Kultur

Med barnebarna i bagasjen

– Det gir oss veldig mye. Vi synes det er topp å ha dem med på tur sier bestemor Eva.

Da barnebarna Eva Johanne (10) Jone (7) og Ingrid (6) Hustoft Johansen var fem år fikk de tilbud om å være med dem til naturgården Langedrag og fornøyelsesparken Hunderfossen.

– Disse stedene ligger heller ikke så langt unna hjemme om det skulle være noe. Det kan jo hende at de savner mamma og pappa litt. Men før det har barna ofte overnattet og vært med på forskjellige småturer så er blitt litt vant til å være sammen med oss først sier Eva.

Svømmebasseng viktig

Når barnebarna er sju får de tilbud om å være med besteforeldrene til Syden. Eldstemann Eva Johanne sa ja med en gang de spurte henne hun hadde lyst til å være med til Kypros.

– Vi la vekt på å finne et barnevennlig sted så vi kunne legge til rette for at hun skulle ha det bra. Derfor har vi bodd på familieanlegg som Sunwing eller Saga Garden Hotel når vi har tatt med barnebarna forteller Eva som ikke synes det var noe problem å holde tritt med et ungdommelig tempo.

– Selv om vi nærmer oss 60 har vi fremdeles moro av å leke i vannet! Vi liker oss vanligvis best på stranda men unger liker seg ofte bedre i bassenget. Derfor gjorde vi en avtale om å være halve dagen på stranda og tilbringe resten av dagen ved hotellbassenget forteller hun.

Besteforeldrene pleier også å legge inn en dag der de gjør noe annet som å besøke en dyrepark eller et badeland.

Kjempegøy

– Veldig kult! synes Eva Johanne (10) som har vært med på to turer til Syden med besteforeldrene.

Egentlig var det Jones tur i mars. Men etter å ha tenkt seg om litt ville han gjerne vente litt.

– Han sa at han heller ville være med når han ble åtte-ni år. Det respekterer vi selvsagt sier bestemor Eva.

Derfor fikk Eva Johanne være med på en ekstra tur til Tenerife i stedet.

– Besteforeldrene mine er så morsomme og greie altså. Vi fant på veldig mye gøy. Svømte masse. En dag var vi i et badeland. Det var også veldig morsomt å være på stranden på Tenerife. Selv om bestemor ble oversvømt av en bølge ler Johanne.

Hun hadde fått fri fra skolen for å være med besteforeldrene. Men leksene slapp hun ikke.

– De hjalp bestefar meg med forteller hun.

Man kan jo også lære nye ting selv om man ikke sitter på skolebenken hjemme.

– Jeg lærte å snakke ganske mye spansk. «Hola» betyr hei. Og så kan jeg be om regningen: «la cuenta por favor» sier Johanne uten å nøle.

Reisehefte

Før de reiser får barnebarna et lite hefte som bestemor har laget til dem så de kan forberede seg litt.

– Jeg går inn på nettet og henter ned litt informasjon om og bilder fra landet de skal til. Det er viktig at de lærer at «Syden» ikke er ett sted men består av mange forskjellige land og steder som alle er unike. Her putter jeg inn litt om landets historie hvor vi skal bo hva man kan gjøre her og så videre. Da vi var på Kypros hadde jeg med en del om greske guder. Det synes de var veldig interessant. Johanne var veldig opptatt av Afrodite mens Jone hadde mest sans for krigerguden Ares og var veldig fascinert av Kyklopen forteller Eva.

Hun lager også en liten ordliste og lar barna finne ut hvordan de må regne om den fremmede myntenheten.

En av gangen

Besteforeldrene har valgt å ta med ett og ett av barnebarna av gangen.

– Det er best. De er tre søsken og da kan det være OK å få være litt alene innimellom og få full oppmerksomhet. Vi tenker litt på oss selv også for det er jo et stort ansvar å ha med barn på tur. Når vi er to kan dessuten én av oss slappe av litt innimellom mens den andre følger med sier Eva som innrømmer at hun pustet lettet ut når alt hadde gått bra hver kveld på den første turen.

Men hun synes det er viktig å ikke bli for overbeskyttende heller.

– De må jo få lov til å røre seg litt! På Kypros fant Eva Johanne seg blant annet en jente hun var mye sammen med. De brevveksler ennå forteller bestemoren.

God tid sammen

Mange besteforeldre kvier seg for å ta med barnebarna på tur nettopp fordi ansvarsbyrden kjennes for stor. Noen foreldre er også litt redd for å gi slipp på ungene sine spesielt om de ikke er så reisevante.

– Vi synes bare det er kjempehyggelig at barna våre får være med besteforeldrene sine på tur og stoler fullt og helt på dem sier pappa Frode Johansen.

Han mener kontakten de får er veldig verdifull.

– Vi vet at de passer på barna så godt de kan. Ting kan jo skje men det kan like gjerne skje når de er sammen med oss påpeker han.

Noen ganger har hele familien Hustoft Johansen også reist på ferie sammen med besteforeldrene. Ett år var de to uker på Kypros.

– Det var veldig hyggelig å ha så god tid sammen. Vi bodde i to forskjellige leiligheter slik at alle kunne trekke seg litt tilbake for seg selv når de hadde lyst. Vi hadde en del måltider sammen men delte oss også litt. Noen ganger dro vi ut og spiste alene andre ganger passet vi barna så foreldrene kunne få litt voksentid sammen. Det er greit å dele seg litt innimellom også påpeker Eva.

Storbyhelg

Når barna blir tolv ønsker besteforeldrene å ta dem med på storbyferie.

– Da er de gamle nok til å forstå og glede seg over mange ting sier Eva.

Men allerede i desember var de på en liten testtur – med hele gjengen. Nettjeger Eva hadde klart å skaffe flybilletter til alle sju for 2.800 kroner.

– Vi ville ikke dratt til en så stor by alene med tre barn. Det hadde rett og slett blitt litt for mye. Men med litt hjelp gikk det kjempefint sier pappa Frode.

Den første dagen ble likevel litt slitsom.

– Det var litt dårlig vær og vi kom fram veldig sent på natten så vi hadde ikke sovet så mye. Vi brukte også T-banen som var veldig overfylt. Men neste dag spanderte vi taxi i stedet og det var mye bedre vær. Så den dagen ble veldig vellykket forteller Eva.

– Vi var og så voksdukkene på Madame Tussauds og så var vi i Londons største leketøysbutikk. Så så jeg Big Ben og kjørte verdens største pariserhjul London Eye forteller barnebarnet Eva Johanne ivrig.

Hun synes også det var spennende å se musikalen «Mamma Mia».

– Jentene dro på musikal mens guttene dro på fotballkamp ler Eva Johanne som var glad hun slapp fotballkampen.

Etterpå fortsatte de i sykkeldrosje til en restaurant.

– Man trenger ikke bare gå på McDonalds selv om man har med barn. Mange hyggelige restauranter har fine barnemenyer. Bare gå litt tidlig på kvelden tipser bestemor.

Som håper turen ga mersmak.

– Det er veldig hyggelig om barnebarna får noen gode minner fra tiden med besteforeldrene sine!

Foreldrene Frode Johansen og Linda Hustoft Eva Johanne (10) Jone (7) og Ingrid (6) Hustoft Johansen sammen med besteforeldrene Leif og Eva Johansen i London i desember 2006.

Bestemor med Jone på Langedrag da Jone var fem år.

Bestemor og Jone på Hunderfossen i 2003.

Eva Johanne (10) Jone (7) og Ingrid (6) Hustoft Johansen besøkte Madame Tussauds voksmuseum i London.

Bestemor Eva har laget noen fine hefter om Kypros og Tenerife som barna har fått foran hver tur.

Mer fra Dagsavisen