Kultur

De 10 beste reiseopplevelsene i 2007

Reisemenyen blir stadig lengre – både for gourmeter og for deg som reiser på sparebluss. Lavpris- og charterselskapene fortsetter å dytte inn nye destinasjoner vi kan fly direkte til for en rimelig penge. Og vi reiser og reiser mer enn noensinne. Samtidig er vi blitt mer kresne. Billig sprit og stekende sol er ikke nok. Både hotellet opplevelsene og reisemålet skal helst ha særpreg og karakter. Og vi vil ha mye igjen for pengene!

1. Beste nye storby: Valencia

Endelig får vi en direkterute til denne fantastiske byen på spanskekysten. Barcelonas lillesøster har gjennomgått en utrolig forvandling fra grå industriby til en trendy selvbevisst og kreativ storby og er både vennligere og varmere enn storesøsteren. Men også Valencia kan by på en glimrende kombinasjon av hyggelig gamleby med små barer og cafeer og artige butikker nyskapende arkitektur kunst i verdensklasse og deilig strandliv. Byen er intim og du kan til og med ofte komme ut for hyggelig service – noe som ellers ikke er hverdagskost i Spania. Den spektakulære vitenskapsbyen og mesterverket Palau de les Arts av stjernearkitekten og bysbarnet Santiago Calatrava er et syn til alle døgnets tider. Prøv den ekte valencianske paellaen og Spanias søteste appelsinjuice. I sommer går dessuten den berømte regattaen America's Cup av stabelen her. www.turisvalencia.es. Norwegian begynner med direkteflygninger i april.

Se opp for: Dublin og Dubai.

2. Beste nye chartermål for sommeren: Sicilia

Tja. Det var ikke mange sensasjonelle charternyheter på sommermenyen i år. Men vi holder knapp på Middelhavets største øy Sicilia som riktignok ikke er helt ny på chartermenyen men der turistene i år får mange flere steder å velge mellom. Dette er ikke øya for fyll og fest men spennende natur og kultur samt god mat og drikke. Blant annet kan du ta dagsturer til Europas største aktive vulkan. Star Tour har lenge hatt badebyen Giardini-Naxos og «fjellbyen» Taormina som nås med gondolbane fra stranden på menyen. I år utvides tilbudet med vesle Mascali og den spennende byen Siracusa som har mange historiske severdigheter. Ving vil tilby turer til Cefalu en av øyas kanskje mest sjarmerende middelalderbyer samt vesle Campofelice di Roccella som begge ligger nær «hovedstaden» Palermo. Apollo vil også begynne med turer til Cefalu og Taormina samt rolige genuine Brolo.

Se opp for: Kefalonia i Hellas (Star Tour) samt den bulgarske svartehavskystens eldste by Sozopol (Star Tour/Ving/Apollo/Lilleput reiser).

3. Heteste reisemål: Kina

Giganten har for alvor åpnet dørene og turistene renner inn akkurat som investorer og ferske sedler. Og hva mer kan man be om som en nysgjerrig reisende: eldgamle kulturskatter i verdensklasse en utrolig historie en fullstendig annerledes kultur og tenkesett vanvittig bra shopping og nesten skummelt lave priser. Og ikke minst: Opplevelsen av å være vitne til en av historiens raskeste og mest dramatiske forvandlinger fra en kommuniststat til konsumiststat i løpet av et fingerknips. Landet eller riket som Kina kanskje til og med fortjener å kalles inspirerer til en blanding av fascinasjon og uro: Fascinasjon over hvor fort alt skjer – og uro når man aner hvilke enorme kostnader utviklingen også har både lokalt og globalt.

Se også opp for: Vietnam Kambodsja Argentina Brasil og Mexico.

4. Mest for pengene Charter: Kroatia/Thailand

Bulgaria markedsføres gjerne som det store «mest for pengene»-reisemålet om det først og fremst er sol- og bad du er ute etter. Men Dagsavisen holder fremdeles en knapp på Kroatia denne sommeren om man ikke bare regner rene kroner men også hva du får igjen av omgivelser mat og utfluktsmuligheter. Hotellene er også kommet seg en del. En annen fordel er at det er lett å dra på svipptur til nabolandene Italia Slovenia og Montenegro og innlandet byr også på spennende uutforskede muligheter. Landets vanvittige turistboom kan dessuten tyde på at billigfesten ikke vil vare så mange år til. Dessuten begynner det å bli lovlig fullt. Som vinterdestinasjon er Thailand til tross for at baht'en har steget relativt kraftig det siste året fremdeles en vanvittig rimelig feriedestinasjon som byr på alt reisende måtte begjære av kultur paradisstrender og action.

Se opp for: Slovenia Montenegro og Romania samt Kambodsja og India.

5. Mest for pengene storby: De baltiske byene

Det siste årene er flykonkurransen skjerpet til mange av de baltiske hovedstedene. Det betyr mange avganger og lave priser. I tillegg er jo flytiden veldig kort – så du slipper å bruke opp ferietiden i lufta. Prisnivået i landene er også fremdeles svært lavt i forhold til resten av det vestlige Nord-Europa noe som gir mye moro for pengene – spesielt innen shopping og spa. Stadig flere har også oppdaget at Tallinn og Riga ligger i nærheten av fine strandområder som absolutt er verdt å besøke spesielt i sommermånedene men som også har sin sjarm utenfor sesong. Finn gode gratis byguider på www.inyourpocket.com.

Se opp for: De polske byene som Krakow Warszawa og Gdansk.

6. Mest spennende cruisenyhet: Hurtigruta til Grønland

Etter noe opphold tilbyr Hurtigruta igjen cruise til Grønland denne gang med splitter nye «Fram» som er et meget moderne skip som er spesialbygd til å gå i polare strøk. Om vinteren skal den gå i Antarktis men i sommer er det ført og fremst cruise rundt Grønland som står på rutetabellen. Underveis gjør skipet strandhugg flere spennende steder: Blant annet står svømmeturer i varme kilder inuittkultur fascinerende historie dyreobservasjoner og spektakulære naturopplevelser på menyen. Passasjerene kommer dessuten nærmere naturen i mindre polarsirkelbåter. www.kystopplevelser.no

Alternativt: Er du mer eventyrlysten kan du i stedet padle langs grønlandkysten eller krysse øya med hundeslede eller på ski med Hvitserk.

7. Årets ukjente perle: Bhutan

Bare 15.000 turister fikk besøke dette lille kongedømmet i Himalaya i 2005. Landet har svært strenge regler for turisme og bare et visst antall besøkende slipper inn hvert år. Alle må være med på ferdigpakkede rundturer – det er ikke lov til å reise på egen hånd. Landets eget flyselskap flyr deg inn og ut. Til tross for dette er det en unik mulighet til å oppleve et av verdens mest intakte kulturer. Landet er et levende museum med fantastisk arkitektur blendende vakker natur og vennlige mennesker. Flere norske turoperatører arrangerer turer hit. www.kingdomofbhutan.com

Se opp for: Laos Myanmar Namibia og Botswana.

8. Årets mest sanselige reisemål: Ciudad del Vino i Spania

Både vinelskere matelskere og arkitekturfetisjister bør legge turen til Ciudad del Vino Vinbyen i Elciego nord i Spania. Den kjente vinprodusenten Marqués de Riscal åpnet i høst en hel temapark om vin til 650 millioner kroner rundt vingården sin. Aller mest iøynefallende er det spektakulære hotellet tegnet stjernearkitekten Frank O. Gehry. Bygningen har også en egen gourmetrestaurant og vinspa. Hotellet er kun åpent for gjester – velbeslåtte sådanne – da de må betale fra 3.800 kroner per natt i dobbeltrom. Men bygningen kan nytes fra utsiden siden temaparken kan besøkes av alle for seks euro inkludert omvisning og ett glass vin. Bestill på forhånd. www.marquesderiscal.com

9. Oppdag Norge: Isbreene

Se dem før de smelter bort! Det er ikke bare på kinolerretet og i skremmende TV-dokumentarer at isbreene blir mindre. Svært mange av de norske isbreene er i ferd med å krympe. Benytt sjansen nå til å se de majestetiske istungene som enn så lenge velter ned mellom fjellene. Du kan også studere de vakre isskulpturene på nært hold om du blir med på brevandring med en autorisert guide. www.visitnorway.no

Se opp for: Torskefiske for nå er det visst snart ikke torsk igjen i havet heller. Og sørg for å bruke skiutstyret flittig mens det ennå er litt snø.

10. Årets se-før-det-er-for-sent: Tibet

Tibet er et av verdens mest sagnomsuste steder. Men hvor lenge vil det lille fjellriket kunne beholde sin karakter? Med den nye jernbanen fra Beijing til hovedstaden Lhasa frykter mange at kineserne vil få et enda sterkere grep om Tibet og mener den er en enorm trussel mot tibetansk kultur og religion. Jernbanen betyr også at det er lettere for turister å komme seg hit. Mange turister. Det i utgjør enda en trussel for den egenartede tibetanske kulturen. Skal du besøke dette unike stedet husk å reise varsomt og vær bevisst!

www.tibettour.com.cn

Se opp for: Cuba mens Castro ennå så vidt puster.

Mer fra Dagsavisen