammens og Oplands Turistforenings første turisthytte. Foreningen ble stiftet i 1888 og allerede 5. juli 1893 ble Høgevarde åpnet. Foreningen har nå planer om å pusse opp selvbetjeningshytta betraktelig. Her er det matlager som de besøkende kan forsyne seg av, men legg igjen penger eller en girofullmakt!

Hytta ligger ikke helt på toppen, så vi må gå litt opp for å komme opp på Høgevardetoppen. Her er også en sikteplate og de er der alle sammen. Gaustatoppen, Jotunheimen og de andre.

– Det er et værutsatt område her oppe, så det er viktig å ha med seg kart, sier Wollertsen. Utover høsten kan det komme snø i høyden og da ser man ikke merkingen. Selv er hun heldig og har bare opplevd Norefjell i godvær.

Kulturlandskap

Søndag går vi ned igjen til Raumyra, Tempelbekken og Tempelseter og går videre den nedre stien gjennom kulturlandskapet. Vi følger den blåmerka ruta til Hestryggen, og derfra går en umerket sti tilbake til utgangspunktet ved Sandvasseter.

– Det er denne variasjonen som er så flott med Norefjell. Kulturlandskapet her nede, det frodige seterområdet ved Toveseter og det golde fjellet i høyden – og så utsikten da fra Høgevarde og Gråfjell.

Nyeste fra Dagsavisen.no: