Innenriks

Odvar Nordli er død

Den tidligere statsministeren ble 90 år gammel. Støre, Stoltenberg og Willoch minnes ham.

– Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om at tidligere statsminister Odvar Nordli gikk bort i kveld. Våre varmeste tanker går til familien, sier Jonas Gahr Støre.

Ap-lederen sier at med Nordlis bortgang har en av de store lederne i arbeiderbevegelsen gått bort.

– Han var den jordnære, folkekjære politikeren som representerte det ekte sosialdemokratiet. Han gjorde en stor innsats for Arbeiderpartiet, men også for Norge. Vi husker ham som den slagkraftige retorikeren, men først og fremst som en politiker med sterk folkelig forankring, sier Støre i en pressemelding til NTB.

Odvar Nordli ble 90 år gammel.

Stoltenberg minnes

Odvar Nordli vil bli dypt savnet, skriver Jens Stoltenberg på sin Facebook-side.

– Det går en rød tråd gjennom livet hans, starter Stoltenberg, som tok til Facebook for å minnes den tidligere statsministeren som gikk bort tirsdag, 90 år gammel.

– Alltid stille opp for dem som trenger det. Aldri glemme hvor man kommer fra. De med sterkest rygg, skal bære den tyngste børa, skriver NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg videre, og fortsetter:

– Han var hedmarkingen og internasjonalisten som ble Norges statsminister. En mann med vanlige meninger, og uvanlige evner har gått bort.

Før han avslutter med:

– Jeg vil savne den lune humoren, den menneskelige varmen og det brennende engasjementet.

Les mer: «Han var den siste statsminister med røtter i klassekamp og fattigdom».

Minnes samtaler

Jonas Gahr Støre minnes også sine personlige møter med den gamle Ap-høvdingen:

– Hans gjerning som stortingsrepresentant, statsråd og statsminister vil bli stående i Arbeiderpartiets historie. Han representerte hele landet, men vi vet at han alltid hadde hjertet sitt i Hedmark og på Stange. Jeg har gode minner fra samtaler med han i hans hjem på Stange, sier Støre.

Willoch: Fremragende

– Odvar Nordli var en fremragende mann og en meget dyktig statsminister, sier tidligere statsminister Kåre Willoch (H).

Willoch ble statsminister i Norge etter stortingsvalget i 1981, samme høst som Nordli ved årets start overlot ledelsen av Ap-regjeringen til Gro Harlem Brundtland.

– Jeg husker Nordli som en meget dyktig statsminister som fikk et vanskelig oppdrag. Jeg kan vel ikke si at vi direkte samarbeidet, siden vi var på hver vår side. Men forholdet var likevel preget av et så godt samarbeid som det kan være mellom opposisjon og regjering, sier Willoch til NTB.

Nordli og Willoch ga sammen ut samtaleboken «Alvorlig talt» høsten 2008, og hadde mye kontakt i arbeidet med den.

– Det var et prosjekt vi gledet oss mye over. Vi kom sammen og utvekslet ideer, sier Willoch.

Noe nytt møte mellom de to da NRK samlet landets tidligere statsministere til programserien «Da vi styrte landet» ble det imidlertid ikke noe av.

– Jeg visste på forhånd at han var syk. Det var synd han ikke kunne være med der, men jeg forsto at det orket han ikke, sier Willoch.

De to var også fylkesmenn på samme tid.

– Det var veldig fint å ha ham som kollega. Han var i det hele tatt en veldig fin mann, sier Willoch.

(NTB)

Odvar Nordli

* Født 3. november 1927 i Stange i Hedmark. Død 9. januar 2018.

* Utdannet revisor.

* Startet sin politiske karriere som medlem av Stange kommunestyre 1951-1963. Ble formann i Hedmark Arbeiderparti i 1968.

* Stortingsrepresentant for Hedmark 1961-1985. Parlamentarisk leder for Ap 1973-1975.

* Kommunalminister i Trygve Brattelis regjering 1971-1972.

* Medlem av Aps sentralstyre 1975-83.

* Statsminister i Aps mindretallsregjering 1976-1981. Styrte gjennom omstridte saker som dobbeltvedtaket om NATO og utbygging av Alta-vassdraget.

* Fylkesmann i Hedmark 1985-1993.

* Medlem av Den norske Nobelkomite fra 1985 til 1996.

* Tjenestegjorde i Tysklandsbrigaden, den norske hærens bidrag til den allierte okkupasjonsstyrken i Tyskland etter den andre verdenskrig.

* Utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden i 1994.

NTBs minneord

Tidligere statsminister Odvar Nordli er død, 90 år gammel. Han var en av de mest sentrale norske politikere i 1960- og 1970-årene.

I denne perioden spilte han en nøkkelrolle i utformingen av politikken som statsminister, regjeringsmedlem, stortingsrepresentant og i tillitsverv i Arbeiderpartiet.

Oppriktig, åpen, nøktern og jordnær er karakteristikker som går igjen i omtaler av Nordli. Han var opptatt av de praktiske ting – å få løst problemer og gjennomført saker. De ideologiske og høytflygende prinsippdiskusjoner lå ikke for ham – slikt overlot han til andre. Han karakteriserte seg selv som et sårbart følelsesmenneske.

Nordli var født 3. november 1927 og vokste opp i de vanskelige 30-årene i Hedmark, som han i sin bok «Minner og meninger» karakteriserte som et hardt klassesamfunn. Han ble tidlig interessert i politikk og deltok aktivt i Arbeiderpartiets ungdomsbevegelse AUF, der han hadde flere tillitsverv.

Inn i politikken

Bare 23 år gammel ble Nordli valgt til varaordfører i Stange kommune. Det ble starten på en lang politisk karriere. Allerede i 1954 ble han vararepresentant til Stortinget, og ved valget i 1961 kom han inn som fast representant for Ap i Hedmark. Han ble gjenvalgt ved samtlige valg inntil han trakk seg i 1985. Deretter var han fylkesmann i hjemfylket Hedmark til han gikk av med pensjon i 1993.

I stortingsarbeidet ble Nordli kjent for grundighet og saklighet. Da Trygve Bratteli dannet sin første regjering i mars 1971, valgte han Nordli til å lede Kommunal- og arbeidsdepartementet. En av Nordlis viktigste oppgaver som statsråd ble arbeidet med loven som ga de ansatte rett til å velge representanter til bedriftenes styrende organer.

Bratteli-regjeringen gikk av etter nederlaget i EF-avstemningen høsten 1972, og Nordli vendte tilbake til Stortinget. Da Bratteli dannet sin andre regjering etter valget i 1973, overtok Nordli som partiets parlamentariske leder.

Personstrid

Nordlis fem år på toppen i norsk politikk ble preget av en personstrid som tærte hardt både på statsministeren og partiet.

På Ap-landsmøtet i 1975 var både Nordli og Reiulf Steen kandidater til formannsvervet. Resultatet ble en deling: Landsmøtet valgte Steen til formann, mens Nordli ble partiets statsministerkandidat.

Delingen av toppvervet skjedde for å hindre at en personstrid skulle sprenge Ap i to. De indre motsetningene var fortsatt sterke etter at EF-kampen hadde delt partiet på midten, og stortingsvalget i 1973 ble et katastrofevalg for Ap. Nordli hadde stått konsekvent på partiets offisielle linje i EF-saken og møtte sterk skepsis fra nei-fløyen, som kjørte fram Steen som sin kandidat.

Nordli og Steen hadde aldri noe nært personlig forhold, og samarbeidet mellom statsminister og partileder ble svært problemfylt etter at Nordli i 1976 avløste Bratteli som regjeringens sjef.

Mer enn 20 år senere beskrev Nordli hvordan han selv opplevde denne situasjonen: «Reiulf var aktiv og åpen som partiformann, mens min oppgave var å styre regjeringsskuta. Reiulf holdt sine foredrag og serverte vyer, som jeg hadde problemer med å få dratt ned igjen.»

Medgang og motgang

Moderniseringen av landet skjøt fart for alvor i Nordlis periode som regjeringssjef. Norge ble en betydelig oljenasjon. Store og til dels omstridte reformer ble gjennomført: arbeidsmiljøloven, likestillingsloven, bankdemokratiseringen, abortloven og sykelønnsordningen. Til havs opprettet Norge under Nordli-regjeringen en 200 mils økonomisk sone.

Men det økonomiske tilbakeslaget i kjølvannet av oljekrisen i 1974 rammet også Norge. Regjeringen innførte pris- og lønnsstopp og lov om inntektsregulering. Dette skapte problemer, særlig i forhold til fagbevegelsen. Selv opplevde Nordli torpederingen av Volvo-avtalen som sitt største politiske nederlag.

Tilbudet gikk ut på at Norge skulle overta 40 prosent av aksjene i det svenske selskapet, mot at Volvo fikk oljerettigheter på norsk sokkel. Det var imidlertid ikke Nordlis politiske motstandere på hjemmebane som sparket bein for prosjektet, men de svenske aksjesparerne.

Dramatisk avgang

To år etter at han ble statsminister fikk Nordli alvorlige helseproblemer. Voldsomme og plutselige hodesmerter ga fullstendig blackout på opptil en time. Våren 1981 rådet legen ham til å søke avskjed.

Statsministeren la opp til en ordnet avgang med drøftelser omkring arvefølgen i partiets organer. Men nyheten lekket ut gjennom det daværende Arbeidernes Pressekontor før saken var ferdigbehandlet. Nordli gikk av umiddelbart og ble etterfulgt av Gro Harlem Brundtland.

Etter at Nordli gikk av som fylkesmann i 1993, ble han året etter utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden. Han mottok ordenen for samfunnsnyttig virke.

Han var medlem av Den norske Nobelkomite 1. januar 1985–31. desember 1996. Han har også tjenestegjort i Tysklandsbrigaden.

Forfatterskap

Odvar Nordli hadde et langt forfatterskap. Flere av bøkene er av selvbiografisk karakter, mens andre er mer kåserende. I 1984 ga han ut «Langs vei og sti», og året etter «Min vei. Minner og meninger.» I 1994 ga han ut erindringsboka «Vi så kornmoglansen: om drøm og hverdag.»

Landskapsskildringen «Morgenlandet. Innlandet i ly av fjellene» kom i 1991, mens bøkene «Storting og småting. Minner langs veien» fra 1996 og «Skråblikk fra godstolen» fra 2006 er minnebøker med anekdoter fra politikkens verden.

Høsten 2008 ga han ut samtaleboken «Alvorlig talt» sammen med Kåre Willoch.

Mer fra Dagsavisen