Kultur

Tegn fra vannmannen

– Vann. Refleksjoner av lys i vann som bølger seg i skjærgården. Det liker jeg godt sier den 84 år gamle kunstneren fra Larvik.

Lørdag åpner han utstilling i Kjeldaas Kunsthandel i Oslo med over 30 nye kunstverk. Denne gang er det litografiarbeider og gouache som skal stilles ut. Bildene stammer fra siste års produksjon et år kunstneren har vært mye plaget med sykdom. Men motivene i de nye bildene er hentet fra nordisk kystlandskap og bærer ikke preg av verken smerte sykdom eller depresjoner. Isteden fanger Nesjar lyset de skarpe blåfargene og enorme kreftene som befinner seg der himmel møter hav og svaberg i motiver som befinner seg i grenseland mellom det figurative og nonfigurative.

Elsker vann og lys

Det er et sus av bohemaktig eventyr over Carl Nesjar. Han har møtt og vanket med legendariske grensesprengende kunstnere fra forrige århundre og er på fornavn med folk som Pablo Picasso Salvador Dalí og Georges Braque. I løpet av sitt lange kunstnerliv har Nesjar bodd i både USA Nederland Frankrike Sverige og ikke minst Spania der han befant seg ofte på 60-tallet da han samarbeidet med Picasso. Likevel er hans kunstneriske språk bundet fast i det typisk nordiske kystlandskapet som alltid kommer til uttrykk når han maler og fotograferer. Selv ikke mange og lange opphold på konas hjemsted den greske øya Naxos kan forandre på det.

– Jeg savner kysten når jeg er i innlandet. Bare her oppe på Bøler er det litt for mange trær for min smak. Nei er du fra Vestfold så er du fra Vestfold da kommer du ikke bort fra det sier kunstneren tørt.

Og forklarer hvordan dette alt kom til uttrykk for mange år siden mens han var ung kunstner i Paris:

– Jeg skulle intervjue Antoine Pevsner bror til Naum Gabo og en av de virkelig store pionerene innen den abstrakte kunsten. Jeg brakte med meg noen svart-hvitt fotografier som jeg hadde tatt av svabergene hjemme utenfor Larvik. Vær og vann hadde skurt mønster og tegninger i steinene det så litt artig ut så jeg tenkte Pevsner kanskje kunne ha moro av å se det. Da han hadde bladd gjennom bildene så han på meg og sa «Gratulerer! Dette har du lykkes med!» Han trodde det var mine egne skulpturer humrer Nesjar og legger til:

– Jeg måtte forklare ham at de var over 10 000 år gamle.

Naturen har alltid opptatt Carl Nesjar helt fra han var ung kunstskoleelev i New York.

– Ja se dette. Det malte jeg som 14-åring etter en speidertur eller noe sånn...

Carl Nesjar holder opp en aldeles fortreffelig akvarell av to trestammer bildet er et av de mange skattene som skjuler seg i hans atelier hjemme på Bøler. Den tiden han var frisk til beins kunne han hyppig observeres på tur enten ved Nøklevann eller Østensjøvannet. Med bøyd nakke og nesa solid pekende ned mot bakken tuslet han rundt og lette etter naturens egen kunst som for eksempel iskrystaller.

– En gang kom en kar bort til meg og lurte på om jeg hadde mista noe. Nei sa jeg jeg har ikke mista no' jeg har finni no´ sier Nesjar.

Sylvette

I fjor ble det atter liv i den gamle diskusjonen om «Sylvette» skulpturen Carl Nesjar fikk av Pablo Picasso for oppføring i Larvik men som byens beslutningstakere skuslet bort. Da skulpturen ble forsøkt reist igjen i fjor satt Picassos sønn Claude ned foten og truet med søksmål.

– Kontrakten fra Picasso var på 12 år – etter det mistet jeg rettighetene til å oppføre den så det toget er gått sier Nesjar.

Han gidder ikke lenger kaste bort verdifulle krefter med å ergre seg for mye over verket som ikke ble oppført.

– Jeg kan godt forstå at Claude er sær på akkurat det der. Picasso var nok ikke verdens beste far han var vel nok til stede i barnas liv. Også tenk deg å være sønn av en av historiens største genier og ha bare middelmådige evner selv? Det har nok ikke vært så greit. Jeg skjønner godt at han har problemer.

På plassen i Larvik der Sylvette kunne ha skuet utover om hun var blitt oppført der hun opprinnelig skulle stått har det i mange år tronet ei mast og ei flaggstang.

– Og nå får det bli med det sier Carl Nesjar.

Selv er han mer innstilt på å se framover til helgens vernissage en utstilling han skal ha i Larvik til sommeren og fotoutstillingen i Preuss han har planlagt til høsten. Neste år skal han også ha en stor retrospektiv utstilling i Oslo. I tillegg jobber han med en stor isskulptur som muligens skal oppføres i Kristinehamn i Sverige.

– Den har ligget brakk en stund dessverre. 360.000 kroner betalte jeg sveiseverkstedet ute på Fornebu som laget delene for meg. I et anfall av god råd altså. Jeg tenkte at den skulle være lettsolgt men der tok jeg åpenbart feil. Men nå kan det hende svenskene vil ha den!

Mer fra Dagsavisen