Shoaib 
Sultan. FOTO: MARTE GJÆRDE

Vil bli som Emil

Shoaib 
Sultan (40) er politiker og rådgiver i Antirasistisk Senter. Stiller som Miljøpartiet De Grønnes ordførerkandidat i Oslo.

Miljøpartiet De Grønne får neppe ordførervervet i Oslo, men hva blir de viktigste sakene?

- Vi mener at det er en god sjanse for å få vervet (partiet kan få ordførervervet dersom de blir større enn SV i en rødgrønn blokk, journ.anm.). Det viktigste er å øke kollektivtilbudet i Oslo og minske privatbilismen. I 45 år har det vært lovet bedre sykkelveinett. Sykling sees ikke på som et transportmiddel, men som trening. Vi vil gjøre syklingen til et transportalternativ. Lavterskeltilbudet på kultur for ungdom må også bli bedre. Det gjøres mye bra på idrettssiden, men det kulturelle tilbudet flyttes fra østkanten og gjør bydelen kulturelt fattigere.

Hvordan vil du gjøre Oslo til en hovedstad med færre sosiale forskjeller?

- Østkanten trenger et løft i eldreomsorg og skole. Vi står overfor en bølge av eldre med annen etnisk bakgrunn der vi knapt klarer å ta unna behovene.

Du blir første muslim som ordførerkandidat, hva betyr det?

- Ikke noe som helst. Det er en naturlig del av integreringen. Folk stusser over at mediene trekker fram det religiøse poenget. Religion har ikke noe med dette vervet å gjøre. Men det kan si noe om minoritetsaspektet.

Du er i dag rådgiver på ekstremisme. Hvordan vil det påvirke arbeidet når du stiller som ordførerkandidat?

- Noe av det viktigste er å sørge for at unge ikke faller utenfor. Her har vi gode erfaringer fra Exit-programmet i Oslo som man kan bruke for å hindre at ungdom tiltrekkes av både nynazisme og radikal islamisme.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- «Brødrene Løvehjerte» var en av de første bøkene jeg leste selv og det var på en måte et første møte med døden. Samtidig som brødrenes omsorg gjorde inntrykk på meg.

Hva gjør deg lykkelig?

- Jeg har tatt fram fiskingen igjen. Fisking gir pusterom, men også det å være sammen med barna.

Hvem var din barndomshelt?

- Emil fra Lønneberget, som fant på alle fantestrekene. Jeg var jo ganske rampete selv også i barndommen. Nevner for øvrig at han visstnok endte opp som ordfører i Småland.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg kan av og til bruke litt lang tid på å bestemme meg når jeg er usikker på et valg.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Spiser godteri. Litt for mye av det.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Sist jeg gikk i demonstrasjonstog, var det mot Sverigedemokraterna. Men da var det også flere som lagde bråk. Jeg liker ikke å lage bråk. Jeg synes det er bedre om man bare markerer at man er uenig.

Er det noe du angrer på?

- Stadig vekk, men jeg er stort sett flink til å tenke at jeg har tatt valg jeg vil leve med.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Eva Joly er en mange av oss i De Grønne ser opp til. Det kunne være motiverende å sitte fast i heisen med henne.

tone.magni.finstad.vestheim@dagsavisen.no