Kultur

Danser seg gjennom Oslo-natta

Sola er på vei ned og dansegulvet er fullt. Lysene blinker og bassen treffer deg i mellomgulvet. Hanne (24) smiler og titter rundt seg dansen fortsetter. Det er midnatt onsdag og heisen opp til Stratos på Youngstorget er som vanlig stappfull.

– Vennligst seks og seks i heisen takk beordrer vakten i døra.

Noen tar trappa. Lars Bohinen og Kjetil Rekdal er visst også på besøk. Men vent litt lå ikke klubb-Oslo nede med brukket rygg da?

– Oslos klubbscene har tatt seg opp det siste året sier DJ og arrangør Espen Moen Hermansen.

For i sommer har Oslos rockescener operert på halv maskin mens de fleste klubbene har holdt det gående med bra besøk.

– Det har jo vært noen års nedgang hvor rocken har stått sterkt. Det er vel ganske naturlig at pendelen svinger med jevne mellomrom. Trendsetterne forsvant ut av klubbmiljøet men det var egentlig bare sunt for de virkelig dedikerte ble igjen og det har revitalisert hele scenen fortsetter Moen Hermansen.

Blanda drops

Pi en klubb i Storgata i Oslo som serverer den litt yngre garde klubbere har også merket større pågang.

– Det siste året har vi merket større trøkk på våre arrangementer. Men markedsføringen betyr fortsatt ganske mye. Det er ikke som i gamle dager da folk kom uansett forklarer arrangementsansvarlig Kim Christoffersen.

Publikum på Stratos i kveld er ganske så blanda drops. Kjønnsfordelingen er omtrent 50/50 og her glir gutta i dress like naturlig inn som kameratene med slippers og badeshorts. I kveld er det «Melting pot» med Nicky Moet Jørgen Ranks og Truls Puls. Det betyr en salig blanding av jazz funk og soul med synkoperte rytmer i fokus. Broken beats kalles det visst. Men alle er ikke her for musikken. Den gode stemningen er like viktig.

– Det er alltid bra stemning og mye folk her forteller Hanne til Dagsavisen.

Hun er på Stratos sammen med venninnene Nadja Angelica (25) og Carina (25) og er heldig. Hanne har nemlig fri i morgen.

Nadja Angelica er ikke like heldig hun er servitør på Aker Brygge og må pent innfinne seg på jobb neste morgen. Carina har derimot også fri og er på Stratos på grunn av atmosfæren.

– Dessuten er det mye folk her legger hun til.

Spektakulært

Stratos er en typisk sommerklubb som har åpent hver kveld i hele juli. Ifølge arrangør Espen Moen Hermansen er det alle slags mennesker som kommer hit på ukedagene mens det er en overvekt av pent kledde mennesker fra Oslo vestkant i helgene.

– Musikkprofilen er house og disko men også andre uttrykk får slippe til. På hverdager blir det litt hip hop broken beats og noe Leftfield og den slags. Vi har bevisst valgt å satse på etablerte norske DJ-er som vi vet kan holde et såpass stort dansegulv i gang over flere timer. De må kjenne Oslo-publikummet men vi har en undergrunnsprofil. Du hører ikke så mye radiohouse for å si det sånn sier Moen Hermansen.

Han legger ikke skjul på at lokalene i seg selv er grunn god nok for mange til å legge turen innom.

– Det blir helheten som teller her. Lokalene og uteserveringen er unik i Oslo-sammenheng og er på en måte ganske så spektakulære. Dessuten er vi et sted som mange ikke kjenner til. Det er litt mystikk knyttet til det å komme hit for første gang avslutter DJ Espen Haa eller Espen Moen Hermansen som han heter i det sivile.

På gulvet danser to franske venninner.

– Jeg er her for første gang. Vi skal bare være i Oslo i ti dager sier franske Angel og peker over på venninnen Caroline (20) før dansen fortsetter.

Mer fra Dagsavisen