Kultur

Brysom våpen-dokumentar

– Jeg vil se på andre muligheter for å vise dokumentaren og har allerede mottatt en rekke henvendelser. Jeg står inne for denne dokumentarfilmen sier Erling Borgen og legger til at han ønsker at så mange som mulig får se «Et lite stykke Norge».

I løpet av formiddagen i går fikk Erling Borgen henvendelser fra drøyt ti selskaper som ønsker å legge dokumentaren NRK nekter å sende ut på nettet. TV2-sjef Kåre Valebrokk kan også tenke seg å vurdere dokumentarfilmen.

– Vi må selvsagt se dokumentaren før vi kan vurdere om det er aktuelt for oss. Det er en del juridiske spørsmål som må avklares først med hensyn til blant annet hvem som har senderettigheter. Jeg er i utlandet og har ikke fått med debatten rundt dette sier Valebrokk.

Taust selskap

Erling Borgen ble overrasket og sjokkert da NRK-sjef John G. Bernander besluttet at dokumentaren likevel ikke skulle sendes. Dokumentarfilmen som handler om norsk våpenindustri og norsk engasjement i Irak-krigen er finansiert av NRK Fritt Ord Norsk Filmfond og stiftelsen Innsikt. Dokumentarfilmen kostet en million kroner og Erling Borgen brukte 18 måneder på å lage den. NRKs bidrag var 250.000 kroner.

I dokumentaren knyttes Aker Kværner til leveranser av utstyr til den amerikanske Guantanamo-basen men selskapet uttaler seg ikke?

– Nei de nektet blankt å være med. Jeg prøvde 11 ganger å få dem til å uttale seg men det var helt umulig. Jeg fikk heller ikke svar fra Kjell Inge Røkke sier Erling Borgen.

I USA skjer det stadig oftere at programmer der «motparten» ikke deltar heller ikke sendes. Tror du det ligger bak NRKs beslutning?

– Det kan jeg ikke si noe om. Men dette blir for lettvint da kan store selskaper som kommer i søkelyset bare nekte å si noe og dermed slippe unna. Det er en meget betenkelig utvikling sier Erling Borgen. Han har tidligere laget en rekke dokumentarer for fjernsyn og arbeidet i flere år i NRK. Borgen har blant annet fått Den store journalistprisen.

Får få kilder

– Ville NRK sendt dokumentarfilmen dersom Aker Kværner hadde uttalt seg?

– Vi mener det kunne vært gjort mer for å få flere kilder men dette er veldig sammensatt sier fjernsynssjef Annika Bjørnstad.

– Dokumentaren består av sju ulike historier og noen av dem er helt greie. Andre har ikke nok kilder. Valg av kilder er en del av problemkomplekset sier Bjørnstad.

– Hvem har rettighetene?

– Erling Borgen er som opphavsmann eier av åndsverket men NRK har senderettighetene til dokumentaren og Borgen har sekundær utnyttelsesrettighet. Han kan vise dokumentaren utenfor NRK men ikke selge den til andre tv-kanaler understreker Annika Bjørnstad.

Selv om NRK ikke sender «Et lite stykke Norge» blir den å se andre steder. I løpet av helgen vises dokumentaren på en lukket visning i Tønsberg og til uka vises den trolig på en ordinær visning i Filmens Hus.

Mer fra Dagsavisen