Kultur

Dype følelser i tropisk hav

– Før trodde mange at dykking var noe vanskelig og farlig. Men i løpet av de15 årene jeg har jobbet her nede har interessen eksplodert forteller SteinInge Zahl (37).

Knapt noen nordmann har lenger erfaring enn ham som kursholder i eksotiskefarvann. Zahl har slått seg ned på Bali der han har innviet over 2000førstegangsdykkere i korallrevenes mystikk og poesi. Det finnes vel verrearbeidsplasser: Her holder vannet 28-30 grader året rundt man har det lystog fargefint rundt seg og følelsen av å flyte vektløs blant koralleneslutter aldri å fascinere.

I tillegg har jo Bali visse fortrinn også på land.

– Det finnes mange grunner til at interessen for dykking har økt så enormt.Folk har fått bedre råd samtidig som det er blitt mye billigere å reise tileksotiske strøk. Dessuten er kursene lagt stadig bedre til rette for alleslags folk. Her på Bali har vi alt fra barn i åtteårsalderen til bestemødrepå godt over sytti. Og faktisk er det flere kvinner enn menn som melder segpå kursene: 52 prosent kvinner og 48 prosent menn forteller Zahl.

18 meter

Et internasjonalt nybegynnerkurs – PADI OWD (Open Water Diver) – kostergjerne fra 2000 til 3000 kroner inkluderer leie av alt nødvendig utstyr ogvarer i fire hektiske dager. Kurset gjør deg sertifisert til å dykke ned mot18 meters dyp over hele verden. Men som med all annen utdanning må dugjennom «tørr» teori i klasserommet før moroa starter på ordentlig. Det erførst når du har lært teknikken og forholdsreglene at dykking er heltufarlig.

Progresjonen er som følger: 1) Teoriundervisning på land 2) Øvelser i etgrunt basseng 3) Ut og ned til korallrevet – sammen med instruktøren.

Vi spør Zahl om det virkelig er sant at dykking passer for alle. Hva medangst? Klaustrofobi? Problemer med å utligne trykket?

– Alt som trengs er helt normal helse og at man er sterk nok til å bæreutstyret sitt. Selvfølgelig kan folk som lider av klaustrofobi oppleve sinførste dykkeopplevelse som vanskelig men det finnes også folk som lært segå dykke for å overvinne klaustrofobi. Den lyse havbunnen i tropiske strøkmed vakre koraller og fisker å se på kan gjøre det lettere å overvinneangst enn i norske farvann. Og angående trykkforskjellene er dette først ogfremst et problem om du har en forkjølelse da må du sjekke dette på landfør dykket begynner.

Dykk i tide

For noen er dykking en «once in a lifetime-opplevelse». For andre blirgrunnkurset begynnelsen til en lidenskap. Stein Inge Zahl forteller at mangeav dem som har dykket på Bali kommer igjen år etter år – selv om det finneseventyrlige landskap for «scuba diving» utallige steder på kloden somKaribia Thailand Australia... og ikke minst Rødehavet der egyptiske Sharmel-Sheikh er en favoritt.

– Et av de fineste stedene å ta dykkerkurs mener Jon Christopher Lieselger i PyramideneReiser – et av få norske charterselskaper som i dagtilbyr sine reisende dykkerkurs bestilt og betalt i forkant.

– 3000 kroner koster et fire dagers nybegynnerkurs opplyser Lie.

Men mange av de reisende er viderekomne dykkere som gjerne bestiller såkalteliveaboard-pakker. Da bor man og spiser om bord på båten slik at det ermulig å dra lengre til havs enn på en dagstur. Man har sjøbunnen mer for segselv og kan dykke så dypt som 30 meter.

Ekstrem forvandling

– Vi ser at folk velger reisemål i tråd med livsstil. Og siden mangenordmenn er blitt hekta på dykking surfing og andre lett ekstremeaktiviteter de siste årene øker trafikken til reisemål med ideelle forholdfor disse aktivitetene forklarer Lise Haugan markedssjef i Kilroy Travels.

Den typiske Kilroy-turist er gjerne en backpacker i begynnelsen av tjueårapå «dannelsesreise» i Sørøst-Asia Australia og kanskje Latin-Amerika.Kilroys slagord er «Go before it's too late». Og før man er parkert ismåbarnfamilierollen gjelder det å få gjort et par ting i tide – som ådykke i tropiske farvann.

– Mange av turene vi legger opp inkluderer et nybegynnerkurs i dykkingbekrefter Lise Haugan.

Dessverre kan også «Go before it's too late» ha en økologisk bibetydning:Forurensning klimaendring og uvettig utbygging av turismen er blitt entrussel for mange av verdens korallrev.

– Et korallrev er et utrolig delikat – og avansert – system av fisker dyrog organismer som må kunne leve sammen. Hvis en av bestanddelene blirskadet får dette store konsekvenser for revet i sin helhet. Økning avvanntemperaturen ferskvann fra hotellene oljelekkasjer og spredning avsjøstjerner er bare noen av mange årsaker forklarer Stein Inge Zahl.

Og mer om dette lærer du nok om du tar en leksjon i dykking.

Dykk på nett

Anbefalte dykkemål

Kilroy Travels selger mange dykkepakker til nordmenn på langfart. Her er etpar destinasjoner de særlig anbefaler:

Ko Tao (Thailand)

Fiji-øyene

Great Barrier Reef/Fitzroy Island (Australia)

Dahab/Hurghada (Egypt)

Galapagos (Ecuador)

– Andre gode tips er Honduras Belize Mexico Costa Rica og flere øyer iKaribiske Hav og Stillehavet forteller markedssjef Lise Haugan.

Mer fra Dagsavisen