Innenriks

LO slår ned EØS-opprøret

Norge er totalt avhengig av EØS-avtalen, og LO kommer ikke til å vedta at Norge skal melde seg ut, slår LO-nestleder Tor Arne Solbakken fast.

– Å melde seg ut av EØS er ikke noe alternativ. Det eneste alternativet vi har til EØS-avtalen, er et fullt medlemsskap i EU. Det er ikke jeg noen tilhenger av, men det er de to tinga vi har å velge i mellom, sier LOs nestleder, Tor Arne Solbakken til Dagsavisen.

EØS-motstand i Norge har det siste halve året fått fornyet gnist. Under 1.mai-markeringen i år gikk flere tusen under paroler om at Norge skal ut av EØS-samarbeidet. Tre LO-forbund har vedtatt å si nei til EØS-avtalen. Sist i rekken er nå at 65 kjendiser, kulturpersonligheter, LO-topper og politikere har signert et opprop mot den utskjelte avtalen.

Det får LO-ledelsen til å ta bladet fra munnen.

LES OGSÅ: Vil skrote EØS-avtalen

«Gryende» motstand

– Det er ikke aktuelt for LO å ta noe initiativ til å si opp EØS-avtalen, sier Solbakken.

– Er det et forsøk på å dempe et gryende opprør?

– Jeg vil ikke kalle det «et gryende opprør». Det er noen som ytrer seg om dette, og de har ment det samme siden tidenes morgen. LO følger vedtaket fattet på forrige kongress. Da var det et massivt flertall som stemte ned forslaget om å melde oss ut av EØS, sier Solbakken.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Totalavhengig

Å melde seg ut av EØS vil være et enormt tilbakeslag for norsk industri og Norge, mener LO-nestlederen.

– Markedstilgangen er EØS-avtalens kjerne. EØS har vært et nyttig virkemiddel for å sikre norsk konkurranseutstatt industri tilgang på det europeiske markdet. Når 70 prosent av norsk eksport går til Europa og EU, sier det seg selv at vi er totalt avhengig av markedstilgangen, forklarer han.

EØS-motstanderne mener avtalen svekker Norges politiske handlefrihet siden hundrevis av EØS-regler vedtas i året. Flere bekymrer seg også over at arbeidsinnvandring, som følge av avtalen, gir økt sosial dumping og arbeidskriminalitet.

– Har de ikke et poeng?

– Norge er avhengig av arbeidsinnvandring. Skulle vi ha kastet ut alle arbeidsinnvandrerne, er det mye som ville ha stoppa i kongerike Norge. Vi kan heller ikke si at all arbeidskriminalitet skyldes EØS-avtalen. Dessuten: Norge har ikke måtte endre en eneste tariffavtale som følge av EØS-avtalen. Det eneste endringene som har kommet, har vært de deltidsansattes pensjonsrettigheter, som har vært et gode, sier Solbakken.

Dersom Norge skroter EØS-avtalen, kan det erstattes med en ny, fremforhandlet handelsavtale mellom Norge og EU, mener kritikerne. Solbakken sukker.

– Ja, det er noen romantikere som snakker om en ny handelsavtale. Jeg tror nå ikke EU er mest opptatt av å lage best mulige løsninger for Norge, jeg tror de har andre problemer å hanskes med, sier LO-nestlederen.

LES OGSÅ: – EØS-regler er sunt for oss

Frykter ikke Kongressen

Det er knyttet spenning til hva Fellesforbundet, LOs nest største forbund, vil vedta på sitt landsmøte i høst. EØS-motstanderne håper på seiere her og at det leder frem til flertall mot EØS på LO-kongressen i 2017.

Skal vi tro Solbakken, blir nok EØS-motstanderne skuffa.

– Jeg føler meg helt sikker på at Kongressen i 2017 vil videreføre den europapolitikken som LO har hatt siden EØS-avtalen ble inngått, sier Solbakken.

LES OGSÅ: – Norge og Island somler mest med EU-regler

Opprop

– Jeg vil anbefale Solbakken å være litt mer søkende til det som foregår i noen av forbundene. Både Solbakken og jeg vet at kongressens avgjørelse i 2017, står å faller på Fellesforbundets vedtak til høsten. Her er det sterke krefter for- og motkrefter, sier Mimmi Kvisvik, som leder Fellesorganisasjonen, et av forbundene som har vedtatt et nei til EØS.

– Det er ikke smart å innkassere seieren på forskudd altså?

– Hva som er Solbakkens beveggrunn, får han svare på selv. Fellesforbundet får svare for hva som er et mest sannsynlig vedtak, sier Kvisvik.

Leder av Nei til EU, som står bak kjendisoppropet mot EØS, Kathrine Kleveland, ønsker Solbakken velkommen inn i debatten.

– Jeg setter pris på at Solbakken toner flagg. Vi har satt i gang oppropet for å få en faktabasert debatt som ikke bare fortsetter i den samme skjebnetro om at vi er fullstendig avhengig av EØS for å overleve.

På to dager har over 5.000 mennesker signert oppropet mot EØS.

– Undervurderer LO-nestlederen dagens motstand?

– Jeg opplever at vi er i siget og vi jobber for å få flere på laget. Vi setter pris på de tre LO-forbundene som ønsker en annen tilknytning til EU enn EØS-avtalen. Men jeg har respekt for at det er et EØS-flertall i Norge.

LES OGSÅ: Vil gi mer til EU

Mer fra Dagsavisen