Kultur

Romantikk takk!

Kristin Valla

Journalist og forfatter blant annet av reiseguiden «Verdens fineste. 55romantiske reisemål»

– Å gå tur er noe av det mest romantiske jeg vet om høsten. Enten herhjemme eller i en storby. Jeg synes det er veldig fint å gå langs en elvgjerne i et område der det ikke er så mange turister. Paris er utrolig flottom høsten. Man kan gjerne rusle en tur langs Seinen. Et annet sted som ikkealle vet om er å vandre langs kanalen Saint Martin. Området rundt harblomstret opp og det er kommet mange koselige kafeer og restauranter her.Tidligere i høst var jeg i Dublin sammen med mannen min og da ruslet viogså her langs kanalen som danner en bue rundt byen. Det var kjempefint. Omhøsten trekker dessuten mange svaner opp hit.

Romantisk hotellhelg

– Hunters Hotel i Wicklow i Irland ligger i et gammelt bindingsverkshuscirka 45 minutter utenfor Dublin. Det er veldig koselig med gammeldagse romog mye atmosfære. Den prisbelønte hagen er også veldig fin om høsten.Familien Hunter har drevet hotellet siden 1820 og lager all maten selv. Detre retters middagene er kjempegode! Et sånt sted det er deilig å bare væreinne og drikke whisky foran peisen...

Bed & breakfast fra 800 kr per person i dobbeltrom. Tlf. +353 (0) 40440106 www.hunters.ie.

Romantisk spahelg

– Jurmala er et populært strandområde like utenfor Riga. Om sommeren er detfine området fylt med badegjester men på høsten er det en litt mer øde ogmagisk stemning her. Derfor er det flott å gå tur på stranda hele året.Langs stranden er det en rekke spahoteller og et av de fineste er Alve Spa.Det er også fint å kombinere oppholdet med et opphold i Riga.

Les mer på www.jurmala.lv.

Romantisk utenlandsweekend

– Venezia er en nydelig by å besøke på høsten og vinteren når det ikke erså mange turister der. Jeg liker dessuten byen bedre når det er litt kaldt.Lyset er mye finere og gjør at bygningene kommer mer til sin rett. På dennetiden av året tar dessuten hverdagslivet mer over. Du føler ikke bare atbyen er en eneste stor turistmagnet men et sted der folk faktisk bor oglever.

Les mer på www.turismovenezia.it.

Romantisk strandparadis

– Jeg er mer glad i Karibia enn i Asia. Jeg har besøkt flere øyer her ogproblemet er ofte at det er veldig dyrt å bo. Blant annet derfor synes jegat Jamaica er veldig bra. Der kan du finne mange OK hoteller til en brapris. Jeg bor gjerne på et sted med full pensjon så slipper du å løpe rundtfor å lete etter en ny restaurant hver dag. Så kan man bare slappe av medsolseng bading – og kjærligheten. Folk har dessuten en veldig liketilholdning til livet på Jamaica – også når de er på jobb – som gjør at detblir en god stemning. De er litt høflige og litt crazy på samme tid!

Les mer på www.jamaica-irie.com.

Aktiv romantikk

– Jeg er litt bedagelig av meg... Men jeg kunne gjerne tenkt meg å sykle fralandsby til landsby i Provence. Det er fint nå på høsten når det ikke er såvarmt. Amsterdam er også en koselig by på sykle i blant annet fordi alt erså godt tilrettelagt. En annen ting jeg godt kunne tenke med å gjøre er å taet surfekurs i Sydney i Australia!

Trans Provence tilbyr ferdigpakkede sykkelturer i Provence www.transprovence.no.

Katrine Moholt

Programleder i «Jakten på kjærligheten» på TV 2

– Egentlig er det ikke så farlig hvor du drar så lenge du reiser med noendu liker godt. Storbyferier der man tusler forelsket hånd i hånd i gatene erjo en klassiker men også i Norge finnes det utrolig mange romantiske stederman kan besøke.

Romantisk hotellhelg

– Utne Hotel i Hardanger er veldig romantisk med sjel i alle rom. Iforbindelse med «Jakten på kjærligheten» har jeg reist mye rundt i Norgesom har utrolig mange fine steder jeg aldri har visst om. Blant annet harjeg bodd på mange historiske hoteller land og strand rundt. De fleste av demhar spennende historier. Ofte finnes det til og med et lite spøkelse ellerto på lur som gjør at man må krype litt ekstra tett sammen&

Finn flere historiske hoteller på www.dehistoriske.no.Et dobbeltrom på Utne Hotel koster 1.380 kr inkludert frokost. Tlf. 53 6664 00.

Romantisk spahelg

– Jeg har faktisk aldri vært på spa! Men jeg drømmer om det og vil gjerneprøve. Blant annet har jeg hørt at Quality Spa & Resort SelmaLagerlöf i Sunne i Sverige skal være veldig fint. Jeg har også danset påHolmen Fjordhotell i Asker som skal ha en bra spa-avdeling.

Les mer på www.selmaspa.sekjærlighetshelg fra 3.950 SEK per person og www.holmenfjordhotell.no.

Romantisk utenlandsweekend

– Italia er fantastisk så jeg anbefaler gjerne en romantisk storbyhelg iRoma Venezia eller Milano. Den italienske kulturen og menneskene er såvarme og stemningen så rolig og intim. Som skapt for litt romantikk&

Les mer på www.enit.it.

Romantisk strandparadis

– Jeg liker veldig godt de greske strendene. Det beste er å finne en litenhvit strand der dere kan være alene for eksempel på Kreta. Men det er ogsåveldig romantisk å slå på stortromma og dra på cruise i Karibia noe jeg ommannen min gjorde for to år siden. Da slapper du av med god mat og musikk ombord og går i land på mange spennende steder.

Les mer på www.greeka.com/greece-beaches.htm.

Aktiv romantikk

– Å dra til et sted der du kan danse er den optimale aktive romantiskeferie. Men noe annet jeg synes var veldig romantisk var å sykle frafjellstue til fjellstue i Valdres som vi gjorde i sommer med NorskeBygdeopplevelser. Vi syklet i snitt tre mil om dagen. Jeg var veldigforbauset over hvor enkelt det var å sykle og hvor mye mer du får sett iforhold til når du går. Å sitte og nyte nistepakken sammen med kjæresten ogskue utover fjellheimen og kjenne naturen så tett på er bare kjempeflott.

Les mer på www.norske-bygdeopplevelser.no.Seks dagers ferdigpakket sykkeltur fra 3.800 kroner.

Anders Wyller

Ansvarlig redaktør i reisemagasinet Vagabond

– Kona mi klager på at jeg ikke er romantisk nok. Men for eksempel er BuenosAires en kjempefin storby for en kjærlighetsferie. Her finnes det dessutenogså mange små lovlige «kjærlighetshoteller» som leies ut på timesbasisdersom behovet måtte melde seg og det er trangt med tid og sted...

Romantisk hotellhelg

– I hjertet av Palermo i Italia ligger hotellet B&B Il Mezzaninoet familiedrevet bed & breakfast som du neppe finner maken til. Det harkort vei til severdigheter restauranter og shopping. På grunn av littklønete flyforbindelser er byen kanskje ikke den beste helgekandidaten menPalermo er en herlig by styggvakker og med trøkk. Et dobbeltrom koster frarundt 1.000 kroner natten.

Les mer på www.bandbilmezzaninodelgattopardo.it

Romantisk spahelg

– Spahotellet Therme Vals i Valsdalen i Sveits er et hypermodernenytelsestempel som passer både for ham og henne. Hotellet tilbyr en rekkespabehandlinger foruten inne- og utendørsbad i de naturlige termene. Lekkerrå design.

Les mer på www.therme-vals.ch.

Romantisk utenlandsweekend

– Prøv Saint-Paul de Vence en times busstur nordvest for Nice i Frankrike.Romantikken gjaller i denne hyperhyggelige kulturbyen.

Les mer på www.saint-pauldevence.com.

Romantisk strandparadis

– Formentera er den uskyldigste og mest eksotiske lillesøster til «slemme»Ibiza og charterfiserte Mallorca. Herlige strender – enten du nå ønsker folkrundt deg eller ikke eller du foretrekker å spasere med eller utenbadebukse: Naturister trives godt her.

Les mer på www.guiaformentera.com.

Aktiv romantikk

– Hvorfor ikke sykle inn til Kikutstua i Nordmarka? Lei en kano bli gode ogsvette senere spis dere gode og mette før dere drikker dere trette&

Les mer på www.kikutstua.no.

Mer fra Dagsavisen