LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen mener EØS-striden bør være et kraftig signal til NHO, som har kjørt omkamper på saker som den omstridte verftssaken. Da tariffavtalen i verftssektoren ble allmenngjort, ble også dekking av reise, kost og losji del av den lovfesta minstelønna. NHO gir seg ikke. Nå kan saken kan ende i EFTA-domstolen. FOTO: FRØYDIS FALCH URBYE

LO ut mot de blå

Det er de blåblå, ikke EØS, som truer norsk arbeidsliv, mener LO-nestleder. – Flåsete, svarer Høyre.

I dag skal Norges største industriforbund si hva de mener om EØS-avtalen. Meningene er delte i Fellesforbundet, og det er knyttet spenning til om de sier nei til EØS slik EL & IT og Fellesorganisasjonen (FO) har gjort. Men det er ikke EØS-avtalen, som er den største trusselen mot norsk arbeidsliv, mener LO-nestleder Hans-Christian Gabrielsen.

– Den største trusselen for norsk arbeidsliv ligger i dagens stortingsflertall og den blåblå regjeringen. De har brukt lovverket til å forskyve maktbalansen i arbeidslivet til fordel for arbeidsgiver, og det av ideologiske grunner. Det er det viktig at vi får gjort noe med i 2017.

LES OGSÅ: Vil skrote EØS-avtalen

– Flåsete

Det får Høyres Arve Kambe til å se rødt.

– Hvis store deler av Fellesforbundet mener at det å trekke Norge ut av EØS vil sikre norske arbeidsplasser, da blir jeg skremt. Tvert imot er EØS-avtalen et gode for norsk næringsliv og arbeidsliv. Uttalelsen om regjeringen som en større trussel mot norsk arbeidsliv enn EØS, blir det for flåsete til å ta seriøst, sier Kambe.

LES OGSÅ: LO slår ned EØS-opprøret

Mener NHO provoserer

Gabrielsen mener også den heftige EØS-debatten bør være et kraftig signal til NHO.

– Den debatten som har vært om EØS nå bør være et kraftig signal til NHO, som igjen og igjen prøver seg på omkamper. Verftssaken er et eksempel på det. Saken har blitt tatt gjennom alle rettsinstanser helt opp til Høyesterett. Og de har tapt så det suste hver gang. Dommen i Høyesterett støttes fullt ut av den sittende regjeringen, noe arbeidsminister Robert Eriksson understreket i sin innledning til landsmøtet på mandag.

Det reagerer NHOs Stein Lier-Hansen i Norsk Industri på.

– Det kan godt hende at det er riktig at vi har provosert fram dette, men det vil jeg mene det er ganske usaklig reaksjon. Vi må få bruke den muligheten vi har til å få prøvd en sak der vi er uenig i dommen, uten at de skal få sterke krefter til å ville kaste hele EØS-avtalen på båten.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!