Kultur

Game over

«Stay Alive» Manus & regi: William Brent Bell. USA – 2006.

Tre ungdommer blir myrdet etter å ha beta-testet «Stay Alive» et PC-spill i«survival horror»-sjangeren som skjuler overnaturlige krefter. Snart kommerspillet i hendene på Hutch (Jon Foster) som selvsagt tester det ut sammenmed vennegjengen deriblant den hjemløse søtnosen Abigail (SamarieArmstrong) og irritasjonsmomentet Swink (Frankie Muniz). En etter en blirde myrdet etter mønster fra spillet og gjerningskvinnen er den blodtørstigeElizabeth Bathory. I virkeligheten en ungarsk grevinne som på 1600-talletmyrdet hundrevis av unge kvinner for å bade i blodet deres. I filmen: etspillemonster som bor i et tårn på en plantasje i New Orleans sammen med enbøling spastiske spøkelsespiker. Vel så mye for research logikk oghistoriske fakta.

Hvem skapte spillet hvorfor og hvordan? Sånne bagateller forklares aldri i«Stay Alive» for her er poenget å kverke en gjeng ungdommer på ymsekreative måter. Vel det var i alle fall poenget helt tilfilmselskapet snauset bort drapsscenene for å presse ned aldersgrensen iUSA mot regissørens vilje. Sensurklippene her er så slurvete at det tidviser beint umulig å skjønne hva som skjer men det er vanskelig å tenke seg atfilmen er mer tolerabel i sin originale form. For å understreke kynismen idenne produksjonen blir en 15 minutter lengre uklippet utgave sluppet påDVD i september. Men jeg ville ikke tatt meg bryet.

Tyskeren Uwe Boll har på få år markert seg som en av klodens mestinkompetente regissører med dataspillfilmer som spesialitet (deriblantstinkere som «Alone in the Dark» og «House of the Dead») men nå ser det utsom om Dr. Boll har fått en konkurrent til kalkunkronen. Vi snakker omdebutanten William Brent Bell en auteur så blottet for talent at det knapter verdt bryet å hetse ham. Hvordan denne fyren fikk sjansen til å skrive ogregissere sin egen Hollywood-film burde være en interessant historie. «StayAlive» derimot ikke like interessant.

I kyndige hender kunne konseptet kanskje ha bydd på underholdende grøss ogjapanerne kunne garantert fått noe spennende ut av dette teknofobiskeutgangspunktet. Det er mulig at Brent Bell har en vag kjennskap tildataspill men det imponerer at så godt som hver enestereferanse til okkult folklore popkultur og «gaming» er riv ruskende gale.Manuset er så lallende idiotisk og dialogen så ynkelig at den enesteunderholdningen her består i å le hånlig. Selve dataspillet «Stay Alive»kunne ha blitt en liten høydare men filmen er en kalklende kalkun. «StayAwake» hadde vært en mer passende tittel ja.

Mer fra Dagsavisen