Kultur

Full fres i snøen

Bli ikke overrasket om du møter på en underlig doning i alpinbakken i år. Nåkan du nemlig teste den splitter nye «snøsykkelen» Snow Moto Cross – ellerSMX – både på Beitostølen og Geilo. To nordmenn står bak oppfinnelsen somvant prisen for beste nye nykommerprodukt på ISPO en verdens størstevintersportsmesser i München i fjor. SMX'en ser litt ut som en blanding aven forvokst trehjulssykkel med tre stålkantede ski i stedet for hjul og enlangbeint racerkjelke.

– Det er lett å lære å bruke den. Du svinger ved å bruke vekten og du kanfå til de fineste carvingsvinger forteller Egil Stene-Johansen i NorthLegion.

Du kan både kose deg med å kjøre «vanlig» slalåm ned bakkene men du kanogså bruke SMX'en til å gjøre mange kule triks.

– Terrengsykling og BMX er blitt en populær sport i mange skianlegg omsommeren. Vi ønsket å lage noe lignende for vinteren også sierStene-Johansen.

Godkjent til bruk

Snøsykkelen kan hektes på flere forskjellige typer skiheiser som trekkerdeg opp i bakken. Foreløpig er det bare Geilo og Beitostølen som hargodkjent sykkelen i første omgang til bruk i enkelte traseer. BeitostølenAktiv startet med utleie i forrige uke og fra og med denne helgen er ogsåmulig å teste doningen i akebakken i Havsdalen på Geilo. I tillegg har enrekke skianlegg landet rundt nå det nye produktet til utprøving.

– Produktet har også slått veldig godt an i utlandet. Det ble veldig storinteresse for SMX'en etter vi vant prisen på vintersportsmessen i Tysklandforteller Stene-Johansen.

En SMX koster i dag cirka 10.375 kroner og du trenger også en delsikkerhetsutstyr. Den selges både på nett og i en del sykkelforretninger.

1. SMX og airboard på Beitostølen

Forrige helg gitt startskuddet for utleie av de nye SMX-syklene påBeitostølen. Hjelm ryggplate og kne- og leggbeskyttelse er inkludert.Dagsleie 350 kroner inkludert heiskort eller 100 kr/timen (heiskort itillegg). Syklene kan foreløpig bare brukes i kjelkeheisen og i tonedfarter men etter hvert kan det bli aktuelt å åpne for bruk i heleanlegget. En annen morsom gruppeaktivitet på Beitostølen er Airboard der duligger på magen på en slags luftpute og styrer med å lene seg fra side tilside. Her kjøres det gjerne konkurranse mellom deltakerne (265 kr perperson minst ti personer).Les mer på www.beito-aktiv.com.

Andre aktiviteter: Isklatring snørafting kitingkurs (en eller to dager)overnattingstur i lavvo eller snøhule snøscooterrace på motocrossbane.

2. Isjuving i Vågå/Lom

Juving er blitt en populær sommeraktivitet. Men også om vinteren er juvenespektakulære med dramatiske isformasjoner isgrotter istunneler og brattesnørenner. Bli med Upptur på en fem timers oppdagelsestur med eneståendeisformasjoner fra Hindsæter i Sjodalen i Vågå. Turen passer for familier medbarn fra sju år og koster 350 kr for voksne og 200 kr for barn under 15 år.Ønsker du tøffere utfordringer kan du bli med på «isjuving extreme» der duogså kan teste isklatring og rappellering 450 kr per person (fra 16 år).Selskapet arrangerer også trugeturer og guidede skiturer langs Sjoa ellertindebestigning samt breturer. Les mer på www.upp.no.

Andre aktiviteter: I området Lom/Otta kan du blant annet også bli medpå snørafting vinterpaintball med mer.

3. Kiting på Geilo

Seil over vidda! Kiting er en sport som på få år har fått mange tilhengere.Geilo og Hardangervidda er et av de beste stedene i landet å lære seg dennekunsten. Kiten eller dragen kan brukes både sammen med snøbrett alpinskiog telemarksski. Geilo Event arrangerer dagskurs hver tirsdag lørdag ogsøndag. Møt ved Turistinformasjonen klokken 10. Her får du låne utstyr oglærer å håndtere seilet. Pris 900 kr fra 12 år.

Andre aktiviteter: Geilo er et mekka for mange typer snøaktiviteter.Sjekk ukesprogrammet på www.geilo.nofor å se hvilke tilbud som finnes på ulike dager – for eksempel to timerssnøskutersafari fra Dagali flyplass (1200 kr per skuter med plass til to)eller snøskuterkjøring på bane (250 kr per heat) snøkjøring i rallybil påDagali kanefart natursafari hundesledekjøring guidet trugetur elleraking i kjelkeanlegget på Dagali.

4. Norges største kjelketrekksenter på Vierli

Kjelketrekksenteret Vierli Vinterland i Rauland er ifølge dem selv Norgesstørste med over 100 kjelker og tre nedfarter der den lengste er cirka énkilometer. Egen bakke med minikjelker for barn under åtte år i Lekeland.Priser for to timer med kjelke og heiskort er 250 kroner for voksne og 170kroner for barn/ungdom. Du kan også være med på snørafting med gummiflåtesom blir trukket i full fart etter en snøskuter for 60 kroner per person(minimum to). Kjelketoget koster 10 kroner per person. Alle dager påmeldinghos Vierli Turistsenter tlf. 35 07 23 00.

Andre aktiviteter: Skisenter med lekeland med blant annet ATV(firehjuling) miniscooter hoppeslott. www.vierli.no

5. Trugetur med rappell i Hemsedal

En spennende nyhet hos Norske Opplevelser er en trugeturer til fjelltoppenVesle-Røggjin som har fantastisk utsikt over Hemsedalsfjella. Etterpårappellerer dere ned en 30 meter høyt stup etterpå. Dette arrangeres hveronsdag fra 10-13. Påmelding på tlf. 3206 0003 tirsdag innen klokken 15.Minst fire personer må være påmeldt. Pris 495 kroner.

Flere aktiviteter: Hemsedal har også en praktisk ukemeny med mangeforskjellige aktivitetsforslag på ulike dager sjekk www.hemsedal.com.Blant annet kan du være med på isklatring guidede skiturer kanefart kjøresnøskuter på en tre kilometers bane i Lykkja (300 kr for 30 minutter)hundekjøring eller ri. Barna kan ake gratis i BOB-landet daglig mellom 17-18på skisenteret. Hver lørdag er det aktivitetsdag for barna med konkurransereventyrlesing og scootertur i slede. Du kan også lære deg offpistekjøring.

6. Skreifiske i Lofoten

I år satser Lofoten mer på vinterturisme enn noensinne. Ikke bare byrøygruppen på skikjøring i to fine anlegg i spektakulære omgivelser ogfjellturer på ski som kan ta pusten fra deg. Du kan også være med på enrekke spennende aktiviteter der du ikke trenger å være en del av en gruppefor å delta som så ofte før. Bli med på trugetur i fjellet gummibåtsafarihavrafting kajakkpadling – og ikke minst fisketurer. Å oppleve den særegnestemningen under Lofotfisket i februar-mars er også utrolig spennende.Aktivitetsmeny for ukedagene finner du på www.lofoten-winter.com.

7. Reinkjøring i Tromsø

Hvorfor ikke ta en forrykende storbyhelg i Tromsø? Her finner du et vell avkule utendørsaktiviteter rett utenfor cafédørene. Er du heldig flammer ogsånordlyset over himmelen. Hva med shopping og cocktails på en av byens mangebra barer på fredag reinkjøring på lørdag og skutertur i Lyngen på søndag?Nord på Kvaløya kan du bli med på cirka tre kvarters reinkjøring i fjelletfra Tromsø Friluftssenter i Risvika. Dette inkludert gårdslunsj ogtransport fra Tromsø koster 1200 kroner per person. Eller du kan kjøre reinog oppleve joik og samisk kultur i Ramfjordbotn for samme pris.

Andre aktiviteter: Skutertuer til Lyngen (halvdags- og dagturer)turer i hundeslede (både røffe og rolige) isfiske havfiske alpinbakkertrugeturer til fine utsiktsfjell. I Lyngen tilbys også blant annet skikursog guidede toppturer på ski. Les mer på www.destinasjontromso.no.

8. Firehjulsfresing på Skeikampen

Skeikampen kan i som en nyhet i år tilby er røff snøkjøringmed ATV eller motordrevne firehjulinger som ser ut som forvokste lekebiler.Er du over 18 år og har sertifikatet i orden kan du trå gassen ibånn hver onsdag torsdag og lørdag i vinterperioden klokken 15 17 og19. De guidede turene tar to timer og det må minimum være ni påmeldtepersoner per tur. Underveis er det muligheter til å frese litt fra seg underbanekjøring på Racecampen. Prisen er 700 kroner per person. Ta medskibriller!

Andre aktiviteter: Skøytebane vinterridning. Les mer på www.skeikampen.no

9. Norges lengste akebakke på Rjukan

Test Norges lengste akebakke med heis! Ta taubanen Krossobanen opp tilGvepseborg. Herfra kan du frese rundt 21 rå sikksakksvinger ned Ryes veisom ble oppgradert for en million kroner i fjor og åpnet for aking. Løypa er3.851 meter lang og høydeforskjellen cirka 500 meter. Det er påbudt å brukehjelm og briller. Heiskort for én dag koster 100 kroner. Du kan også leiekjelker her eller ta med din egen. Anbefalt nederste aldersgrense for barner 10 år. www.krossobanen.no

Med sine rundt 170 islagte fosser og lange sesong regnes Rjukan som et avNord-Europas beste steder for isklatring. Telemark Opplevelser arrangererkurs i isklatring for både nybegynnere og viderekomne(telemark-opplevelser.no). Det er også kommet en ny isførerguide med kart ogbilder av alle fossene sjekk www.rockfax.com.Isfestival fra 23.-25. februar.

Andre aktiviteter: Kanefart hundekjøring isfiske skiseilingalpinanlegg guidede skiturer Rjukanbadet skiturer til Gaustatoppen. Lesmer på www.visitrjukan.com

10. Bob bob på Lillehammer

Lillehammer Olympiske Bob- og Akebane Nord-Europas eneste kunstfrosne bob-og akebane og er også åpen for publikum! Test bobrafting ien gummibob som ligner på et stort badekar med plass til fem-seks personerpluss pilot. Farten kommer fort opp i 80-100 kilometer i timen. Aldersgrense10 år med foresatte 12 år uten. Pris 190 kr for voksne 100 kr for barn. Erdu skikkelig tøff kan du være med å teste «taxibob»som styres av en autorisert pilot med plass til tre passasjerer. Farten kanher komme opp i 120 kilometer i timen og belastning på nesten 5 G. Pris 900kr per person. Aldersgrense 16 år. De yngste og de som liker litt roligereturer kan bli med på aking (arrangeres for grupper på minst fem) med enspesialkjelke for turister. Her er aldersgrensen sju år. Anlegget er åpentpå onsdager fra 16-19 og lørdager fra 11-18. Kanthaugen Freestyleanleggtilbyr også kjelkeutleie i helgene feriene og på torsdagskveldene 130 krper time per person inkludert kjelke heiskort hjelm og briller. Les mer på www.olympiaparken.no.Du må være minst ti år for å kjøre alene. Anlegget ligger ved Hunderfossennord for Lillehammer og rett ved den nye flotte Vinterparken som du kanlese mer om på Dagsavisens reiselivssider på nettet: www.dagsavisen.no/reiseliv/article2509010.ece

Mer fra Dagsavisen