Kultur

Prøysen i «Sopranos»

«Sopranos»-seriens første fem sesonger har gitt norske seere mange gleder men fortsatt har det norske publikummet det mest absurde til gode: Å få høre «Å hompetitten hompetatten hompetutten teia – mjølkeruta kommer ifra Stomperud på heia – hold deg i stolkarmen lek du er med – og dermed så homper vi opp og ned» avslutte en episode.

Norsk folkevise

Fullt så god er ikke historien teksten er ikke på norsk det er en instrumental og det er ikke engang Prøysen som har skrevet den. Men sikkert er det at melodien er «Hompetitten» at den er kjent som en Prøysen-låt og at den har en sentral rolle i en episode av «Sopranos». Melodien er opprinnelig skrevet på 50-tallet av Gunnar Wahlberg med tekst av Prøysen.

Episoden er dominert av mafiaboss Tony Sopranos nære medarbeider Paulie og hans forhold til moren. For ikke å røpe for mye kan vi si at de har en krangel men at de forsones i den siste scenen. Og da de to sitter foran TV-en annonseres det at en duo skal spille en norsk folkesang.

Johnny Oslo

Melodien heter i amerikansk polka-tapning «Johnny Oslo Schottische» og framføres av en kar med norske aner. Klippet er ekte og mannen er høyst reell spiller trekkspill og heter Myron Floren. Han var sønn av norske foreldre født i Sør-Dakota i 1919. Han døde i 2005.

Sesong seks av «Sopranos» skal sendes på NRK til høsten.

Mer fra Dagsavisen