Kultur

Juleshopping i Kina

Interessen for Kina har eksplodert det siste året.

– Før dro alle til London men nå kan du kjøpe minst like spreke ting i Kinatil en brøkdel av prisen hjemme sier Vigdis Fondevik som er markedssjef iMitt Kina.

Hun ramser opp forlokkende eksempler: Gucci-jeans til 80 kroner paretmerkevesker til hundrelappen hele skidresser til 300 kroner.Silkepyjamaser pashminaskjerf sportsutstyr og kunsthåndverk er andreflotte gaver under treet.

– Det er ikke mye som koster mer enn 200 yen cirka 160 kroner. Vanlige klærog sko bør ikke koste mer enn 100 yen cirka 80 kroner. I gatebodene og påmarkedene må du huske å prute ofte ned til én femtedel av det de sier somutgangspris. Men du må ha tålmodighet råder Fondevik som har silkemarkedeti Beijing som sitt favoritt-shoppingsted.

– Her får du det meste og det er enkelt å bevege seg rundt. I øversteetasjen har de fantastiske tekstiler. Ellers er klær sko vesker klokkerog ski og vinterklær i mange varianter er også veldig gode kjøp poengtererFondevik.

Kjøper du en koffert å ha med alt sammen hjem i er det imidlertid ikkesikkert den holder hele veien hjem.

Kvalitetsfake

Mange av de kjente merkevarene produseres nettopp i Kina. Derfor kan du oftefinne kvalitetsvarer på gaten ofte varer som er smuglet ut bakdøren påfabrikken. Andre varer er rene piratkopier av varierende kvalitet. Til sluttfinnes det en rekke kinesiske merker og «hermemerker» à la North Fakeistedenfor North Face som også kan være av utmerket kvalitet.

– Sjekk sømmer og detaljer nøye. Men det kan være vanskelig å se hva som erfake eller ikke innrømmer Fondevik.

– Fake betyr heller ikke nødvendigvis at produktet er dårlig sier AnneKrogh som er ansvarlig direktør i KinaReiser.

– Det viktigste er at du liker modellen og synes at kvaliteten virker god.Får du en pris du er fornøyd med er jo alt bra. Men kjøper du et silkeslipstil fem kroner som skal være «100 prosent silke» kan du være sikker på atdet eventuelt ikke er annet en lappen som er av silke ler Krogh.

Hun elsker å handle klær og småting blant annet billige CD-er og DVD-er tilti kroner. Et av favorittmarkedene hennes er New market som også har etbredt og billig utvalg.

– Her synes jeg det er hyggeligere og mer behagelig å handle. Påsilkemarkedet er selgerne mer pågående og det kan være litt mer masete ogubehagelig å handle der. Og kjøper du en pelskåpe på det russiske markedetspørs det om hårene fremdeles sitter på når du kommer hjem sier hun.

I varehusene er det faste priser og merkevarer koster omtrent det samme somher hjemme.

Vinterkupp

Beijing og Shanghai er de to storbyene som egner seg best for en langhelgda raskeste flytid er med Finnair via Helsinki. Fra Helsinki til Beijing ogShanghai tar det ikke mer enn knappe åtte-ni timer. Du bør beregne minst femdager til hele turen. I vintersesongen er det riktignok kaldere men mindreturister og gode muligheter for å komme over kjempebra tilbud på fly ogpakketurer så du trenger ofte ikke legge på mer enn en tusenlapp eller to iforhold til en storbyhelg i Europa. Desember er i ferd med å bli littdyrere da det er blitt høysesong. Stadig flere har nemlig skjønt at det kanlønne seg å legge julehandelen til Kina. Hongkong og Guangzhou er to andrespennende shoppingbyer litt lenger sør men skal du reise hit bør du haflere dager.

Hovedideologien har for lengst endret seg fra kommunisme til konsumisme i dekinesiske storbyene. Kjøp julegaver til hele familien for en femtedel avprisen her hjemme: vesker klær sko silkepyjamaser perler skiutstyrmøbler leketøy og kunsthåndverk.

Mer fra Dagsavisen