Kultur

Adams bok om sex

«Politikk» heter boka som egentlig handler om sex.

– Neste gang skal jeg skrive en bok med tittelen «Sex» som egentlig handlerom politikk sier Thirlwell som ser ut som akkurat det han er – en ung mannpå 26 år. Men altså en berømt ung mann som siden i fjor høst har reistverden rundt for å reklamere for knallsuksessen av en bok. Den skaffet hamplass på tidsskriftet Grantas prestisjefylte liste. Som hvert tiende åranslår de 20 mest lovende unge forfatterne under 40 år.

– Opprinnelig var jeg redd ingen ville lese boka mi. Er det rart jeg erlykkelig over at mennesker over hele verden nå leser den?

«Politikk» er oversatt til 20 språk og er utgitt i en lang rekke land.

– Vet du hvor du er?

– Akkurat nå er jeg i Oslo. For et par dager siden ankom jeg Berlin og dahusket jeg plutselig ikke om jeg kom fra Düsseldorf eller Stuttgart!

Trekant

– Er det vanskelig å skrive om analsex fellatio og trekantsex?

– Jo det er vanskelig. Du må komme deg over et par terskler først.Problemet er at alle straks vil forbinde dine beskrivelser med egneerfaringer. Men har du først kommet deg over denne indre mentale sperrenja så er det ingen problemer. Det var helt greit å beskrive det littvanskelige sexlivet til Moshe og Nana og etter hvert til tredjepartenAnjali.

– Har moren din lest boka?

– Ikke bare moren min også bestefaren min. Han innrømmet at han aldri villegått inn i en bokhandel for å kjøpe en slik bok. Men han syntes den varmorsom å lese!

Politisk vits

Og morsom er et av mange ord som er brukt om Thirlwells roman. Som riktignokhar detaljerte sexbeskrivelser som paradoksalt nok virker svært «uskyldige»slik de er satt inn i bokas beretning.

– I pornografien er kroppen alltid beskrevet som noe perfekt som reagererseksuelt riktig til enhver tid sier Adam Thirlwell.

– I virkeligheten er det langt mer komplisert. Når jeg har valgt å skrive såmye om sex er det også fordi sex er det området i livet der vi er på detmest intime og sårbare der frykt og tvil avdekkes og avsløres.

– Hvorfor har du valgt å gi romanen den kjedelige tittelen «Politikk»?

– Delvis kan det betraktes som en vits og et paradoks. Min roman handler omfølelser om dagligliv – altså om motsetningen til politikk. Men samtidighandler den også om godhet og om dydighet mener Adam Thirlwell.

– Når jeg har brakt inn store politiske størrelser som Mao og Stalin er detogså for å vise at disse politikerne hadde en personlig side.

Politikk og sex er dessuten to områder i livet som virkelig tas på alvorsamtidig gir de store muligheter for å skape komiske og lattervekkendesituasjoner mener Thirlwell.

Mer fra Dagsavisen