Innenriks

Opprørt over at menn kjøper sex

PROSTITUSJON: - Jeg vil ikke ha et samfunn hvor man kan kjøpe et stykke menneske og gjøre hva man vil med det, sier politioverbetjent Jarle Bjørke.

Bjørke leder analyseenheten i seksjon for organisert kriminalitet i Hordaland politidistrikt. I Bergen og Hordaland har politiet satset tungt på å iretteføre menneskehandelsakene. Den siste dommen ble avsagt i juni år.

Fire av ti dommer

- Av de 35 dommene som er avsagt i Norge siden den første menneskehandeldommen i Trondheim i 2006, er ikke mindre enn 14 fra Hordaland politidistrikt. Toppåret var 2010, en direkte følge av at sexkjøploven ble innført 1. januar 2009, opplyser Bjørke til Dagsavisen.

- I de fleste av disse sakene er vi avhengige av at fornærmede, altså kvinnene selv, tar kontakt. Det hadde vi ikke fått til uten et tett og godt samarbeid med hjelpeapparatet, og at vi er et fast team som etterforsker menneskehandelsakene. Men politiet har for lite fokus på utemarkedet. Det står ofre for menneskehandel på gata hver eneste dag.

Lørdag skrev Dagsavisen om hvem det er som kjøper sex. Møtene med kvinnene som er utsatt for menneskehandel, har fått Bjørke til å spørre seg hvorfor i all verden norske menn fortsetter å kjøpe sex av utenlandske kvinner som utnyttes på det groveste av brutale og kyniske bakmenn.

- Er det fordi de er utenlandske? Fra Romania eller Nigeria, har en annen hudfarge? Disse mennene bør spørre seg selv om de ville latt sine egne døtre bli utnyttet på denne måten. Jeg har i etterforskningen av alle disse sakene aldri møtt den lykkelige prostituerte, påpeker Bjørke.

Les også:

Voldtekt og vold

Dagsavisen har gått gjennom mange av de tunge menneskehandeldommene. Felles er det at jentene må betale en meget høy pris for å selge sex til norske menn.

* «Inngangsbilletten» er først høy gjeld som takk for transport og bolig i Norge. 50.000 euro er ikke uvanlig.

* Deretter trusler om represalier mot barn og familie i hjemlandet dersom de ikke kan betjene gjelda.

* Regelmessige voldtekter, voldsbruk og innesperring for å holde kontroll på jentene, er ikke uvanlig.

* De fleste fratas reisedokumenter og pass ved ankomst til Norge, slik at de ikke kan stikke av.

* Selv om de kan tjene gode penger, bor mange på samme rom med ei veske som «klesskap».

- Jeg blir sint og lei meg hver gang avisene trykker forherligende solskinnshistorier om den lykkelige prostituerte. Hun finnes ikke, sier Bjørke.

- Den store taperen i disse straffesakene er offeret. Ofte må hun gjennom to runder i retten og møte igjen dem som har misbrukt henne. Og pengestrømmen som skulle betale gjelda, er opphørt. De hjemme kan bytte ut penger med trusler. Penger er makt.

Han legger til at blant ofrene som har fått refleksjonsperiode og anmeldt bakmenn, er det kun en håndfull eller to som har fått varig opphold i Norge, slik regelverket gir mulighet for.

- Er vi rike nok i Norge til å utnytte dem, er vi rike nok til å ta vare på dem også. Der kan vi gjøre mye mer, sier Bjørke.

nina.johnsrud@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen