Kultur

Lei av sexroller

– Jeg er desperat. Jeg trenger en rolle som ikke har med sex å gjøre avslører 25 år gamle Alba overfor Dagsavisen. Hun slo igjennom som genmanipulert sexbombe i TV-serien «Dark Angel» i 2000 og føk umiddelbart til topps på mannebladet Maxims «Hot 100 Babe»-liste. Deretter ble det dansing i «Honey» og stripping på en bardisk i kinoaktuelle «Sin City».

– Hva med når jeg blir eldre og styggere? Jeg må bevise at jeg ikke bare er pen men en flink skuespiller ellers kommer karrieren min til å være over veldig snart sier Alba alvorlig.

Nå håper hun at rollen som Susan Storm i «Fantastic Four» skal løse problemet. Filmen har premiere denne uka.

Nakenhet og badedrakter

Susan Storm er en sjenert og innesluttet astronaut som ved et uhell blir forvandlet til en superhelt som kan gjøre seg usynlig. Alba trodde aldri hun ville få rollen som «moderlig» heltinne.

– Jeg pleier jo bare å få lov å spille «sexy og sterk» eller halvnaken «hot» jente sukker Alba. Likevel filmstudioet FOX tvang henne inn i en drakt så tettsittende at blodomløpet stoppet.

– Det var det trangeste kostymet noensinne laget. Jeg måtte ha hjelp av to mennesker for å trekke igjen glidelåsene. Etter noen timer sovnet hendene og føttene mine fordi det strammet sånn rundt anklene og håndleddene. Til høsten åpner hennes tredje storfilm «Into The Blue» en dykkerfilm der Alba sprader rundt i diverse badedrakter. Hun ble avlet fram som filmbyens nye fristerinne men Alba er lei. Nå har hun innført en klausul mot nakenscener i kontraktene sine.

– Først da jeg skulle filme Sin City forsto jeg at det var meningen jeg skulle være kliss naken. Regissøren sa at jeg kunne vise så mye hud som jeg følte meg komfortabel med. Jeg svarte at jeg ikke følte meg komfortabel med nakenhet i det hele tatt.

Ba til Gud hver dag

I virkeligheten ligner Alba mer en Madonna enn det motsatte. Den ferske stjernen uttalte nylig at hun utsatte sex med kjæresten helt til hun fylte atten.

– Jeg vet at jeg har image som «sexy og tøff jente». Men alt det der er en eneste stor myte sier Alba med ettertrykk.

Da hun var tolv år gikk hun jevnlig i kirken og ba til Gud hver eneste morgen klokken fem. Så ble hun tretten og plutselig yppig.

– Da sa de kristne vennene mine at klærne mine var for trange og at kroppen min fristet dem.

Derfor ga hun opp kristendommen og bestemte seg for å bli skuespiller. Etter kort tid fikk hun en gjesterolle på TV og ble snart utvalgt blant hundrevis av håpefulle ungjenter til å spille hovedrollen i «Dark Angel».

– Livet mitt forandret seg betraktelig etter «Dark Angel». Men det var ikke sånn at jeg tenkte at «jeg er dritkul» eller at jeg er bedre enn noen andre.

Mannsdominert

«Fantastic Four» er nok en filmatisering av en tegneserie fra forlaget Marvel Comics og toppet kinolisten i USA da den åpnet. Alba tok rollen fordi Susan Storm er mer enn et sexobjekt.

– Jeg pleier aldri å spille elskverdige og intelligente jenter. Men denne rollen passer bedre til min personlighet. Jeg er flink til å løse konflikter. Det er typisk at det er kvinnen som må sørge for den slags sier Alba. Så himler hun med øynene.

Etter at de fire astronautene får hver sin superkraft må Susan Storm kjempe for å opprettholde samholdet mellom «Fakkelen» «Tingen» og «Mr. Fantastic». Men de tre mennene legger praktisk talt ikke merke til sin kvinnelige likestilte.

– Hun kunne like gjerne vært usynlig hele tiden for hun lever i en mannsdominert verden og må jobbe dobbelt så hardt for å komme seg fram.

Aldri miniskjørt

Det samme er problemet i Hollywood mener Alba: Hun har fått merkelappen sexbombe fordi filmindustrien er drevet av menn.

– Underholdningsbransjen er veldig mannsdominert men jeg håper at jeg kan bidra til et skifte der flere kvinner regisserer og skriver manus.

– Føler du deg presset til å være sexy?

– Ja. Jeg har aldri vært av den typen som bruker store push-up BHer og går i korte miniskjørt. Men jeg har alltid måttet spille sånne jenter i filmer og på TV. Det føles ganske rart.

Mer fra Dagsavisen