Kultur

Utfordrende barnekunst

TEATER
«Rattleshake»
Av Drivhuset
Med: KajaSlotnæs Isak Anderssen og Jon Halvor Bjørnseth
Black BoxTeater

Dagens barn vokser opp i et samfunn med eksplosiv teknologisk utvikling. Enutvikling det (for barn) kan være vanskelig å stille seg kritisk til.Drivhuset tar pulsen på barns møte med den nye teknologien. Med nettspillsom inngang til tematikken.

Rattleshaker

Forestillingens hovedperson Lila får en ny leke en rattleshaker. Med dennelogger hun seg på internett og føres inn i det manipulative kampspillet «TheRattleshake Dimension» hvor motstanderne er roboter. Lila trekkes inn i envirtuell verden hvor hun etter hvert mister kontroll over sin egenhandlingsfrihet. Da tar historien en ny vending. Lila utfordrer det strengesystemet. Hennes egenrådighet påvirker andre barn som spiller nettspillet.Barnas motstand mot spillet fører til at systemet bryter sammen.

Historien og tematikken bak musikk- og danseforestillingen «Rattleshake» erkonkret. Det kunstneriske uttrykket derimot er abstrahert og tablåpreget.Samtidsdans elektronisk og akustisk samtidsmusikk roboter og video trekkeross inn i nettspillets virtuelle verden. Kvaliteten på enkeltdelene i denneproduksjonen er det ikke noe å si på. De er av ypperste rang og gjørforestilling vel vært et besøk.

Ufarlig utfordring

Drivhuset har gjort seg selv en bjørnetjeneste ved å være for forsiktige isitt uttrykk. Nettspillet og dets roboter blir aldri farlige og truende noktil å sette støkk i publikum. Kaja Slotnæs viser heller ikke Lilas utviklingog kamp mot systemet. Hun danser seg ubekymret gjennom historien.Forestillingen lider med andre ord av mangel på nerve og dramaturgiskfinesse. Resultatet er en ufarlig forestilling om en farlig historie.

Allikevel utfordrer «Rattleshake» barna. Da mener jeg ikke bare rentpedagogisk i forhold til tematikken men også i forhold til kunstformen ogkunstopplevelsen. Drivhuset tilbyr nyskapende samtidskunst for enaldersgruppe som ofte forbises i scenekunsten (10-14 år). Det er prisverdig.De viker ikke for underholdningskulturen men tar sitt kunstpublikum påalvor ved å føre dem inn i en utfordrende kunstform. Det er også prisverdig.For alle som ønsker å introdusere scenisk samtidskunst for sine barn er«Rattleshake» med andre ord forestillingen å oppsøke i helgen.

Mer fra Dagsavisen