Kultur

Danske vikingattraksjoner

Vikingeskibsmuseet Roskilde

Har fem originale vikingskip som ble gravd ut i Roskilde Fjord i 1962. Museumsøya byr på aktiviteter for små og store samt eget båtbyggeri og arkeologisk verksted. Museet har også en stor samling rekonstruerte båter. Ro- og seileturer i ferien. Vikingmarked 2.-3. september.

www.vikingeskibsmuseet.dk

Lejre Forsøgscenter Sjælland

Nydelig område der man kan utforske hus og miljøer fra steinalder jernalder og vikingtid. Her drives det aktiv forskning på fortiden så det er mye aktivitet på verkstedene. Mange arrangementer vikinger og liv og røre i sommer særlig for barna. Båtturer. Se gamle husdyrraser som urokser villsvin sauer og gjess. Stedet er anerkjent som en firestjerners turistattraksjon.

www.lejrecenter.dk

Ribe Vikingecenter Jylland

Et stort og meget aktivt vikingtidsenter der man har rekonstruert to markante vikinganlegg fra Danmarks eldste by Ribe. Opplev vikingtiden på nært hold snakk med vikinger og se dem arbeide. Også mange prøv-selv-aktiviteter. Stort vikingmarked storgård vikingskip bueskutingsarena med mer. Flyoppvisning med falker daglig i sommer.

www.ribevikingecenter.dk

Vikingborgen Trelleborg Slagelse

Opplev restene av Harald Blåtands mektige ringborg fra slutten av 900-tallet. Stedet har også et eget museum og opplevelsessenter. Mange aktiviteter for store og små om sommeren. Hver onsdag i juni juli og august arrangeres gratis rundvisninger. Vikingmarked 8.-16. juli Trelleborg krigsuke 17.-23. juli.

www.vikingeborg.dk

Svenske vikingattraksjoner

Vikingabyn Gotland

En spennende levende vikingby som yrer av liv hele sommeren. Husene er rekonstruksjoner fra 800-tallet med langhus smed markedsboder og verksteder med håndverkere i. Barna kan være med og smi tove bake brød og lage lærpunger og smykker. Vikinger viser rundt hver time fra klokken 11.30. På Offerplassen kan du møte noen av vikingenes guder. Om sommeren arrangeres kampoppvisninger markeder teater og spesielle temauker.

www.vikingabyn.se

Birka Vikingastaden Mälaren Stockholm

For 1.200 år sidan bygde sveakongen en ny handelsplass Birka. Den gamle vikingbyen var Sveriges første by og et viktig handelsknutepunkt i Europa. Den ligger på øya Björkö i Mälaren og kan besøkes med båt fra Stockholm i sommersesongen. Det er ikke mange synlige minner igjen men museet gir god info med modeller rekonstruksjoner og en del interaktive aktiviteter.

www.raa.se/birka

Hornbore by Hamburgsund Bohuslän

Vær viking for en dag i denne lille vikinglandsbyen som består av et titall hus i vikingstil. Enkelte er unike arkeologiske rekonstruksjoner. Båthuset er det eneste av sitt slag i verden i likhet med langhuset. Barna kan blant annet prøve seg som smeder bueskyttere og roere. Vikingmarked 4.-6. august.

www.hornboreby.o.se

Foteviken Höllviken/Skåne

Fotevikens Museum bugner av gamle fortidsminner. Her holder man også på å bygge opp en egen vikinglandsby eller vikingreservat med mer enn 22 hus fra sen vikingtid/tidlig middelalder som man kan besøke. Ofte aktiviteter om sommeren. Se restene av det ekte vikingskipet Erik Emune eller bli med på seiltur i rekonstruksjonen. Kurs i konstruksjon av vikingbygg. www.foteviken.se

Vikingabyn Storholmen Norrtälje

Denne rekonstruerte vikingbyen cirka 80 kilometer nord for Stockholm ligger like ved et fortidsminnefelt fra jernalderen med 166 gravhauger og fortidsminner. Vikingbyen er blant annet bygd opp av unge frivillige som hvert år kommer og hjelper til. Her kan dere møte levende vikinger delta i hverdagslivet og høre om eksperimentell forskning og arkeologi. NB! Bare åpent 24. juli-4. august.

www.storholmen.org

Les om flere svenske vikingattraksjoner på www.foteviken.se/vgate.

Les også om vikingattraksjoner verden rundt på nettstedet til Destination Viking Living history. www.destinationviking.com

Mer fra Dagsavisen