Annonse
Nikolai Astrup, leder i Høyres EU-utvalg, mener debatten i Fellesforbundet om EØS var preget av lite kunnskap, og skylder på Arbeiderpartiet. FOTO: MARTE CHRISTENSEN/NTB SCANPIX

Skylder på Ap i EØS-strid

Det er Ap sin skyld at EØS-motstand har fått vokse seg så stor i Fellesforbundet, mener Nikolai Astrup (H).

Annonse
Innenriks

– Misnøyen med EØS-avtalen er i stor grad bygget på myter og misforståelser om hvilket handlingsrom Norge faktisk har innenfor rammen av EØS-avtalen. Det at denne misnøyen i Fagbevegelsen har fått vokse seg stor må Arbeiderpartiet ta mye av skylden for, sier Høyres parlamentariske nestleder Nikolai Astrup.

Fellesforbundet vedtok at EØS er avgjørende for norsk næringslivs konkurranseevne. Men samtidig var det et forslag til vedtak om at Fellesforbundet ikke kunne se seg tjent med EØS-avtalen om Norge tapte saker som verftssaken i

EU-systemet. Dette falt, men kun med tre stemmer.

LES OGSÅ: Dramatisk EØS-avstemming

– Lite kunnskap

Det skremmer Astrup.

– Det er bra at Fellesforbundet mener EØS er avgjørende for norsk næringslivs konkurranseevne, men da er det pussig at viljen til å si opp avtalen er så stor. Det er en åpenbar selvmotsigelse. Det vitner om lite kunnskap om det handlingsrommet Norge har innenfor EØS-avtalen, der Norge i realiteten står veldig fritt til å fastsette hvordan arbeidslivet skal organiseres.

Det er dette han mener Ap har vært for dårlig til å forklare.

– Jeg ser at Aps Trond Giske rykket ut for å roe gemyttene, men han står åpenbart svakt i Fellesforbundet, sier Astrup.

Det er viktig at Ap nå kommer på banen for å rydde opp i de misforståelsene som foreligger om EØS, mener han.

LES OGSÅ: LO ut mot de blå

– Ta en titt i speilet!

Kritikken preller rett av Ap-nestleder Trond Giske.

– Nikolai Astrup må ta en god lang titt i speilet. Det de som er i fagbevegelsen ser er et Norge som går feil retning når det gjelder arbeidsrettigheter. Det er mer midlertidighet, økt innslag av vikarer, sosial dumping og useriøse virksomheter. Det aller meste av dette er det Høyre og Frp som står for, hevder Giske.

Han viser til liberaliseringen av arbeidsmiljøloven, og mener også regjeringen viser manglende handlingskraft mot sosial dumping.

– Det folk egentlig opplever er et arbeidsliv endring grunnet Høyre/Frp-regjeringen, mens en del av skylden og ansvaret leggs på EØS og EU. Det er dermed Astrup og Høyres politikk som svekker tiltroen til EØS-avtalen.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

For husfreden

Astrup mener hensynet til husfreden i den rødgrønne regjeringen gjorde at Arbeiderpartiet for alle praktiske formål sluttet å framheve de positive sidene ved EØS-avtalen. – Det meningsløse vetoet mot postdirektivet på Aps landsmøte var et resultat av dette, sier Astrup.

– Ingenting å lære bort

Giske mener tvert imot at det Høyre som har snakket ned handelsavtalen med EU, for å mobilisere for et EU-medlemskap.

– Er det noen som har sagt at EØS-avtalen er som å stå utenfor med lua i hånda uten påvirkning så er det jo Høyre. Jeg kunne funnet 1.000 Høyre-sitater på akkurat det. Her har Astrup ingenting å lære bort, sier Giske.

LES OGSÅ: LO slår ned EØS-opprøret

Annonse