Wenche Andersen kan kjenne en intens lykke når hun er alene på hytta. FOTO: TV 2

Styr unna mager ribbe

Wenche Andersen (60) er kokk i TV 2. Jula står for tur og maten er ofte hedersgjesten.

 

Ditt beste tips til en god julemiddag?

- Det er vel å følge de tradisjonene man har. Maten er også en måte å kjenne litt på smakene fra der man kommer fra.

Hva er din favorittrett i jula?

- Det er nok pinnekjøtt og svineribbe. Det er nok de to faste gjengangerne på menyen hos meg.

Hvilke spørsmål får du mest av nå i jula?

- Hvordan få sprø svor på ribba helt klart! 98 prosent spør nok om det.

Og hva svarer du ribbe-forvirrede nordmenn?

- Ofte velger folk en litt for mager ribbe, og det henger nok litt sammen med sprø svor-problemene mange opplever. Også har vi nok et intens ønske om at julematen skal være bedre enn noe annet. Det er dumt hvis prestisjen blir større enn gleden ved å være sammen. Det var en mann for noen år siden som hadde jobbet hardt og lenge for å få tak i telefonnummeret mitt på julaften. Han var så fortvilet fordi han ikke fikk spør svor. Da foreslo jeg at han burde skjære av svoren, kjøre til nærmeste bensinstasjon og kjøpe en pose med baconcrisp og heller ha det ved siden av. Siden har han fortalt meg at det er blitt en tradisjon i familien hans på julaften. Det funker det også!

Hvilke ønsker har du for 2015?

- At det skal bli et godt år for alle. Jeg gleder meg til nye menneskemøter, også håper jeg å få reist litt mer til for eksempel Barcelona, Roma, Venezia og ha mye tid på hytta på fjellet.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Det er mange bøker, og det er ofte den siste boka du har lest som har betydd mest. I år er det kanskje «Kunsten å høre hjerteslag». Det er en fantastisk bok som får en til å tenke på hva vi egentlig kaver sånn etter.

Hva gjør deg lykkelig?

- Det er mange ting, være sammen med sønn og svigerdatter. Når jeg er helt alene på hytta kan jeg også kjenne en intens lykke. Og å være sammen med gode venner og familie. Jeg blir også lykkelig når jeg har betydd noe for noen, som når jeg får takkemeldinger fra seere. Også må jeg også si det og å få være meg - rett og slett.

Hvem var din barndomshelt?

- Den første boka jeg leste var «Florence Nightingale». Den lysestaken hun hadde ønsket jeg meg veldig da jeg var barn. Og Ingrid Espelid Hovig har betydd masse for meg. Hun har jeg fulgt omtrent fra første sending, jeg og mamma pleide å sitte sammen og se på henne. Jeg fikk også min egen oppskriftsbok som jeg kunne notere i.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg kan til tider være bråsint, og kanskje si ting jeg ikke burde ha sagt. Det er ikke så veldig bra Jeg har som nyttårsforsett hvert eneste år at jeg må slutte med det, men jeg klarer det aldri.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Det er mange ting. For eksempel mot det forferdelige som har skjedd i Pakistan, barn som lider her hjemme og for de svake i samfunnet. Som for eksempel eldre som lider og ikke får den hjelpen de trenger. Jeg synes vi burde bli flinkere til å ta vare på hverandre og åpne opp.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Må være et menneske som kan være stille og ikke skravle hele tida, for det gjør jo jeg. En med humor og som er løsningsorientert. Gert Nygårdshaug er jo en veldig klok mann, og er løsningsorientert. Hvis jeg skulle møte noen over et måltid hadde jeg valgt Alex Rosén, men ikke fastlåst i en heis. Eller, det spørs kanskje hvor lenge vi skulle ha sittet der. Hm, dette var vanskelig.